четвъртък, 28 юни 2012 г.

Крем пита







Едно предложение от пожълтелите страници на старите тетрадки.Това е първата рецепта,която съм си записала като дете и все още я правя.Връща ме  към вкусните неща,които приготвяха бабите ми.Уви,  повечето загубени за мен като рецепти.Дано някъде, някой е запазил техния кулинарен опит.


125 гр. масло
половин пакет домашна юфка-100-150 гр. (купете си от финната)
1 литър прясно мляко
2 ч.ч. захар
4 яйца
7-8 с.л. брашно
2 ванилии


Юфката се изсипва в тавичка.Отгоре се нарязва на парченца маслото.Слага се във фурната, на 200 градуса,колкото да се разтопи маслото.Вади се.
Сварява се гъст крем от : млякото, жълтъците, 1 ч.ч. захар и брашното.Прибавя се ванилията.
Още горещ,кремът се изсипва върху юфката.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавя към тях останалата чаша захар. Разбъркват се и се изсипват равномерно  върху крема.Сладкиша се връща отново във фурната (на 200 градуса) за няколко минути докато порозовеят белтъците. Оставя се да се охлади.





 


Мисля че,дъхът на масло,ваниловият крем и леката и въздушна глазура ще допаднат на всеки.
За по интензивен вкус на ванилия бихте могли да използвате естествена шушулка вместо синтетичната.Изберете сами.

четвъртък, 21 юни 2012 г.

Торта "Изненада"







     Кръстих тази торта така,защото за мен се оказа изненада.От дълго време знам рецептата,но все я подценявах и ми звучеше малко странно.Благодаря на Стефчето за рецептата и за безкрайното търпение,което проявява към моя милост.Препоръчвам ви да се отбиете в нейния "Шарен"свят http://streakytulipa.blogspot.com/  и да си откраднете малко вълшебство.Защото това, което прави тя си е направо магия, за хора с две леви ръце като мен.



    200гр. бишкоти "Савоярди"
    400гр. заквасена сметана
    200-250гр. сирене крема
     захар на вкус
     плодове по избор : ягоди, малини,банан,праскови- песни или от компот. 


 Направете крем от сметаната,крема сиренето и захарта.Изберете по-дълбока тавичка и наредете 1 ред бишкоти без да ги напоявате с нищо. Покрийте с пласт крем.Наредете избраните  плодове. Сложете останалите бишкоти и завършете с крем. Декорирайте според фантазията си и наличностите си в кухнята.Задължително  тортата да престои 1 нощ в хладилника и тогава нападайте. Но внимавайте!  Опасно вкусна!  С висока опасност за светкавично изяждане!


   


Досега съм пробвала с пресни  ягоди и праскови от компот.И двете комбинации ми харесаха. Но ще продължавам опитите и с други плодове.

Искам да добавя,че ако ползвате други бишкоти,тортата може да стане по-суха.За да се предодврати това  топнете бишкотите за секунда в топло мляко.

вторник, 19 юни 2012 г.

Бисквитен "Покрив"

Една рецепта,която ме заинтригува.Доволна съм,че я направих-лесна,вкусна и десертът е с много хубав вид.Да не говорим,че стана от пърия път.



1 пакет какаови бисквити
1 пакет бели бисвити
1ч.ч топло прясно мляко
Бисквитите трябва да са с еднаква големина.Аз използвах "Закуска",но не бих ги използвала пак.

За крема:
 300-370гр. сирене крема
 125гр. меко масло
 100гр.пудра захар
  1-2 банана

За глазурата: 1 опаковка течен шоколад
 

 Бисквитите се напояват леко с млякото.
Нареждат се шахматно върху парче алуминиево фолио.Редят се на 5 реда по 3 бисквити.



 От крема сиренето,маслото и захарта се забърква крем.С  1/3 от този крем се намазват наредените бисквити.Покрива се с втори ред бисквити,като върху какаовите се поставят бели и обратно.След това се намазва останалия крем.
По средата се слагат бананите.       

   
   С помощта на фолиото внимателно се съединяват двата крайни реда бисквити,така че да се получи триъгълно руло.
 Оставя се за 2 часа в хладилника да се стегне.След това се намазва обилно с шоколада.
 Връща се в хладилника за да се стегне и той.   
   








  Режете смело и се наслаждавайте!!!   









Рецептата е от "Кулинарен Журнал".


четвъртък, 14 юни 2012 г.

Море,Море...










След толкова много дъжд, най-сетне се стопли.









Но някак си много изведнъж.Явно и времето се изхитри и за по-лесно има : много студено и много топло.





А морето! Ех морето...                                                                                                                             .


С прохладните вечери..



Да,няма майтап.Грабвайте куфарите и хайде!
Я на планина,я на море.
А за из път-нещо сладичко,което бързо ще направим.Тази рецепта,всеки я има в готварските си тетрадки.
              
                                     
   Топчета 
                                                                                                                                              220гр.бисквити ( аз използвах маслени)
125гр.меко масло
сладко от вишни

Бисквитите се счукват много добре.Прибавя се маслото и се размесва до хумогенна смес.
Правят се топчета по-големи от орех,като във всяко се слага вишна от сладко.

                                                  За декорация:
по избор: кокосови стърготини,смлени орехи,шоколадови пръчици.



Питки за минутки




Това стана много любима рецепта за мен и двамата ми малки разбойника.Питките стават буквално за минутки, а докато са топли са невероятно пухкави и меки.Благодаря ти ,Дани за невероятното изкушение.http://www.colourfulplaces.blogspot.com/                                                  Продукти:

1ч.ч кисело мляко
2ч.ч.брашно
1ч.л.сода бикарбонат
1 яйце
1ч.л.сол
1/2 ч.ч. сирене
100гр.кашкавал
краве масло

Загрейте фурната на 200 градуса.



В голяма купа смесете продуктите и разбъркайте с вилица.Прибавете настъргания кашкавал и натрошеното сирене и отново разбъркайте.Получава се меко и лепкаво тесто.Застелете по-голяма тава с хартия за печене.С лъжица загребете от тестото и оформете питчици на разтояние една от друга.В средата на всяка една от тях поставете малко парченце масло.Печете за 10-15 минути или до зачервяване.

сряда, 13 юни 2012 г.

Лимонада с бъз

                                              





                                                                                                                                  
       Като малко момиченце много обичах да ходя на гости.Винаги ме черпеха с нещо!
      Това е една рецепта оцеляла от детсвото ми.

  1кг. лимони
  1.кг.захар
  1-2 ябълки
  2-3 с.л.  цвят от бъз
  6 литра вода

   В голям съд се слага водата и в нея се нарязват наситно или се настъргват лимоните и ябълките.Прибавя се захарта и цвета от бъз.Разбърква се за да се разтопи захарта и се оставя за 2-3 дни да ферментира (започва да пука при разбъркване).
Прецежда се,налива се в бутилки и се прибира в хладилника.





Хубавото е че има избор.Може да се пие и непосредсвено след като се направи,тогава е като лимонада.Като престои и ферментира добива много интересен резлив вкус.
Опитайте.