неделя, 30 септември 2012 г.

Пикник и опит за Шоколадови квадрати

Неделя е!
Задачките все не свършват,а на вън едно слънце....
И така-обърнах широк гръб на разхвърляната къща и на безройните неща , които все ни дебнат
и си отпуснах душата!
И ето пикник! Кеф!
6 възрастни и 5 деца!
Имаше огън, наденички,фукача с маслинки и розмарин,хлебчета-охлювчета и сладкиш.
За фукачата ще чакаме рецептата от Стефчето,че беше много вкусна,а сладкишът трябваше да бъде -Шоколадовити квадрати на Ивана. Наистина беше шоколадов ,но квадратите малко не ми се получиха.По-скоро бяха произволни форми защото ми се начупи,но пък беше много вкусен.






1ч.ч. башно
1 яйце
1ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
2 ч.л. какао
1/2 ч.ч. нарязани орехи
50 гр. шоколад + 1 с.л. олио

за масления крем:
80 гр. меко краве масло
80 гр. пудра захар
1 ванилия


за глазурата:
200 гр. черен шоколад (аз използвах 160гр. млечен и 50 гр. черен)
2.с.л. олио


Разбийте яйцето и захарта с тел ( не е небходимо много разбиване).Добавете олиото и киселото мляко.
На водна баня разтопете шоколада с 1 с.л. олио,охладете и добавете към останалите продукти.
В купа смесете пресятото брашно,бакпулвера и какаото(също пресято).Съберете двете смеси
и добавете орехите.
Изсипете в намаслена и набрашнена тавичка и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Тук аз сгафих.Реших да се изхитря и сложих върху хартия за печене.Но блатът остова по- влажен и е трошлив.Затова си печете както си е казано в рецептата.

Разбийте пудрата захар с маслото и ванилията на пухкав крем и намажете охладения сладкиш.
Нарежете на квадрати и залейте с разтопения на водна баня шоколад за глазурата.


А това е фукачата....






















Полюляхме се малко..



А накрая се  натоварихме се на колите :)



И хайде,чао!



събота, 29 септември 2012 г.

Празници на стария Пловдив

Весело,пъстро,празнично!
Това мога да кажа за празниците на стария град.И няма да е достатъчно.Атмосферата,която цареше трабва да се усети,да се изживее.



 Оги се включи в занаятите!

 А малкия мушморок,надничаше и правеше физиономии,докато баткото майстореше.










И файтона се опита!

















четвъртък, 27 септември 2012 г.

Вкусни охлювчета



Няма думи, с които да се опишат тези малки хлебчета!Много,ама много ни харесаха.
Не знам от къде е рецептата.На мен ми я каза Стефчето.


за тестото:
1 пакетче суха мая
1 с.л. захар
1 ч.ч.топла вода
3 1/4 ч.ч. брашно
1 яйце
1 ч.л. сол
2 с.л. меко масло
1 с.л. зехтин

за намазване:
2 с.л. разтопено масло
2 скилидки чесън- счукан или пресован
1 с.л. нарязан пресен босилек


Маята и захарта се заливат с топлата вода и се оставят за 10 минути.
В голяма купа се пресява брашното.Прави се кладенче, в което се чуква яйцето,солта,маслото ,зехтина и шупналата мая.Замесва се меко тесто.Омесва се добре и се оставя да втаса поне за час в съд намазан с мазнина.
След втасването се премесва за кратко и се разделя на 15 топчета.От всяко се прави фитил и се навива на охлювче.Готовите хлебчета се слагат в намаслена тавичка. Намазва се с разбърканите : чесън,босилек и разтопено масло.Оставят се да втасат ощи 10 минути след, което се слагат в студена фурна и се печат на 200 градуса до зачервяване.Като се извадят още топли се намазват отново с маслено -босилковата смес.
Аз направих половината с масло и шарена сол.Също бяха много вкусни.
Снимките са на доста тъмно,но до сутринта нямаше оцелели хлебчета за фотосесии.




сряда, 26 септември 2012 г.

Есенна салата

Ако ви се заиграва в кухнята  ето една много вкусна салатка.Сама си отделете малко повече време,защото става бавно,но чакането си заслужава!

2 патладжана
4 домата
5 червени печени чушки
2 моркова
3-4 скилидки чесън
козе сирене ( аз нямах и сложих краве сирене)
балсамов оцет
зехтин "Екстра Върджин"
сол

Патладжаните се нарязват на шайби с дебелина около 1 см..Посоляват се и се оставят да се отдели горчивия сок.Измиват се, подсушават се и се запичат на грил тиган от двете страни до златисто( като се мажат с четка с малко зехтин).Оставят се да се охладят и се режат на кубчета.
Морковите се настъргват.
Доматите и чушките се режат на кубчета.
В дълбока купа се смесват патладжаните,чушките ,морковите и доматите.
Чесънът се пасира или се стрива на паста.Разбърква се с балсамовия оцет и зехтина.
Посолете леко салатата и я овкусете с чесновия дресинг.
Оформете индивидуални порции и ги поднесете с натрошено сирене.




Рецептата видях при Лора и Стоян от "Бон Апети".Е не я спазих точно.И промених името ,защото с тези продукти ми звучи есенно.