сряда, 28 ноември 2012 г.

Торта "Бургаски нощи"


Безкрайни благодарности на Йоли за тази лесна и вкусна торта.Докато гледах нейното кулинарно предаване  "Юлисима", тя сподели, че това е рецепта която е научила от бургаските баби.И аз спонтанно  кръстих тортата "Бургаски нощи" .Вече няколко пъти съм я правила и категорично влиза в категорията "Любими".





300 г. бишкоти
1 кафена чаша прясно мляко
4 с.л. коняк

250 г. меко масло
4 с.л. пудра захар
5 яйца
100 г. захар
3 с.л. какао
2 ванилии

за крокан:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч счукани орехи






Карамелизирайте захарта и сипете счуканите орехи.Изсипете карамела в по-голяма тава покрита с хартия за печене.След като изстине го смелете в блендер или го счукайте в хаванче.

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и ги сложете на водна баня .Водата не трябва да завира.Оставете яйчения крем да се охлади и сложете ванилията.
В друг съд разбийте маслото с пудрата захар и прибавете какаото.Смесете двата крема.


Сипете коняка в млякото.
В дълбока купа или тенджера начупете бишкотите на две.Напръскайте  с млякото с коняк и изсипете крема.Разбъркайте.Изсипете във форма за торта с подвижен ринг.Загладете и оставете в хладилник за 1 нощ.
На следващия ден посипете тортата с крокана и украсете.




неделя, 25 ноември 2012 г.

Салата с цвекло



 Остър завой!
Досега гледах на здравословното хранене отдалече.Правих плахи опити с някоя и друга рецепта, които завършваха не добре приети.Истината е че съм наследствен чревеугодник и си намерих половинка, която не само ми приляга в това отношение,но и напълно ме подкрепя в кулинарните ми безумства.За мен опитването на нов вкус е като откровение.И всъшност не е важно количеството,а качеството.Често прекрасният външен вид ме подлъгва ,но това което ме задържа е вкусът.Трябва да ми е вкусно!Това е!
Уви ще се наложи да направя много близко познанство с това животно наречено "Здравословно хранене", което досега не ме е очаровало.Опитвам се да приема това като предизвикателство и да открия неща които ще задоволят изискванията на вкусовите ми рецептори и на необходимоста от полезност.Тази салатка издържа проверката.Разбира се имаше проби и грешки, но в този си вид бе одобрена от мен и половинката ми.
Истината е че съм пробвала различни системи за уж правилно хранене, които са ме оставили безкрайно объркана зарави тяхната отявлена противоречивост.

Това което съм възприела като истини от безкрайните течения ще споделя с вас.

1.Плодове не се ядат след хранене, а на гладно.

2.Хранете се в спокойна тиха атмосфера.Това изключва телевизия, радио или четене.Вниманието трябва да е насочено към храната и нейния вкус и мирис.

3.Установете редовен хранителен режим.Когато всеки ден се храните по едно и също време ,храносмилането ви започва автоматично.Все едно настройвате тялото си като часовник.По този начин то знае кога ще получи следващата порция и не му е нужно презапасяване.

4.Винаги яжте седнали.

5.Не яжте когато сте разстроени.

6.Не преяждайте.Яжте докато усетите ,че се засищате,преди да почуствате тежест.Ако свикнете да обръщате внимание на храната ще можете да спрете навреме.

7.Избягвайте ледено студени храни и напитки.Според Аюрведа те потушават храносмилателния огън.

8.Яжте бавно.Всички сме чували думите "Стомахът няма зъби".Недобре сдъвканата храна затруднява храносмилането.


9.Не яжте нищо, докато предишната храна не е смляна напълно. От 3 до 6 часа са нужни за смилането на едно хранене.Замисля ли ли сте се защо бебетата се хранят на 3 часа.Похапванията между две основни хранения водят до натрупването на токсини в организма.Затова след като хапнете 3 часа не се яде нищо.

Едва ли ви казвам нещо ново с тези неща, но това са принципи които са залегнали в повечето системи за хранене. Някои от тях са ни казвали и нашите баби, но ние сме забравили.
Истината е там някъде. В народната мъдрост, в опита, в безкрайния океан от информация.
Всеки трябва да намери своя път.
Но едва ли е случайно времето за постите,например.В края на есента и през пролетта.
Оставям да решите вие кое е правилно и кое не.А аз ще продължавам с опитите за опитомяване на здравословна храна и привеждането и във вид годен за консумация.
Изходът на тази битка все още не е ясен.И разбира се няма да ви лъжа ще има и нездравословни забежки,както казва мъжът - аз без сладко не мога да живея.
Успокоявам се че според Аюрведа за моята доша Вата -Пита е особено препоръчително сладкото.Забелязвате ли как си намирам вратички за измъкване  : )








600 г. червено цвекло
1 краставица
2 скилидки чесън
зехтин
балсамов оцет
сол
босилек за украса


 100 г. сирене

Цвеклото се измива добре,сварява се до омекване и се обелва.Настъргва се на едро ренде.
Прибавя се обелената и нарязана на дребни кубчета краставица,чесъна счукан или пресован през преса за чесън.Салатата се подправя с оцет,сол и зехтин на вкус.
В този си състав салатата е много хубава, но ако добавите и сирене отстрани като плочка ,става
невероятно вкусна.


събота, 24 ноември 2012 г.

Нашите първи картички



При нас малките ми джуджета се хванаха на работа, че Коледа наближава.
И си направихме първите картички. Горната картичка е на най- малкото джудже, което е на 2г. и 10м..
А долната е на баткото 4 г. и 6м..Той я нарисува отвън и декорира от вътре с особено старание.



А това е моят първи опит в правенето на картички.


сряда, 21 ноември 2012 г.

Портокалова торта






Много приятна торта.Със изявен портокалов аромат.Доста по- различна и определено запомняща се.

за блата :
8 яйца
150г. захар
200 г. смлени орехи
30 г. галета
сок и кората на 1 портокал


за крема :
40 г. брашно
500 мл. прясно мляко
60 г. захар
40 г. пудра захар
125 г. масло
3 жълтъка
1 прах ванилия
кората на  1 портокал


Приготвяне на блата : Жълтъците се разбиват с 3/4 от предвидената захар до побеляване.
Прибавят се сокът и кората на портокала, смлените орехи, галетата и накрая белтъците, разбити на сняг с останалата захар.Всичко се разбърква внимателно със шпатула и сместа се разделя на 2.
Изпичат се 2 отделни блата. Всеки се пече на 180 градуса в намаслена и застлана с хартия тортена форма 26 см.

За крема : Смесват се брашното,жълтъците,захарта на пясък и млякото.Сваряват се до сгъстяване.Маслото се разбива с пудрата захар до пухкав крем и към него постепенно се прибавя изстиналия млечен крем, след което се прибавят кората на портокала и ванилията.

В тортена чиния се поставя първият блат, маже се с част от крема.Поставя се вторият блат и отгоре се намазва с останалия крем и се украсява по избор.






вторник, 20 ноември 2012 г.

Дъждовен ден







Дъжд.
Есен,мъгла.
И докато хората са се скрили под чадърите,аз захвърлих моя и хукнах да снимам листенца и капчици.Ако не ми беше свършила батерията щях да стана за смях на махалата.
То и без това бабите ме питат всеки път какво правя.Е най-малкото им разнообразявам ежедневието.













Е как да не ги снимаш тези капки? То ако не беше батерията ...ама хайде размина им се...

понеделник, 19 ноември 2012 г.

Кюфтета по чирпански




за кюфтетата:
500 г. кайма
 1 глава лук
1 яйце
1 филия хляб
кимион
черен пипер


за сосът:
1 морков
 глава целина -100 г.
 250 г.домати
 2-3 картофа 250 г.
зелени чушки 150 г
магданоз
лук
червен пипер
 1-2 с.л. брашно

Каймата се омесва с черния пипер, кимиона, накиснатия и изтискан хляб и яйцето.
Оформят се кюфтета и се полуизпържват в олио.
Приготвя се сосът : Нарязания на дребно лук ,морковите,  целина и чушките на кубчета се задушават в част от мазнината с прибавка на малко вода до омекване.Прибавя се червения пипер и гореща вода. Посолява се и оставя да заври.Прибавят се и картофите нарязани на малки кубчета и полуизпържените кюфтета.
Ястието се вари 15- 20 минути и след това се слагат доматите нарязани на дребно.Накрая сосът се сгъстява с разреденото с вода брашно.Ястието се маха от огъня и се поръсва с дребно нарязан магданоз.





четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Тарта с ябълки, дюли и фурми





Продължавам с ябълковите истории.
След като вече правих 4 пъти Ябълковия сладкиш с карамел и ябълките не се свършиха, реших че е време да пробвам нещо ново.
Прегледах доста рецепти, но накрая пак се спрях на Йоли.
Промених само плънката ,защото в последния момент ми хрумна : ами какво ще стане ,ако сложа дюли... а фурми?
Резултата надмина очакванията ми.
Докато приготвях плънката се носеше аромат на ябълка, канела и дюла.
А докато сладкиша се печеше, ухаеше на портокалова кора.
Накрая след като опитах готовия резултат останах много доволна.Всички аромати се бяха запазили и бяха сътворили невероятен букет на който си заслужава да се насладите!



за тестото
350 г. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
кората на 1 портокал
120 г. захар
1 цяло яйце
1 жълтък
200 г. студено масло



за плънката
около 800 г. ябълки
1 по- голяма  дюла
20 г. масло
5 с.л. захар
100 - 150г. фурми
1 ч.ч. нарязани орехи
3 с.л. коняк
канела




В купа се размесват пресятото брашно, бакпулвера, ванилията, захарта и портокаловата кора.
Прибавят се яйцето, жълтъка и студеното масло нарязано на парченца.
С ръце се омесва тесто до получаване на гладка маса.Оставя се 30 минути в хладилник.

Ябълките и дюлата се обелват и се почисват от семките.Нарязват се на парченца.
Задушават се в маслото за кратко.Посипват се със захарта, 1- 2 с.л. вода и коняка и продължават да се задушават докато течността се изпари напълно.
Към края се добавят нарязаните на едро фурми, орехите и канелата.
Плънката се оставя да изстине.

Дъното и стените на тортена форма се намазняват и се посипват с брашно.
2/3 от тестото се разточва на тънка кора и се поставя във формата така че да покрие и стените.
Надупчва се с вилица. Плънката се разстила равномерно. Останалото тесто се разточва на кръг с диаметъра на формата и се поставя върху ябълките, като краищата на тестото се прищипват добре.Надупчва се с вилица и се пече на 170 градуса в предварително загрята фурна, до златист цвят.
Като изстине нарежете и поръсете с пудра захар.




понеделник, 12 ноември 2012 г.

Коледен венец




От всички празници,Коледата ми е най-любима!
Обичам атмосферата, сладникавите коледни филмчета, суматохата, украсата ,абе всичко!
Това е първият ми опит за Коледен венец.
Ако решите да си направите подобен ще са ви нужни:

пистолет за топъл силикон
клонки увити в кръг или елипса ( имайте в предвит че клонките се увиват веднага след като ги откъснете иначе изсъхват и стават трошливи)
мъниста
панделки
шишарки
жълъди
лешници и каквото още ви хрумне
конец
ножица




неделя, 11 ноември 2012 г.

Грис халва



Много обичам грис за разлика от половинката ми. Той искренно го ненавижда в каквато и форма да го маскирам.След многобройни опити да го съблазня с някаква грисово предложение накрая се отказах.Но от време навреме угаждам и на себе си.

300 мл. олио
300 гр. грис
300 гр. захар
800 мл. вода
ванилия
1 пръчка канела





От водата,захарта и канелата се прави сироп.
В олиото се запържва грисът  докато се зачерви.Сиропът се налива при изпържения грис (махнете пръчката канела).
Внимавайте много пръска и увеличава обема си. Изберете по-голям и дълбок съд.
Оставете няколко минути докато заври отново. Прибавете ванилията и свалете от огъня.
Изсипете в тава и покрийте с кърпа да се задуши.
Нарязва се  като изтине.
Поръсете с канела и орехи или бадеми и поднесете.
Пробвала съм да сложа в самата грис халва стафиди,орехи, бадеми, но установих ,че не ми допада. Най си я харесвам чиста. А отгоре понякога прибавям нещо за украса.





сряда, 7 ноември 2012 г.

Руло "Стефани"






1 кг. кайма
лук
2 яйца + 1 жълтък
2 филии стар хляб
черен пипер
кимион


за плънката:
4- 5 яйца
4-5 кисели  краставички
2 моркова


за поръсване:
1 белтък
галета




Сварете яйцата за плънката и морковите.
Накиснете хляба в гореща вода.
От каймата, ситно нарязания лук яйцата,жълтъка изтискания хляб, пипера и кимиона, се приготвя  смес като за пържени кюфтета. Хубаво е да престои в хладилника за около 40 минути за да се овкуси добре.
След това се разтила на пласт 2-3 см. във форма на правоъгълник, върху мокра кърпа или фолио намазано с мазнина ( аз нямах и използвах намазана с мазнина  чиста торбичка ).
Отгоре се нареждат нарязаните на ивички кисели краставички , сварени маркови и сварените яйца нарязани на половинки,четвъртинки или кръгчета.
С помощта на кърпата сместа се повдига и се завива на руло.Поставя се в намазана с мазнина тава. Добре е да изберете тава в която да не остава много свободно място след кото сте сложили рулото.Ако то стане много дълго спокойно може да го разрежете на две ,но загърнете хубаво краищата да не изпадне плънката.
Отгоре рулото се намазва с леко разбит белтък , поръсва се с галета и се залива с горещо леко препържено олио.Изпечете във фурната.
След изваждане се нарязва на филийки и се поднася с гарнитура по избор.









събота, 3 ноември 2012 г.

Торта с ванилов крем и кайсии




Харесвам всички видове ванилов крем.От доста време ми се въртеше идея да направя торта с  него. И ето я.Направих най- прости пандишпанови блатове и прибавих малко конфитюр от кайсии.Знам че с ягодово сладко може би щеше да стане по-ароматно,но исках точно тази комбинация.Резултатът беше сочна и много лека торта.

за блата:
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно

За крема:
1 литър мляко
200 гр, масло
300 гр. захар
180 гр. брашно
50 гр. нишесте
2 ванилии

1 бурканче конфитюр  от кайсии

За сиропиране:
сокът от 1 компот от кайсии

За блата:
 Със миксер, яйцата се разбиват със захарта докато увеличат обема си.След това внимателно се прибавя пресятото брашно и се бърка със шпатула.Готовата смес се слага в тавичка  с хартия за печене.Блата се пече на 180 градуса  в предваретелно загрята фурна.
За тортата са необходими 3 блата.

За крема:
Смесваме брашното,нишестето и ги разбъркваме с мляко до кашица.
Другото мляко със захарта се слага на котлона и като заври към него се прибавя брашняната смес.Бъркаме до гъст крем.Дърпаме от огъня и в горещия крем слагаме маслото и ванилията.Бъркаме докато маслото се усвои от сместа.


В тортена чиния слагаме първия блат,сиропираме.Мажем с конфитюр обилно.Слагаме втория блат, сиропираме,мажем с крем.Поставяме третия блат,сиропираме и забършваме с крем.
Украсяваме.
Аз използвах малко сладкарска сметана,настърган шоколад и конфитюр от кайсии.