събота, 25 май 2013 г.

Тунел с ягоди


Когато видях тази рецепта за пръв път в "Сладко и солено " си казах, че задължително ще я направя! Заради дъждовете миналата година нямаше нормални ягоди.Но сладкиша така и не ми излезе от главата!
Продуктите и начина на приготвяне буквално преписах от "Сладко и солено", като направих малки промени според наличността в хладилника си. Понякога желанието да направя нещо конкретно ме връхлита толкова силно, че не остава време за пазаруване. В някой по- планиран момент ще направя този прекрасен десерт и със заквасената сметана, както го е показала Веси,но едно казвам със сигурност, "Тунелът с ягоди" стана страхотен  и изпращам специалните си благодарности на Веси за прекрасната идея!

Продукти:
4 яйца
1/2ч.ч.захар
2с.л.олио
1ч.ч.брашно
1 ч.л. бакпулвер
1с.л.какао


за крема:
200мл сладкарска сметана
200г кисело мляко
175г крем-сирене Филаделфия
2-3с.л.захар ( или захар на вкус)
1 пак.желатин(10г)
няколко капки ванилова есенция
ягоди за пълнеж

    Разбиват се яйцата и захарта с миксер. Добавя се олиото на тънка струйка. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към яйчената смес, като се разбърква внимателно с лопатка. Сместа се разделя на две - към едната се добавя какаото. Застила се голяма правоъгълна тава с хартия, намазнява се леко и се излива първо кафявата смес. Заравнява се с широк нож и върху нея се излива на тънки ивици бялата. Внимателно се заравнява и тя. Блата се пече не повече от 7-8мин.  в загрята на 180С фурна . Охлажда се и се отлепя от хартията.
  Приготвя се форма за кекс(30х10). От блата се отрязва правоъгълно парче с размерите на отвора на формата, останалото се поставя на дъното и стените като цяло парче.

Приготвя се крема: желатина се залива с 2-3с.л. вода и се оставя да набъбне. Разтопява се в МВ или на водна баня. Киселото мляко се разбърква със захарта, сиренето крема и ванилията.
  Сладкарската сметана(добре охладена) се разбива на пяна и се добявя постепенно към сместта с киселото мляко . Накрая се добавя желатина и се разбърква добре.

  Във формата се изсипва 1/3 от крема и се разнася равномерно по дъното. Отгоре се нареждат ягодите, една до друга, по средата, с дръжчицата надолу. Отгоре внимателно се нанася останалия крем, като се внимава да не останат кухини. Най-отгоре се заравнява и се поставя отрязаното за капак парче от блата, като се притиска добре.
    Сладкиша се оставя да престои 2часа в хладилник и се обръща на поднос.







петък, 17 май 2013 г.

Цвете на една кука



От известно време ми се плете.Направих първите си стъпки  с една кука.Отначало всичко ми изглеждаше много трудно и дори се бях отказала.Но нали съм инат опитах отново и се получи.
Това цвете го видях ето тук.

вторник, 14 май 2013 г.

Бухтички



2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2-3 с.л. олио
1 ч.ч. пудра захар
брашно, колкото поеме за меко тесто

  олио за пържене

Содата се добавя към киселото мляко (добре би било млякото да е със стайна температура).
Яйцата се разбиват със захарта,добавя се олиото и киселото мляко със содата.
Постепено се слага и брашното.Замесва се меко тесто.Върху набрашнена повърхност се разточва тестото и от него с помощта на чаша се изрязват кръгчета.
Кръгчетата се пържат от двете страни в нагорещеното олио до зачервяване.
Отцеждат се на  салфетка.

понеделник, 13 май 2013 г.

Курабии






  1 чаена чаша мазнина /1/2 масло, 1/2 олио/ или мас и олио
 6 яйца
1 и 1/2 чаена чаша захар
 1 чаша кисело мляко
 2 бр. амонячни соди
  кората от 1  лимон
 ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
 брашно, колкото поеме за меко тесто


 Отделя се един жълтък за намазване и се разбърква с няколко капки олио.

 Яйцата се разбиват, прибавя се захарта и се разбива с миксер до стопяването й. Прибавят се на тънка струйка разтопената мас и олио, киселото мляко и амонячната сода(разтворена в няколко капки лимон) и содата бикарбонат и ванилията. Настъргва се кората от лимон и се прибавя брашното.    Тестото трябва да е меко, да се меси лесно, но да не стои хлебно.Като се омеси се слага за час в хладилника. След като се извади от хладилника от тестото  се откъсва  една топка и се разточва на кора с дебелина  1 см. Другото тесто си се връща в хладилника. Изрязват се фигурки с формичките и се поставят в тава, намазана с олио. Трябва да има разстояние между курабийките поне сантиметър, да не се слепят при печенето. Намазват се отгоре с жълтък и се поръсват със захар . Пекат се в предварително загрята фурна на 180градуса. Като порозовеят се вадят и се оставят малко да изтинат и след това се махат от тавата, иначе се лесно се чупят.
Докато са топли миришат силно на амонячната сода, но като изстинат неприятната миризма изчезва.