четвъртък, 30 януари 2014 г.

Нека почерпя за рождения си ден



Преди няколко дни отмина рождения ми ден. Прибавих още една годинка!
Сладкишът, който приготвих определено не ми се получи, затова ще ви почерпя с "Вахау"
на Йоли. Не съм изменила нищо от рецептата.

Продукти

блат

4 яйца
140 г захар
50 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
50 г ситно натрошен натурален шоколад или шоколадов чипс
3 с.л. галета
140 г смлени бадеми
1 ванилия

крем

500 мл пълномаслена сметана
120 г захар
3 ч.л. нес кафе
1 ванилия




Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го смесете с галетата и шоколада. Прибавете го към яйчната смес и накрая добавете и бадемите.

* Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото,загладете и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

* Разбийте сметаната и захарта на твърд сняг. Прибавете кафето и ванилията и разбийте още малко докато кафето се разтвори напълно.

* Разрежете хоризонтално блата на две части и сипете половината крем между тях. Останалият крем шприцовайте отгоре и гарнирайте сладкиша с кафе или какао.



А сега в рубриката неуспехи да си призная за провала ми с един, както се оказа много лесен сладкиш.

Антилския карамелен флан на Тики


Препънах се в печенето.
При мен се пече 70 минути и го извадих в течен вид.
После си го върнах в тавичката и си го допекох. Е както се вижда най- долната коричка се препече, но иначе си беше вкусен. Нямах мерак за снимки защото малко се разочаровах , но после реших все пак да го покажа.Запалих си свещичките на него, и не успях да се вредя да ги духна. Момчетата ме изпревариха.
Ако решите да правите този флан рецептата може да видите тук


Благодаря и на Йоли и на Тики за рецептите.

неделя, 26 януари 2014 г.

Шарлота с горски плодове



Лека торта със свежа нотка на горски плодове. Напомня ми за парфе, но от онова старото- от детските ми години. Поводът за тази торта беше рождения ден на майка ми. Тя си пожела " нещо плодово". Рожденичката много си хареса крайния резултат и на вкус и на вид.


300 гр. бишкоти
400 гр. заквасена сметана
350 мл. течна сладкарска сметана
захар на вкус
2 банана
15 гр. желатин

400 гр. замразени горски плодове ( ягоди,малини, къпини, боровинки и касис - ползвах аз)
120 гр. захар
1 желатин ( 10 гр.)



Желатинът за основата (15 г.) се поставя в 50 мл. студена вода да набъбне.
Заквасената сметана се разбърква със захарта. Сладкарската сметана се разбива до образуване на меки връхчета.
Двата вида сметана се смесват и се разбиват добре.
Набъбналия вече желатин се разтопява на водна баня или в микровълнова на ниска степен за няколко секунди. Не бива да завира !
Изсипва се в сметановата смес и се разбива добре.
В 24 см. тортена форма с падащ ринг, се нареждат бишкоти по дъното.( Ако искате да са по- меки може да ги топнете за секунда в топло прясно мляко.)
Нареждат се  бишкоти и по стените на тортената форма , като първо се отрязва единия край за да стоят стабилно. ( Съответно отрязания край е от долната страна). Тези бишкоти не трябва да се топят в мляко.
Отрязаните малки парченца се слагат на дъното за да се запълнят дупките.
Отгоре се излива половината сметанов крем.Върху него се нареждат нарязаните на кръгчета банани, плътно едно до друго.
Покрива се с останалия крем и се оставя за 3-4 часа да стегне желатинът на студено.

Желатинът  предвиден за плодовия слой се слага в 50 мл. студена вода.
Замразените плодове се поставят в тенджерка добавя се захарта и 1 с.л. вода. Плодовете се бъркат за да не загори захарта.  Когато заврят, се оставят да поват 3-4 минути и след това се отстраняват от огъня.
Оставят се да се охладят за 5 минути и към тях се добавя желатинът. Бърка се докато се разтвори. Сместа се изчаква да се охлади и след това се изсипва върху тортата.Оставя се още няколко часа на студено да се желира.
Преди сервиране отстранете ринга и се насладете на крайния резултат :)


четвъртък, 23 януари 2014 г.

Захер в чаши



Това е десертът, който си избра моята половинка за рождения си ден. Благодаря на Йоли за прекрасната рецепта. Не съм променила нищо, така че ще препиша :)




Продукти за 6 чаши

блат

100 г черен шоколад
75 г масло
3 яйца
50 г захар
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер

1/2 каф.ч. коняк за сиропиране, разреден 1/1 с вода



1 бурканче конфитюр от кайсии


400 г заквасена сметана
100 г пудра захар
1 ванилия

глазура


100 г течна сметана
100 г черен шоколад
20 г масло 
Приготвяне

* Разтопете шоколада и маслото на водна баня и оставете да се охладят. Прибавете жълтъците и разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг. Сипете в тях захарта и разбийте , докато се разтвори. Към шоколадовата маса с леко бъркане прибавете белтъците и пресятото брашно , примесено с бакпулвера , като ги редувате. Правоъгълна тава (от фурната) постелете с хартия за печене. Изсипете тестото и го загладете. Изпечете блата в предварително загрята на 170*фурна. След като изстине го нарежете на 12 кръга с чашите, в които ще подредите десерта.



* С бъркалка разбъркайте заквасената сметана със захарта и ванилията.

* Кипнете течната сметана за глазурата. Отстранете я от огъня и добавете шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем.

* На дъното на чашите сложете по един кръгъл блат. Сиропирайте с коняка , разреден с вода. Сложете пласт кайсии , а върху тях втори блат. Сиропирайте отново. Върху вторият блат намажете от сметаната. Загладете я с мокър нож и я залейте с топлия ганаш. Оставете десерта да се охлади. Поднесете го гарниран с шоколадова плочка. Да ви е сладко!




събота, 18 януари 2014 г.

Моите любими кифлички


Меки като памук, топящи се в устата и  пухкави! Така мога да опиша тези кифлички!



за тестото:
400-450 г. брашно
200 мл. прясно мляко- топло
150 мл. олио
1 пакетче ( 7 гр.) суха мая
1 ч.л. сол
1с. л. захар


за намазване на корите:
70 гр. меко масло


за плънката:
1 яйце
50 гр. сирене натрошено
50 гр. кашкавал  - настърган


 В пресятото брашно се прави кладенче и вътре се изсипва млякото, олиото, маята, захарта и солта.Замесва се меко тесто. Колкото повече се меси тестото толкова по- пухкави ще са кифличките.( Месете поне 10 минути).
Тестото се разделя на 8 топки.Всяка се разточва  на тънък лист с диаметър 40- 45 см. и се намазва с мекото масло.Втората се разточва и се слага върху първата, маже се с масло и така до последната кора. Тя също се слага върху останалите, но не се маже с масло. Накрая наредените една върху друга кори се разточват  докато се получи голям кръг с диаметър 60- 70 см.
Кръгът се нарязва на 16 триъгълника.В основата на всеки триъгълник се слага по 1 с.л. от плънката и се навива на кифличка.
Нареждат се в тава застлана с хартия за печене и се оставят за час да втасат. После се пекат в предварително загряна фурна на 200 градуса. за 20-25 минути или до зачервяване.



неделя, 12 януари 2014 г.

Сицилиански сладки със сушени плодове



за плънката:
1/2 ч.ч. орехи
5 сушени смокини
1/4 ч.ч. стафиди
1/4 ч.ч. сушени кайсии
1 ч.л. канела
1/4 ч.ч. захар
2 с.л. кайсиево сладко

за тестото:
180 г. масло
1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1 с.л. ром
2-3 пакетчета ванилия
1 ч.л. смлени захаросани портокалови корички ( аз нямах и сложих настъргана кора от портокал)
1/2 ч.л. бакпулвер
2 и 2/3 ч.ч. брашно
1 щипка сол

За плънката се смилат заедно в блендер изброените продукти, като смокините и кайсиите предварително се нарязват на по- дребни парченца.

За тестото се разбива маслото със захарта, прибавя се едното яйце и се разбива, докато сместа напълно го поеме. По същия начин се добавя и второто яйце.
Прибавят се ромът, ванилията и портокаловите кори.
В купа се смесват пресятото брашно, солта и бакпулверът и се разбъркват с яйчно- маслената смес.
Замесва се меко, нелепнещо тесто и се разточва върху набрашнена повърхност на кора с  дебелина 8 милиметра.
Плънката се разпределя по дължина на разточената  кора. Кората се завива на руло.
Полученото тестено руло се  нарязва на парчета.
Сладките се нареждат в тавичка постлана с хартия за печене на разтояние една от друга.
Изпичат се в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 5 минути, след което температурата се намалява на 160 градуса се пече, докато отдолу станат леко златисти.
Оставят се да изстинат.
Рецептата е от " Фантастични празнични десерти" - издание на " Кулинарен журнал"

четвъртък, 9 януари 2014 г.

Портокалови бисквитки с парченца шоколад



Много, много любими бисквитки! Вече не знам колко пъти съм ги правила.Ако някой е пропуснал рецептата при   Ирина, горещо препоръчвам да се поправи този пропуск!
Ще прибавя, че стават много и рядко остават екземпляри за снимки.


400 гр. брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
200 гр. меко масло
200 гр. захар
2 големи или 3 малки яйца
кората от 2 портокала
2 с. л. прясно изцеден портокалов сок
300 гр. шоколадови капки или шоколад (черен нарязан на малки парченца)

Пресятото брашното, содата, бакпулвера и солта се смесват в купа.
Маслото и захарта се разбиват до побеляване.Добавят се яйцата едно по едно, като се изчаква сместа да ги усвои напълно.Добавят се  кората и сока от портокала.
След това се добавя и сместа с брашното на 2 - 3 пъти и се бърка на ниска степен или на ръка.
Накрая се прибавя и шоколада. Разбърква се добре за да се разпредели равномерно шоколада.
Тавата се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява на 180 градуса.
С малка чаена лъжичка се загребва от сместа и се поставя на хартията на разтояние, защото бисквитките удвояват обема си. Пекат се не повече от 10- 12 минути. Ако се препекат стават сухи.
Ако тестото за втората тава омекне много, може да се прибере в хладилника за малко за да се стегне.


събота, 4 януари 2014 г.

Крем супа от тиква



С крем супата от тиква бяхме малко на "Вие". Пробвах един -два пъти, но не беше съвсем по моя вкус. Но реших да не се отказвам и да продължа с експериментите. Сега спокойно мога да кажа , че открих своята комбинация.

500 гр. тиква
1 голяма скилидка чесън
2 стръка пресен лук
100 мл. прясно мляко
1 с.л. зехтин
20 гр. масло
сол
къри на вкус




Сварете тиквата с малко вода и сол,  докато омекне. Пасирайте, така че да се получи средно на гъстота пюре. Задушете чесъна, пресния лук  с маслото, зехтина и 1-2 с.л. вода. Задушете за 2 -3 минути. Прибавете тиквеното пюре и разредете с прясното мляко до желаната гъстота.
Прибавете малко къри на вкус.
Количеството на прясното мляко е примерно. Зависи от това каква гъстота искате и от това колко вода сте оставили с тиквата.

четвъртък, 2 януари 2014 г.

Идват ми на гости с бисквитена торта,и аз гостувам с рулца от патладжани



Това е възможно най- вкусната бисквитена торта, която съм опитвала. С мооого крем!!!Както се казва в някои реклами една лъжичка и си там! Тази наслада за небцето :) опитах благодарение на Стефчето  и то не  виртуално а реално. Един ден ме изненада, като ми дойде на гости с тази тортичка. Ако искате да я опитате и вие давам думата на Стефка да ви разясни как точно я прави толкова хубава :

Домашна торта с бисквити


Това е сладкиш, който става лесно, бързо и винаги може да добавяш каквото ти е кеф.

2 пк. обикновени бисквити, едни ванилови и едни шоколадови (аз си купувам тези на „Победа”)
3 пк. ванилов крем ( на някоя от българските фирми или на Dr. Oetker,  въпрос на предпочитание)
4 жълтъка
1 с.  л. прясно мляко
захар, според указаното на пакетчетата с нишесте
1 черен и 1 млечен шоколад
200 мл течна животинска сметана
кокосови стружки за украса

Нишестето се разтваря според указанието на опаковката, добавя се захарта и разбитите жълтъци и се прибавя към завиращото прясно мляко, вари се до сгъстяване. Аз си приготвям нишестено яйчената смес и я добавям към студеното прясно мляко, слагам на котлона и бъркам не прекъснато до сваряването на крема. Предварително изстудената сметана се разбива на пухкав крем. Готовият крем се разделя на две части, в едната се слага начупеният на парченца шоколад и се разбърква, докато кремът е още топъл. Втората половинка от крема се охлажда с бъркане и се  добавя разбитата сметана  към нея. Бисквитките се топят в топло мляко, ароматизирано с ванилия или ликьор по избор или пък само във вода. Нареждат се бисквитки,  ванилово-сметанов крем, бисквитки, шоколадов крем или обратно, а отгоре кокос. Съхранява се в хладилник и се хапва студенка.

Става страхотна и с леко гъст карамелен сос, приготвен от карамел и животинска сметана, с който се заливат бисквитите преди ваниловия крем, също и с начукан крокан от карамел и ядки, който се ръси върху бисквитките преди да се залеят с крем. В този вариант кремът е само сметановованилов, а отгоре си я украсявам с настърган шоколад или горчиво какао.




А сега аз ще гостувам на Стефка с Рулца от патладжани, но уви само виртуално.


500 гр. кайма
3 големи патладжана
кимион
черен пипер
3-4 домата
1 глава лук
4-5 скилидки чесън


Патладжаните се нарязват на филийки и се запържват леко. Във всяко парче се слага по малко от каймата ( омесена с кимиона и черния пипер) и се увива на рулце. Забожда се с клечка за зъби и се нарежда в тавичка. Навитите рулца се заливат със сос от настърганите  домати и нарязаните на ситно лук и чесън. Посолява се на вкус и се пече на умерена фурна.



Трябва да си призная че се опитах да намеря по-мързелив начин за приготвяне на това ястие.
Пробвах да наредя ред патладжан, ред плънка, пак патладжан и отгоре соса, но вкусът не е същия. Рулцата стават вълшебно вкусни.


Това беше от мен.Няма да съм многословна, защото това беше първото ми гостуване и се вълнувам! Благодаря ти Стефче за поканата да стана  част от" Шаренкото" ти местенце!

сряда, 1 януари 2014 г.

Жануарии


 

Честита 2014 година!

Тази година  ще е прекрасна! Ще бъдем здрави!

Ще се усмихваме повече, защото ще си спомним , че щастието е в нашите ръце! Ще мечтаем много и ще преследваме мечтите си!Ще бъдем по- добри , защото това е в природата ни! Ще обичаме,  на първо място себе си , за да можем да обичаме и останалите! Ще споделяме любовта си! Когато ни застигнат трудности и препятствия ще се справяме със тях, защото ще сме силни и вярваме в себе си!

Светът лежи пред нас примамлив и подканящ ! Това е годината в която ще го покорим и ще се забавляваме! Защото това сме ние – завършени личности, които знаем какво искаме и как да го постигнем! За мен ще бъде вълшебна година, а за вас?

 


Ще започна  с нещо сладичко, за да ми е сладка годината!
Много любими сладки! Правила съм ги много пъти.

за тестото:

4 яйца
1 и 1/2 ч.ч захар
5 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. олио
2 ванилии
брашно колкото поеме за меко тесто

От изброените продукти се замесва меко тесто.Оформят се топчета с големината на малък орех.
Нареждат се в намаслена тава на разстояние, защото увеличават много обема си.Пекат се на 180 градуса. Още топли се издълбават с лъжичка.

за пълнежа:
2 ч.ч. прясно мляко
50 мл. коняк
125 гр. масло

Млякото се сварява. Сваля се от огъня и към него се добавя маслото. Бърка се докато се разтопи.Прибавя се конякът и  с получената смес зе заливат трохите от сладките. Разбърква се добре.
Издълбаните сладки се пълнят с пълнежа и се слепват по две.
Лично на мен плънката ми е достатъчно сладка, но в оригиналната рецепта има и 1 ч.ч пудра захар, което според мен е прекалено сладко. Пробвайте как е според вашия вкус и прибавете захар, ако е необходимо.


за глазурата:
100 гр. млечен шоколад
20 гр. масло

Шоколадът и маслото се стопяват на водна баня. Сладките се потапят в глазурата и се оставят за няколко часа в хладилник. Ако сте решили да потопите целите сладки в глазура ще трябва да увеличите количеството на шоколада и маслото.
Аз за пръв път стигнах до етапа с глазурата и при мен се получи доста гъста, така че за потапяне не можеше и дума да става. Затова при мен се получи по- скоро намазване.
Досега съм правила сладките докъдето ми стигат силите и търпението. Но мога да ви уверя ,че във във всички варианти са вкусни. И само като бисквитки,  и напълнени с вкусната смес и оваляни в шоколад! Със всеки следващ етап, вкусът им се променя. И последно ще спомена, че е добре да престоят една нощ в хладилник или на студено защото омекват и се разгръща вкусът им.