събота, 21 юни 2014 г.

Пиле със сметаново лимонов сос



1 пиле
1 ч.ч. заквасена сметана
2 картофа
2 моркова
малко глава целина
дръжките на 1/4 връзка магданоз
2 с.л. брашно
1 ч.л. нишесте,пшеничено или царевично
1 щипка настъргана лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
щипка индийско орехче
черен пипер
60 г. масло
1/2 ч.л. коняк

Пилето се разрязва на четвъртинки. Картофите, морковите и целината се измиват, обелват и се нарязват на едри парчета. Слагат се на дъното на съда, в който ще се приготвя ястието. Прибавят се дръжките от магданоза. Върху зеленчуците се поставя месото, залива се с гореща вода и се вари до омекване.Месото се изважда, обезкостява се и се поставя в тавичка.Полива се с 2-3 с.л. бульон и се покрива с маслото нарязано на малки парченца.Запича се във фурната.
От бульона се вадят дръжките от магданоза.И зеленчукът се пасира.Прибавят се размитото в малко вода брашно и нишесте.Като се сгъсти сосът се добавят сметаната,черния пипер,лимоновата кора,лимоновия сок,индийскто орехче коняка.След 2-3 минути се дръпва от огъня. При поднасяне месото се полива със соса.


Ястието напомня фрикасе, но е с много лек и деликатен лимонов вкус идващ от лимоновата кора.

вторник, 17 юни 2014 г.

Салата от сурови тиквички


Преди време видях ето тук тази салатка и я прибавих в листа ми с неща за опитване.
Имам приятелка , която отглежда зеленчуци без добавяне на изкуствени торове и когато онзи ден ми донесе тиквички, реших да пробвам.

1 тиквичка по възможност не много голяма
2 скилидки чесън
копър
сол на вкус
балсамов оцет
зехтин
1 супена лъжица мед

Тиквичката се измива и с белачка за картофи се нарязват много тънки ленти.
Посолява и се залива с дресинга.

Зехтина ,балсамовия оцет ,пресования чесън,копъра и меда се разбъркват добре и с тях се полива салатата.

Лично аз следващия път ще пропусна меда, защото нотката на сладост ми идва в повече.Но половинката го одобри с мед. Така че вие открийте най-вкусния вариант за вас.
Не пиша количеството на оцета и зехтина , защото мисля че е въпрос на вкус, но може да спазвате правилото 1 към 3 - 1с.л. оцет към 3 с.л. зехтин.



неделя, 15 юни 2014 г.

Две годинки и студентските пурички на Пепчо





На 13 юни "Под Гъбката" направи 2 годинки. С привичната за един водолей разсеяност се сетих чак късно вечерта, след като бях публикувала вече. Затова малко на патерица ви черпя виртуално. Благодаря на всички , който намират време да се отбият при мен,  да споделят нещо или да оставят коментар. За мен това означава много!!!
Още веднъж благодаря и се надявам да намирате причина, да се връщате и да хвърляте по някое око на моето местенце.
Ще почерпя със Студенските пурички на Пепчо, а до тази рецепта ме отведе Роси.


200 г. разтопена мас
200 г. олио
250 г. кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб, угасена в млякото
180 г. захар
1 течна есенция лимон
брашно около 900 г. за меко тесто


1 бурканче гъсто сладко или мармалад ( аз имах домашен мармалад от сини сливи и ябълки)
1 кутия локум
по желание пудра захар за поръсване.

Брашното се пресява и се сипва в голяма купа. Прави се кладенче в средата и се поставят всички продукти.
Омесва се меко тесто( с не много месене) , колкото да не лепне по ръцете.
Прибира се в хладилника поне за 30 минути.
След това се разточвам кора с дебелина 4-5 мм.
В единия край се поставя ивица от сладкото, повдига се този край и се завива 1-2 пъти. Получава се тънко дълго рулце, което от своя страна се нарязва напречно на 4 - 5 или 6 малки,
с дължина по желание.
Нареждат се в тава постлана с хартия за печене. Тавата се прибира за 30 мин. в хладилник.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 12 - 15 минути или до съвсем леко розово.



 От част от тестото,  оформих топчета с локум в средата.

Сладките се топят в устата , получават се в голямо количество и като изключим маста са с продукти , които се намират във всяка къща.

петък, 13 юни 2014 г.

Черешов пай


Сега му е времето на този пай. При това изобилие от череши.

За рецептата се допитах до Йоана. От мен прибавих само кора от лимон в пълнежа. А хрумката за това дойде от Люси със нейния филмов пай.


  За тестото:
  • 260 г брашно
  • 1 чаена лъжица сол
  • 6 супени лъжици ледена вода
  • 200 г студено краве масло
За черешовия пълнеж:
  • 900 г изчистени от костилките череши
  • 100 мл вода
  • 100 г захар
  • 2 супени лъжици царевично нишесте
  • 1 супена лъжица есенция ванилия
  • кората на един лимон - настъргана
Брашното се пресява със солта в дълбока купа. В средата се слага маслото, нарязано на кубчета. Замесва се с ръце бързо, докато  сместа стане на трохи. Прибавя се водата и се замесва меко тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Тестото се увива във стреч фолио и се слага в хладилника за 30 минути.
През това време се приготвят черешите.След като им се извадят костилките се смесват  с водата и се слагат на умерен огън да поврат 10 минути заедно с кората от лимона. Захарта се разбърква заедно с царевичното нишесте. Изсипва се при черешите. Разбърква се докато сместа се сгъсти. Маха се от огъня и се прибавя ванилията. Оставя се да изстине.
Тестото се изважда от хладилника. Разделя се на две части, като едната да е 2/3, а втората 1/3 от цялото количество. По-голямата част се разточва на кръг върху набрашнена повърхност. Диаметъра на кръга трябва да  е по-голям от диаметъра на тавичката за пай. Тестото се навива на точилката и се разстила върху тавичката за пай. Внимателно се покрива дъното на тавата и краищата и. Излишното по периферията тесто  се изрязва с нож. Изсипват се черешите върху тестото.
 Втората половина от тестото се разточва.  С формички за сладки се изрязват форми . Внимателно се поставят върху черешите.   
Другият вариант да се покрие пая е като се нарежат ленти от тестото и се сплетат като кошница върху черешите.
Пая се пече на 180°C докато се зачерви приятно на повърхността. Може да се поръси с пудра захар.



неделя, 8 юни 2014 г.

Шоколадови сладки с прясна мента


Обожавам комбинацията шоколад с мента. Зимата случайно, видях тези сладки при Йоана и оттогава чакам да се появи прясна мента, че да ги пробвам. Надминаха очакванията ми!
Разбира се ако не си падате по кулинарните приключения, може да ги пропуснете. Вкусът не е типичен, но за мен е завладяващ! Моята половинка си пада традиционалист и не му допаднаха. Но аз се влюбих в тях!



Изключително лесно се приготвят, тъй като Йоана е обяснила всичко съвсем подробно, за което съм и безкрайно благодарна.И тъй като аз няма какво да прибавя, ще си препиша рецептата дословно за следваща употреба.

  1. Приготвя се много меко тесто, което може да не се меси, а само да се забърка в купа. Тестото се охлажда в хладилник, за да се стегне и това помага за по-лесна работа с него след това.
  2. Не трябва да се слага прекалено много брашно в тестото, сладките ще станат твърди и ронливи.
  3. За приготвянето на сладките са необходими около 20 гр. прясна мента. Обикновено разфасовките на пресни подправки, които се продават са от 25 гр. Просто отстрани 2-3 стръкчета и използвай останалото количество.
  4. Бялата захар, може да се замени с кафява. Това ще направи сладките с дъвчаща консистенция.
  5. Използвай 100% какао на прах, не разтворимо.
Продукти:
  • 40 гр. какао на прах
  • 20 гр. прясна мента
  • 200 гр. захар
  • 60 гр. разтопено и охладено масло
  • 2 яйца
  • 1/2 ч. лъж. ванилова есенция
  • 160 гр. брашно
  • 1 ч. лъж. бакпулвер
  • 1/4 ч. лъж. сол
В купа се слагат яйцата, захарта, какаото, ситно нарязаната мента и маслото. Разбиват се с миксер за кратко, добавя се ванилията и отново се разбърква, докато всички продукти се смесят добре.
Отделно се пресяват брашното, солта и бакпулвера. Добавят се към яйчната смес и се разбъркват с дървена лъжица.

Аз се опитах да меся тестото, но не се получава, много е меко, а не трябва да се прекалява с брашното. За това е по-добре да се остави в купата, покрива се с фолио и се охлажда за 30 минути.
Фурната се нагрява на 180°C. Тава се покрива с хартия за  печене.
От охладеното тесто с леко навлажнени ръце се оформят топки с диаметър 2 см.

Подреждат се в тавата на разстояние една от друга. Пекат се 8-10 минути.

петък, 6 юни 2014 г.

Бутер спиралки с кренвирш

 

Едва ли ще изненадам някой с тази рецепта, но на мен ми харесва и вкуса и оформлението.Идеята видях някъде в нета, но не си спомням къде. Така че, ако някой си я познае да се обади ще сложа линк. Количеството може да се намали, защото се получават доста!

5 кренвирша
1500 кг. бутер тесто



 Тестото се оставя леко да се размрази и се нарязва на ленти по дължина, широки около 1 пръст.
Всеки кренвирш се разделя на 3 равни парчета. Всяко от тях се нарязва на четири. Взема се парченце и се навива лентата от тесто около него. Пече се на 180 градуса, върху хартия за печене, до зачервяване.


сряда, 4 юни 2014 г.

Телешко варено и хляб без месене



Това хлебче, съм го правила вече много пъти. С най- различни брашна и семки.Сега ще покажа последния вариант. Рецептата е от Йоли.

15 г прясна мая или 1/2 пакетче суха
300 мл хладка вода 
2 с.л.олио или зехтин
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
400 г брашно - аз сложих пълнозърнесто с овесени ядки



Приготвяне

* Разтворете маята във водата. Прибавете мазнината, солта и захарта. Започнете да сипвате брашно като бъркате непрекъснато с вилица. Трябва да получите много гъсто лепкаво тесто. Трябва да усетите, че вече ви е трудно да го обърквате с вилицата.

* Намажете кексова форма с масло. Сипете тестото вътре.Виждате, че от това количество вода и брашно тестото е съвсем малко. Заема най-много 1/3 от формата. 
 Оставете тестото на топло да втаса. Аз загрявам фурната за минутка на 50-60* и я изключвам. Слагам формата с хлебчето вътре и така ускорявам процеса на втасване. След 30 - 40 минути е готово за печене. Трябва да отрои обема си.

* Загрейте предварително фурната на 200*. Изпечете хлебчето за 20 мин. или докато стане леко и при почукване върху кората издава кух звук. 


За телешко варено има много рецепти.Това е моята.




300- 400 г. телешко месо
1 глава лук
2 моркова
1 зелена чушка
2 - 3 големи картофа
малко целина нарязана на малки кубчета
2 шепи прясно зеле нарязано на дребно
1 дафинов лист
черен пипер на зърна 7
сол

Месото се слага в тенджера под налягане и се изчаква да заври без капак, за да може да се отпени.След това се прибавя солта и черния пипер. Поставя се капакът и се вари 30 минути
до готовност.
Маха се капакът и се прибавят зеленчуците нарязани на ситно.Капакът на херметика се поставя и супата се връща на огъня за още 10-15 минути или до готовност.

неделя, 1 юни 2014 г.

Чушки пълнени с кус кус,патладжан и сушени домати


Един експеримент , който се оказа сполучлив и вкусен.Чудех се с какво да напълня чушки, но плънката да не е обичайна.

чушки червени ( аз имах замразени)
1 стрък пресен чесън
3 стръка пресен лук
2 моркова нарязани на малки кубчета
1 патладжан
10-12 сушени домати нарязани на ситно
кус кус
30 г. масло
къри на вкус
черен пипер
пресен джоджен
олио


Патладжанът се нарязва на малки кубчета, посолява се и се оставя за 20 минути да се отдели горчивия сок.
Кус куса се сварява до готовност и се отцежда.
Пресния лук и чесън се нарязват на ситно и се задушават в маслото и 2 с.л. олио. Прибавят се морковите, патладжаните и сушените домати. Задушават се 5 - 6 минути добавя се кърито и черния пипер. Прибавя се и кус куса.Разбърква се добре и се дръпва от огъня. Добавя се пресния джоджен. С получената плънка се пълнят чушките.
Нареждат се в тавичка поливат се с малко олио и вода и се изпичат до готовност.