понеделник, 28 юли 2014 г.

Солени кифлички



Тези солени кифлички са особено апетитни докото са топли. Видях ги при Ани.

220 г. меко масло
1 ч.ч. настъргано краве сирене
1 ч.ч. настърган кашкавал
1ч.ч. кисело мляко
1 пакетче бакпулвер (10г.)
3 ч.ч. брашно

1 яйце за намазване
за поръсване:
риган, ким


Разбийте с миксер маслото с кашкавала и сиренето.Разбъркайте бакпулвера в киселото мляко и изсипете в сместа. Добавете и пресятото брашно и бъркайте до получаване на меко тесто.Покрийте полученото тесто със стреч фолио и оставете в хладилника за 2 часа.

Извадете тестото и разделете на 6 равни части.
На набрашнена повърхност разточете едната част от тестото и разделете на 8 триъгълника. Навийте на кифличка всеки триъгълник. Така докато свършат всички части от тестото.Намажете с разбитото яйце. И по желание поръсете с подправки.
Изпечете кифличките в тава застлана с хария за печене, на 180 градуса за около 13 минути или до приятно поруменяване.



четвъртък, 24 юли 2014 г.

Пиле с доматен сос


1 пиле ( ако има домашна кокошка би било страхотно!)
1 морков
1 глава лук
5-6 домата
малко целина- глава (на вкус , аз слагам3-4  малки кубчета, защото не искам вкуса и да доминира)
2-3 скилидки чесън
1 -2 с.л. брашно
черен пипер
дафинов лист
1/2 ч.л. захар

Пилето се нарязва на порции и се сварява в подсолена вода,  (Като заври се отпенва )
Нарязват се на кубчета моркова, целината и лукът и заедно с нарязания на ситно чесън се задушават в малко олио и  2 с. л. вода.( Може и да се запържат само в олио без водата.)
Добавят се нарязаните на ситно ( или рендосани) домати и брашното.Налива се бульона от пилето до желаната гъстота.Прибавя се дафиновия лист, черния пипер, захарта. Ако е необходимо се досолява.
В така приготвения сос се слага месото. ( Аз заради децата го обезкостявам, но може да си остане и на порции.)Ястието се вари на тих огън още 10- 15 минути.




неделя, 20 юли 2014 г.

Кекс с крема сирене, шоколад и череши





Този сладкиш видях първо при Роси, след това при Дияна.

100 г .шоколад
125 г. масло
150 г. захар
3 яйца големи или 4 малки
120 г. брашно
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
250 г. меко сирене тип " Крема"
2 ванилии
1 ч. чаша изчистени вишни или череши
1 щипка сол


Фурната се загрява на 180С.
Вишните  или черешите се почистват от костилките..
Шоколадът с маслото се стопява на водна баня, след което леко охлажда. Двете яйца се разбиват с ¼ч.чаша захар, малка част от ваниловата захар и щипката сол. В кухненски блендер се разбива  крем сиренето, яйцето, останалата захар /1/2 ч.чаша/ и ваниловата захар. Желателно е да се получи леко гъста и кремообразна смес.
Смесват се и пресяват заедно брашното с бакпулвера. Към разбитите яйца се налива маслено-шоколадовия сос и на етапи брашното с бакпулвера. Разбъркването е непрекъснато, но не много силно, до получаване на кексово тесто.
Тавичка или форма за кекс се намазват с мазнина и покриват с хартия за печене.
Вишните/череши се отцеждат от марината и поръсват с 1 с.л. брашно или нишесте.
Започва реденето на сместа:
Първо на дъното се налива 1/2 от шоколадовата смес, следва  млечно-яйчената, поръсва се с част от плодовете. Следва отново шоколадово тесто,  плод.
Поставя се в затоплената фурна и се пече от 35-40 до 50 мин, според големината на съда, дебелината на слоя тесто и желаната степен на плътност, с проба до суха клечка. При мен за кексова форма 26х12 см. - 40 мин.

неделя, 13 юли 2014 г.

Като в приказките

Обичам приказките. За принцеси, рицари, магьосници. За смели животни и приказни елфи.
Нека ви покажа част от дома на този прекрасен лебед.



Той живее в замък!


Елате му на гости и ще попаднете на едно вълшебно място, където детето във вас може да се удивлява  и да изследва детските си блянове. Да поиграе на рицар или да бъде принцеса.


В един горещ и зноен ден, леко препечена, аз се сблъсках с този феномен.



От изгарящото слънце се потопих в нежната прохлада на градините на замъка в Равадиново.


И светът ми изведнъж се изпълни с желание за откривателство.
Какво има след тези стълби, а след това мостче?



Наистина се чувствах, като малко дете, което открива все нови и нови съкровища.
Имаше прекрасно езеро, с бели и черни лебеди. Невероятно красиви градини, винарна с много рицарски доспехи. Църква с изящни орнаменти.
Но най- неописуемо беше удоволствието , което изпитах от тази разходка.
Беше забавно да откривам различни стилове съчетани по невъобразим начин, но някак си симпатично изградили едно уникално място!