сряда, 20 август 2014 г.

Шоколадов крем



500 мл. прясно мляко
150 г. захар
4 жълтъка
10 г. желатин ( 1 опаковка)
100 г. черен шоколад
250 мл. течна  сметана


Желатинът се разтваря в 3-4 с.л. студена вода.
Млякото, захарта и жълтъците се слагат на огъня и се бъркат  не прекъснато. Като заври сместа се дърпа от огъня и се прибавя начупения шоколад. Бърка се докато шоколадът се разтопи напълно. Прибавя се желатинът и се разбърква докато се разтопи. Сместа се оставя да се охлади, но не да се желира.
Сметаната се разбива до меки връхчета. Смесват се сметаната и шоколадовата смес. Готовият крем се разпределя в чашки и се оставя за няколко часа в хладилника да стегне.

четвъртък, 14 август 2014 г.

Ореховки



3 белтъка
250 г. захар
160 г. смлени орехи
кората на един лимон настъргана


Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се захарта. Разбърква се до твърд сняг.
На няколко етапа се добавят ореховите ядки и лимоновата кора. Разбърква се внимателно с дървена лъжица или шпатула.
Ореховките се пекат в тава с хартия за печене на 180 градуса не повече от 12 - 13 минути но все пак ги наблюдавайте в зависимост от фурната. Не трябва да се препичат.


вторник, 12 август 2014 г.

Ментов сладкиш с кокос и шоколад


Това определено е моят сладкиш!!! Влюбих се в него в момента, в който го видях при Ивана.
Това е обожавам комбинацията между шоколад и мента. Пристрастена съм !


150 г. кисело мляко
125мл. олио
125 мл. ментов захарен сироп
200 г. захар
3 яйца
300 г. брашно
50 г. кокосови стърготини
1 бакпулвер

за глазура:

200 г. черен шоколад
100 г. млечен шоколад
300 мл. течна сладкарска сметана


Пресейте брашното с бакпулвера и смесете с кокосовите стърготини.
 В купа разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, киселото мляко и ментовия сироп.Разбъркайте добре и добавете брашнената смес на порции.Разбъркайте добре.
Изсипете сместа в тавичка 26 см. , постлана с хартия за печене. Изпечете сладкиша на 180 градуса до готовност  ( суха клечка). Оставете да се охлади напълно.


За глазурата:
Сложете сметаната на котлона и в момента на завиране я дръпнете от огъня. Веднага добавете начупения шоколад и разбъркайте добре докато се получи еднородна смес. Оставете да се охлади и намажете  сладкиша. Декорирайте по ваш вкус.  











Ив, безкрайно ти благодаря за рецептата!

събота, 9 август 2014 г.

Гъбен ден с панирани сърнели и манатарки и пачи крак в масло


манатарки
пачи крак
масло
1 с.л. олио
 сол


Почистете гъбите със суха кърпа, а пънчетата на манатарките почистете  внимателно с нож ако е необходимо. Нарежете гъбите на едро, а пачия крак , ако е дребен може и да оставите цели.
Задушете гъбите в маслото с олиото до готовност. Посолете накрая.
Не съм дала точни количества на продуктите, те зависят от количеството гъби , които успеете да си наберете или сдобиете.


Панирани сърнели

гъби сърнели
2 яйца
брашно
сол
олио за пържене


Нарежете гъбите на парчета.
Разбийте яйцата.
Панирайте гъбите първо в брашно, после в яйцата и ги изпържете в олиото.



Нарочно избрах най- обикновения начин за паниране . Исках максимално да се усеща вкусът на гъбата.

петък, 1 август 2014 г.

Крем с печени кайсии


1 кг. зрели кайсии
50 г. орехи ( може бадеми, шам фъстък, кайсиевите ядки)
4 с. л. боров мед ( или друг плодов сироп, кленов, смокинов)
50 г. ориз
3 с.л. нишесте
захар на вкус
1 л. прясно мляко

Разполовете кайсиите, извадете костилките. В широка тавичка ипечете плода заедно със сиропа за около 30 минути на 200 градуса. Кайсиите трябва леко да се карамелизират.
Още горещи ги размачкайте с вилица и ги оставете да изстинат.
Запечете ядките на сух тиган за 2-3 минути.
Сложете млякото, ориза и захарта да кипнат и варете докото ориза омекне на тих огън.
В купичка сложете нишестето и добавете 4 с.л. студена вода . Трябва да се получи рядка каша. Изсипете във врящото мляко и бъркайте до сгъстяване.Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.
Нарежете ядките на едри парчета.
В чаши изсипете няколко лъжици от кайсиите, отгоре няколко лъжици от млечната смес , поръсете с ядки. Отново кайсии, млечна смес и накрая ядки.
 При мен бялата смес не стигна за втори пласт от опитване.