събота, 27 септември 2014 г.

Сладкиш с банани и какао


 Имах няколко банана, който отлежаваха и никой не им обръщаше внимание. И аз реших , да поразгледам за идейки. Попаднах на тази рецепта . Направих я останах много доволна от резултата. Добавих малко заквасена сметана, защото според мен добре допълва вкуса. Получи се много ароматен и вкусен сладкиш. Определено се нарежда в графата ми за любими, а и е много лесен и с малко продукти.

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
3 яйца
1 ванилия
1/ 2 ч.л. бакпулвер
6 с.л. какао
3 банана

за глазура :
400г. заквасена сметана
пудра захар на вкус



Яйцата  се разбиват със захарта , докато удвоят обема си. Към яйчената смес се прибавят олиото  и пресятото с бакпулвера  какао , ванилията и брашно  и всичко се разбива с миксер до получаването на гладка и гъста смес за кекс. Тя се изсипва в тавичка постлана с хартия за печене ( 26 см.) и се заглажда с лъжица. Отгоре се нареждат нарязани на кръгчета банани ( и десертът се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се до готовност. При мен 45 мин. , но поверявайте до суха клечка. Може да е готов и по- бързо.

Оставете да се охлади и намажете с глазурата.
За глазурата разбъркайте добре сметаната с пудрата захар.





вторник, 16 септември 2014 г.

Сливова торта "Безе"



 4 яйца
125 г. масло - меко
300 г. захар
1 пакетче ванилия
250 г. брашно
50 г. смлени орехи
1 ч.л. бакпулвер
500 г. сливи
2 с.л. нишесте


Отделете белтъците от жълтъците.
Разбийте добре маслото с миксер със 100 г. захар и ванилията. Прибавете към маслената смес жълтъците един по един като се изчаква сместа да ти усвои напълно.Прибавете пресятото брашно с бакпулвера и орехите.
Изсипете тестото във форма за торта (26 см. постлана с хартия за печене) , притиснете и оформете борд 3 - 4 см.
Надупчете тестото с вилица и поставете на студено в хладилник.

Измийте сливите, подсушете, извадете костилките, нарежете на парченца и смесете с нишестето.
Разбийте белтъците на сняг и прибавете останалата захар. Внимателно прибавете сливите към белтъчната смес. Разбъркайте много внимателно със шпатула и изсипете сместа върху блата.
Печете в предварително загряна фурна на 180 градуса на най- ниското положение на решетката около 1 час. При необходимост покрийте сладкиша с хартия за печене за да не прегори целувчената смес. Изключете фурната, оставете сладкиша още 5 минути вътре, след което го извадете.

събота, 13 септември 2014 г.

Международен фолклорен фестивал Пловдив


 Мина доста време от фестивала, но все пак бих искала да го отбележа.
Вече няколко години, Пловдив е домакин и за няколко вечери, човек може да се наслади и докосне до танците на различни народи в невероятната атмосфера на Античния театър.






Може би съм пристрастна, но българските танци не само носят наслада, но и докосват душата и карат сърцето да играе.


 Българите не само танцуваха, а направо летяха!





Корея.








И невероятните Грузинци.
Мисля , че ако има човек, който е пропуснал да види грузински танц трябва задължително да поправи този пропуск. Те творят магия с танц, хореография, майсторство и музика!






Китай.