четвъртък, 21 май 2015 г.

Сладкиш с маково семе


 Обичам маково семе, и реших да пробвам нещо ново. Резултатът надмина очакванията ми!


3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. грис
1/2 ч.ч. маково семе
2 с .л. пшеничено ( или царевично) нишесте
1 бакпулвер
1 ванилия

за сиропиране:
сокът на един компот от ананас (или друг по избор)

400г. заквасена сметана
захар на вкус
шепа ягоди
1 банан
1 киви

Яйцата се разбиват със захарта, докато увеличат обема си. Добавете пресятото с бакпулвера брашно, гриса, маковото семе и ванилията. Разбъркайте. Печете в тавичка (24 см.) постлана с хартия за печене на 170-180 градуса, около 40 минути или до суха клечка.
След като сладкиша изстине сиропирайте с част от сока от компота.
Разбийте сметаната със захарта на вкус и намажете сладкиша.Украсете с плодовете.

Аз правих сладкиша, когато нямаше много ягоди. Но сега е точно сезонът им и сложете повечко , че много си подхождат.Аз имах само 3, които бяха крайно недостатъчни :)
На този , които се вижда на снимката сложих и плодове от компота на ананаса, но според мен не допринасят за вкуса и следващия път ще наблегна на ягодите и банана.





 Рецептата видях тук



неделя, 17 май 2015 г.

Линцер сладки


Нещо в последно време не съм в настроение за снимки. И не ми се пише. Времето не ми стига , както обикновено, но и желанието също хич го няма.
Тези сладки бяха в листа за правене по Коледа, но не успях да ги направя. Затова пък за Великден успях.

1/2 ч.ч. лешниково брашно ( аз използвах брашно от бадеми)
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ч.ч. смлени орехи
250 г. масло на стайна температура
1 ч.ч. захар
1 голямо яйце

малиново сладко ( аз използвах мармалад от ягоди)


В купа смесете лешниковото брашно, брашното, смлените орехи, канелата, бакпулвера и щипка сол.
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер. Добавете яйцето и разбийте отново.Добавете сухата смес. Омесете тесто, оформете го като диск, завийте във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник поне за 2 часа
Разточете на леко набрашнена повърхност. Изрежете формички ( долна и горна част за една сладка, като горната - капачето изрежете с по- малка формичка в средата за да има дупчица).
Наредете ги в тава постлана с хартия за печене, на разстояние. Печете на 180 градуса до бледо златисто -около 13 - 14 минути. Оставете да се охладят на хартията за 10 минути защото са чупливи . Като изстинат напълно ги слепете със сладкото.


Ужасно са вкусни!