вторник, 30 юни 2015 г.

Кейк с череши


Тази година черешите са много и вкусни. Затова продължавам на черешова вълна с този много вкусен кейк с деликатен дъх на лимон . Рецептата видях при Ева Тонева

Продукти:
100 гр меко масло
200 гр захар
750 гр череши
60 мл прясно мляко
3 яйца
300 гр брашно
12 гр бакпулвер
сока и кората на половин лимон

Трохи за посипване:
20 гр разтопено масло
20 гр захар
40 гр брашно
канела

Начин на приготвяне:
Застелете с хартия за печене дъното на форма с подвижен борд и диаметър 24 см.
Измийте черешите и почистете от дръжките и костилките.
Пресейте брашното и бакпулвера в купа.
В купа разбийте маслото и захарта до кремообразна смес.
Прибавете едно по едно яйцата, като хубаво разбивате с миксера.
Прибавете млякото, сока и кората на лимона, брашното с бакпулвера.
Разбъркайте с дървена лъжица до хомогенност.
Изсипете сместа във формата, заравнете, наредете черешите и трохите.
Печете 30-40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Преди поднасяне можете да поръсите сладкиша с пудра захар.










сряда, 24 юни 2015 г.

Чийзкейк с череши и 3 годинки блог


Това беше любов от пръв поглед,. Оказа се и любов от първа виличка. Благодаря на Пепчо  за рецептата! Почерпете се . "Под Гъбката" навърши 3 годинки на 13 юни.

1 пакет какаови бисквити ( аз използвах "Еверест")
100 г . едро смлени орехи
100 г . масло
1яйце

за крема:
400г. крема сирене
400г. заквасена сметана
400 мл. сладкарска сметана
захар на вкус
2 пакетчета желатин

за заливката:
500 г. череши
5 с.л. захар
1 пакетче желатин


Бисквитите се смилат в блендер на ситно или се натрошават.
В купа се смесват ядките, мекото масло и яйцето. Разбъркват се докато станат на трохи.
Дъното на форма за торта ( 26см.) се покрива с хартия за печене.Бисквитената смес се разстила върху хартията и се притиска плътно.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Веднага се изважда и се охлажда.

Желатинът се разтваря в 30-40мл. студена вода и се оставя да набъбне.
Крема сиренето, захарта и заквасената сметана се смесват и се разбъркват докато се получи еднородна смес.
Сладкарската сметана се разбива до твърди върхове.Прибавя се внимателно към крема сиренето и се разбърква.
Набъбналия желатин се нагрява без да се допуска завиране. Изсипва се към крема и се разбърква хубаво.
Крема се изсипва върху изстиналата бисквитена подложка и се изравнява.Прибира се в хладилник за поне 2 часа, да изстине добре.

Желатина за заливката се разтваря в 30-40мл. студена вода.
Почистените от костилките череши се поставят в малка тенджерка, заедно с 2-3 лъжици вода и захарта.След завирането се варят 3-4 минути и се отстраняват от котлона. Остават се да се охладят леко и се прибавя набъбналия желатин. Разбърква се докато желатинът се разтопи.
Като се охлади сместа и започне леко да желира се разпределя върху готовия сладкиш равномерно и отново се връща в хладилника.







понеделник, 22 юни 2015 г.

Нещо нежно за подарък


Обичам да си човъркам разни неща ,които после си нося като бижута. Явно са се харесали и на други хора защото ме помолиха да направя гривна за подарък. Единственото условие беше да е от естествени камъни. И така започнах от планински кристал, който нежно се преля от много неуловимо розово ( забравих името на останалите камъни) до интензивно и наситено розово.
Започнах с планинския кристал за да пази притежателя си.
Казаха ми че именичката, за която беше преназначен подаръка много си я е харесала. Надявам се наистина да е така , защото аз се влюбих в това малко бижу.




събота, 20 юни 2015 г.

Колко са големи очите на страха или до Бодрум и обратно



Очите на страха са големи. В моя случай - огромни. Да кажа че се паникьосвам, е много бледо отражение на състоянията, в които  изпадам. А бях що годе нормален и уравновесен човек и после дойдоха децата и нещата излязоха от контрол! Светът стана опасен!!!
От опит установих, че всеки ръб крие опасност. Сцепената вежда не е нещо , кой знае какво, но когато става дума за бебе- твоето бебе- изведнъж  ти изглежда като Гранд каньон и е нещо страшно!
И се улавяш , че откриваш как всяко нещо около теб може да нарани малкия ти неспиращ за 2 секунди дивак. Обаче си е твоя дивак и така здраво ти е стиснал сърцето , че се чудиш как си живял без него. И така всеки ден опасностите лавинообразно нарастват... и после бебетата стават 2!!!!
Ето точно от този момент нещата мощно излязоха от контрол. И аз се превърнах в параноична психарка!!!
И тук трябва да вмъкна , че безкрайно се възхищавам на хората , които имат повече деца. И аз исках поне 3 , но установих, че едва ли ще се справя.

Та това беше за да ви въведа лекичко в това какво става в главата ми в обичайна обстановка. А сега само се опитайте да си представите как се държа, когато решим да отидем на почивка и то в чужбина!!!
Мога да кажа само ,че имам безкрайно търпелив мъж. На моменти аз сама не се издържам , а той как ме понася, все още е голяма загадка за мен! И така , решено е - почивка в Турция и като капак със самолет!!!
Не е нужно да уточнявам , че досега не съм се качвала на самолет, нали?
Платихме...
Ранно записване... за да мога да мрънкам няколко месеца -ами ако...

В деня на от пътуването ни пред аерогарата, треперех като лист. От нерви разбира се ,ми прилоша в самолета. Кацнахме без да ни удари гръм, без терористи и абсолютно безаварийно.
Но на мен ми беше толкова лошо, че всичко ми се виждаше черно. И Бодрум и хотела и морето. На следващия ден обаче, светът беше съвсем различен! И така сега мога да кажа , че това беше най- релаксиращата и неангажиращата ме за нищо почивка до сега! Прекарах прекрасно! Въпреки моите притеснения (" ами ако децата се разболеят", не че нямат застраховка и не че там си нямат лекари, но хайде как да ми го обясни човек?)
Дори на полета на връщане се чувствах добре.Единствено съжалявам ,че почивката свърши.
И така оказа се, че всъщност ама въобще не е имало за какво да се притеснявам. За чест на мъжа ми нито веднъж не ми каза - " Нали ти казах".
И така ето това беше моя Бодрум


























петък, 12 юни 2015 г.

Медицински кифлички



Защо точно медицински ли? Защото рецептата ми е от личния ми лекар. Една дама ,която много харесвам и която ми даде тетрадките си с рецепти. Да точно от тези тетрадки ,които и нашите майки имаха. В тях намираха място изпитани рецепти споделени и опитани с приятелки. Продуктите са еднакви с тази рецепта, но резултатът е по- различен. Кифличките стават по- пухкави и остават такива и следващия ден, ако има оцелели.


200 г. масло
500г. брашно
1 1/2 ч.л. сол
150г. сирене
150 г. кашкавал
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
1 ч.л. прясно мляко


Брашното се пресява и се размесва солта, сиренето и кашкавала. Прави се кладенче в което се изсипва стопеното ( но не горещо ) масло и разбитото със сода кисело мляко.Замесва се тесто, което се разделя на 8 топки и се оставя в хладилник за два часа. От всяка топка се разточва кора с големината на чиния , която се разрязва на 8 триъгълника. От всяка триъгълниче се увива кифличка. Кифличките се намазват с разбитото с прясно мляко яйце. Пекат се на 180 градуса да зачервяване ) върху хартия за печене.)

неделя, 7 юни 2015 г.

Зелени орехчета с мед



Преди една - две седмици се сдобих с пресни орехчета. Мислех да правя сладко от тях, но рецептата, която ми казаха беше много съмнителна и реших да се разтърся за повече информация. И попаднах на това:


Зелените орехчета са изключително богати на витамин С, тиамин, органични киселини, желязо, фосфор и много други полезни вещества. Подобряват храносмилането, обмяната на веществата и оказват общоукрепващо действие, увеличават защитните сили на организма, облекчават хронични кожни заболявания, действат кръвопречистващо, изгонват паразитите от тялото, много помагат при възпалителни процеси в устната кухина (устата се жабури със спиртната настойка след измиване на зъбите). От тях се приготвя настойка. Берат се в началото на юни, когато са достатъчно пораснали, но все още са млечни и нямат твърда ядка. За един литър водка са необходими 40 орехчета. Режат се на четвъртинки, слагат се в голям буркан и се заливат с водката. Престояват 40 дни на светло, след което се прецеждат и настойката се съхранява на тъмно. Приема се 3 пъти по 1 чаена лъжичка на гладно, в продължение на 7 дни. Д-р Хулда Кларк препоръчва спиртната настойка, заедно с пелин и карамфил по схема за пречистване от паразити – 7 дни по 3 ч.л. от настойката дневно, 7 дни по 1 щипка смлян и пресят пелин през 2 часа и 3 пъти по 1 щ.смлян карамфил първия ден, 3 пъти по 2 щ.карамфил втория ден, 3 пъти по 3 щ. карамфил от третия до седмия ден.Има и друга рецепта за върлите противници на алкохола – зелените орехчета се смилат с машинка за месо, смесват се с пчелен мед в съотношение 1:1, след което се наливат в бутилка  или буркан и се запечатват. Настойката се държи  на тъмно в продължение на 40 дни, след което може да се употребява. Пие се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден преди хранене.

източник:

и това:
Зелени орехи, събрани преди 24 юни, се прекарват през месомелачка, смесват се 1:1 с мед, сместа се излива в бутилка, затваря се и се оставя да престои един месец на тъмно прохладно място. Съдържанието на бутилката периодично се разклаща.

Приема се по 1 чаена лъжичка, 3 пъти на ден преди ядене.


И двете статии ме заинтригуваха и реших да направя втората рецепта.

Ще ми се, да прочетете и статията към нея мисля ,че ще ви е интересна.




 Ето и моя краен продукт получен от смлените на блендер орехчета смесени в съотношение 1 към 1.
Сега чакам да минат 40 дни на тъмно.
Бързах да покажа рецептата преди на орехчетата да се е образувала черупка.