четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Прилепи от хартия


Ето част от това , което направихме с децата за Хелоуин.
Ако искате и вие да си направите прилепи за украса погледнете тук.



























понеделник, 26 октомври 2015 г.

Гевреци



Още една рецепта на Ваня Джорджевич.


800 г. брашно ( при мен 700 г.)
200 мл. топло мляко
200 мл. топла вода
20 г. мая
1 с. л. сол
1 с.л. захар
50 мл. олио

за варене:
2 л. вода
1 с.л. сол
5-6 ч.л. сода бикарбонат


за поръсване на гевреците:
сусам
мак

Пресейте брашното.
Топлото мляко и топлата вода се смесват и в тях се разтваря маята( без да шупва) . Прибавят се солта, захарта и олиото. В 650г. от брашното направете кладенче и изсипете получената течна смес, замесете меко тесто, като добавяте от останалото брашно ако е необходимо.
Без да втасва тестото се разделя на 11 части ( по 120г.) Оформят се топчета, които се нареждат върху хартия за печене. Намазват се леко с олио и се оставят да починат 10 -15 минути.
На котлона сложете да заври водата.
Всяко топче разделете на две. От всяка получена част направете фитил около 30 см. Усучете двата фитила един около друг и после съединете във формата на кръг. Краищата притиснете добре за да не се разтворят при варенето.По този начин оформете всички гевречета.
Във врящата вода добавете солта и содата. Пускайте всяко едно геврече във водата за 30- 40 секунди.Извадете го със решетъчна лъжица и го поставете върху кърпа посипана със сусам.
След това готовото сусамено геврече поставате в тава постлана с хартия за печене със сусама нагоре.
Печем на 200 градуса до зачервяване.



четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Памук кифли - Джорджевич


На скоро открих този блог и реших да пробвам някои рецепти. И макар да нямам време за снимки и писане не можах да се сдържа.Кифличките много ни допаднаха .

400 мл. прясно мляко
3 с. л.захар
5 с.л. брашно
1 мая  (42г.)


620г. брашно
200 мл. олио
1 с.л. сол

 за пълнеж на кифличките:
сирене
мармалад от сливи

1 жълтък за намазване

В топлото мляко се разтваря маята, добавя се захарта и 5 с.л. брашно. Оставя се за 15 минути да се надигне маята.
Брашното се пресява и в  500 г. от него се прави кладенче, в което се изсипват, солта, сместа със маята и олиото, Замесва се меко тесто , като се добавя и от останалото брашно(докато се получи меко не лепнещо тесто). Оставя се да втаса за 30- 40 минути.
Готовото тесто се разделя на две части и се разточва на кора с дебелина около 3 мм. Всяка кора се реже на 16 триъгълника. От широката част се притискат с пръсти за да се разширят и се поставя избраната плънка. Кифличките се завиват.Подреждат се върху тава с хартия за печене. Без да втасват се мажат със жълтъка и се пекат на 190 градуса в предварително загряна фурна до зачервяване.

Рецептата видях при Ваня Джорджевич.