понеделник, 8 август 2016 г.

Пещера Леденика


Всяко пътешествие, без значение дали е близко или далечно, разчупва ежедневието ни и ни зарежда. Носи ни нови емоции и дори да е за кратко ни кара да се чувстваме като преродени. Поне при мен е така.
Пещерите са по-скоро неизвестна за мен територия.Била съм в Ягодинската пещера, в "Бачо Киро" и сега в Леденика.
Леденика са намира на 16 километра от Враца и да се стигне до нея не е никак трудно.Има указващи табели.Преди да се стигне в пещерата има информационен център и прожекционна зала, а след него много хубава детска площадка и сцена.Около тях са подредени красиви скулптори на приказни герой.Децата бяха много доволни.








Влизането в пещерата става с организирани групи на всеки час.
Денят в който избрахме да посетим Леденика беше ужасно горещ.Термометърът минаваше 32-34 градуса.Ако и вие решите да посетите пещерата през лятото задължително си носете връхни дрехи по-дебели,чорапи и удобни затворени обувки.В пещерата температурата варира от -20 до +15 градуса. Представете си топлинния шок ако влезете с къси ръкави и разсъблечени.
Влажността в пещерата е голяма и е доста мокро- затова не пренебрегвайте обувките.Тази информация ще се стори смешна на заклетите пещерняци и пътешественици, но по мой наблюдения  60% от групата хора, с които влязохме, бяха неподходящо облечени и обути. Излязоха премръзнали и доста изкаляни.Подобни изживявания със сигурност ще развалят  изживяването Ви и ще попречат да се насладите на разходката си.Така че си ги спестете.

На долната снимка се вижда парата от дъха пред входа на пещерата.Както казах, беше над 32 градуса ,а това беше положението пред входа на пещерата.





Пещерата е красива и дава възможност на въображението да вижда загадъчни фигури в сталактитите и сталакмитите.



Аз бях изненадана от светлинното шоу за което ще цитирам децата си : "Уау!!!"
Върху водна стена се прожектират най-известните фигури в пещерата и кратка информация за Леденика и нейното създаване. Както и светлинно и музикално шоу. Преживяването беше незабравимо за всички нас.
Тук е момента да отбележа ,че в 11 и 15 часа обиколката е намалена за сметка на светлинното шоу. През останалите часове се извършват пълни обиколки на пещерата,но без звук и светлина.
Шоуто може да се пусне и в останалите часове,но за това трябва да е съгласна цялата група от туристи.
Пещерата е отворена за посещения всеки ден.
















3 коментара:

  1. Нати,
    посещавала съм тази пещера, много е красива.Но има и пещери, които все още не съм посетила.Наистина човек придобива друг поглед , когато посещава забележителности.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, и аз имам да наваксвам по отношение на пещерите.Но мисля при първа възможност да поправя пропуските си :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване