понеделник, 29 февруари 2016 г.

Сок от черен бъз



Преди няколко години научих за този сок или сироп. Четох, разпитвах за кой точно бъз става дума, дали дървесен или храстовиден. И двата имат своите поддръжници.Консултирах се с фармацевти ,които ми казаха ,че в състава на имунустимулатора,които се продава "Sambucus" се използва черния дървовиден бъз "Sambucus Nigra".
По късно обаче последовател на Димков ми донесе нова книга от наследниците на великия лечител, в която те уточняват че Димков е имал в предвит храстовидния бъз ( Sambucus ebulus).  Аз обаче бях направила вече сок от дървовидния( Nigra) и тази рецепта ви предлагам. Който и бъз да изберете начина на приготвяне е един и същ.

Знам, че сезонът не е подходящ точно сега да ви показвам точно тази рецепта, но пък ако ви е омръзнало от реклами за противогрипни препарати и от тормоза от медиите за поредния свръх опасен грип, сега е момента да планирате какво ще правите септември. Аз ще бера бъз! Тази година най-вероятно и от двата вида за да съм спокойна!

Плодът се измива добре и се подсушава, с вилица се оронват зърната от дръжките. Нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда, като се завършва със захар, оставя се да престои 20-21дни.На светло място, но не бива да е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Съхранява се на хладно (за предпочитане в хладилник). Пие се по една супена лъжица 30 минути преди хранене, за деца се препоръчва по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!
Плодовете на бъза се берат само когато са съвсем узрели - септември!   Тогава те са с характерен тъмен, черен цвят. Важно е да се берат  само НАПЪЛНО УЗРЕЛИ ПЛОДОВЕ, тъй като в зелените има силни токсини. 


И още едно приложение на листата от черен дървовиден бъз. Ако ви ухапе комар или друга неизвеста мушичка , натъркайте ухапаното място с листо от бъз. Изпробвана горска рецепта :)
За пчели и оси не знам дали става обаче.

сряда, 24 февруари 2016 г.

Целувката на Батман


Рождените дни идват бавно и свършват прекалено бързо. И така моят най- малък разбойник прибави още 1 годинка към своя актив.Това стана още януари, но нещо не мога да се организирам със снимките и показването им. Естествено тортата трябваше да е шоколадова и със задължителен елемент нещо от "Батман". Рецептата отмъкнах от Ирина Купенска и по надолу ще копирам  нейните подробни обяснения. Аз прибавих и целувки и така се роди  "Целувките на Батман".


И ето как Ирина ме научи да  правя нейната запомняща се торта:
Продукти за форма с диаметър 20см*:
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части. Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина, т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите хартия за печене с височина около 10см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.
След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 3 равни части.
*От посочените продукти се получават 3 блата с диаметър 18-20см. Правила съм по-голяма торта, с диаметър 24-26см, като за нея направих двойна доза и изпекох на два пъти, като всеки блат разрязах на две и се получиха общо 4 блата.


Продукти за шоколадовия мус:
400г шоколад (в случая, 200г черен и 200г млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка
Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят. А ние не искаме омлет
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня (това е по желание, ако не се притеснявате от ползването на пресни яйца, можете и да го пропуснете).
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. В началото може да ви е трудно, тъй като ганашът е стегнат, но не се притеснявайте, след като се добави малко от белтъка, сместа ще се отпусне. На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква със силиконова шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.
Мусът се прибира в хладилник за 30-40 минути, или докато стегне и стане удобен за нанасяне върху тортата.
Имайте предвид, че колкото по-черен шоколад (с по-висок % на какао) използвате, толкова по-гъст ще бъде мусът. При 50:50 черен към млечен, се получават добри резултати. Не бих ви съветвала да ползвате единствено млечен, тъй като рискувате мусът да не стегне.
Сглобяване:
Върху поднос или поставка за торта се слага един шоколадов блат. Върху него се нанася част от муса и се разпределя равномерно. Така се процедира и с останалите блатове. Накрая цялата торта се измазва с шоколадовия мус и се декорира по желание.
Целувки:
Съотношението белтъци захар трябва да е 1:2
200 г. белтъци
400 г .захар

Белтъците се разбиват на сняг. Постепенно се добавя захарта. Бият се докато сместа стане лъскава и гладка.
Застилат се 2 големи тави с хартия за печене и се щприцоват целувките с желаната форма.
Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор. Слагат се тавите с целувките и фурната се намалява на 120 градуса с вентилатор.Така се сушат 1 час. След което фурната се изключва и целувките се оставят да се до изсушат още 2 3 часа ,чак след това се вадят.
Как да си изпека целувки видях при Мария

събота, 20 февруари 2016 г.

Потопената църква и язовир Жребчево


Тъмно е.И ужасно студено!
Часът е около 01,00 през нощта.Аз следвам тънкия лъч на начелника ми.Земята и тревата са покрити с наметало от скреж, което лекичко проблясва щом светлината го докосне.
Разпъвам статива с леко треперещи ръце. Отправям поглед към потопената църква. Не че виждам нещо. Кратък светлинен импулс, който до ми даде идея накъде да насоча апарата , така че все пак да има църква на снимката.
Страшно съм развълнувана!!! За пръв път ще правя нощни снимки!
Натискам спусъка и.....НИЩО!
Получавам огромно размазано петно,което само аз си знам ,че е потопената църква в язовир Жребчево.
Втори опит, трети...ефекта е същия!
Светвам към църквата с идея да хвана фокус и потривам доволно премръзналите си ръце. Сега няма начин да не стане! Да ама не!!!

Правило №1  за начинаещ фотограф при нощни снимки( освен топлите дрехи през зимата)
-тръгни с някой, който разбира повече от теб!!!

В случая аз бях облагодетелствена, защото имах на разположение лектор и цяла група ентусиасти , 99 % от които разбират повече от мен.
Разбира се аз открих, че нещата не са толкова лесни като да сложиш статив и да щракнеш, точно, когато измръзналия ни лектор си беше тръгнал :)
Това че имам снимки на фокус е благодарение на Марта!Тя си знае, че много, много и благодаря!
А това ,че са толкова светнати снимките, си е изцяло моя вината.
След като видях, че имам снимка с неща за които е ясно ,че са църква и звезди , бях толкова щастлива, че забравих, че около мен е минус 1000 градуса и ме обзе лека лудост, която се изразяваше в обикаляне около обекта и яко щракане.Факт е че не съм разбрала как съм прекарала в това състояние около 2 часа. Както е видно шедьоври няма, но все пак има нещо, което да покажа. И със сигурност ще помня първите си нощни снимки!!!




А ето и няколко  вечерни.





А язовир Жребчево се оказа доста по- голям отколкото очаквах.


В едната му част има много интересни сухи отрязани дървета с причудливи форми.


За да стигнеш там обаче ти трябват особено важни фотографски аксесоари:
 ГУМЕНИ БОТУШИ!

Ето защо.



След като установих, че не мога да изляза победител в битката с калта се предадох и с ботуши тежащи с поне 2-3 килограма повече, започнах да преследвам слънцето, но успях да...

Го уловя...


Да го задържа..........

И да го пусна!



По снимах малко.





А после се качих на машината на времето,




увеличих тягата...



и излетях!


А цялата разходка до Жребчево, разчупи оковите на ежедневието ми и ми проправи директен път натам...




понеделник, 15 февруари 2016 г.

Лесен чийзкейк с боровинки и българско крема сирене


От много време се каня да направя чийзкейк , но все се разколебавах. Накрая видях тази рецепта и реших,че мога да се престраша. Приготвих го за рождения ден на мама. Тя определено не е фен на шоколада. Дано телефонната ми снимка не ви откаже да пробвате този сладкиш ,защото е вкусен и се приготвя лесно.


6 пакетчета българско крема сирене
200 г захар
1 ванилия
4 яйца

продукти за основата:

2 пакета чаени бисквити по 175 г.
100 г меко масло

1 буркан сладко от боровинки (може и  друго сладко по избор)



Загрейте фурната на 150 градуса.
Изсипете бисквитите и мекото масло във блендер и пасирайте, докато получите трохи. Изсипете ги във форма със свалящ се ринг (26см.) и хубаво заравнете и притиснете на дъното. 
Разбийте с миксер крема сиренето, заедно със захарта и ванилията. Прибавете яйцата и разбийте всичко добре . Налейте крема върху бисквитената основа и изпечете чийзкейка за 25 минути. По принцип чийзкейкът е готов, когато краищата са стегнали, а средата леко мърда, при разклащане на съда. Ако ви се стори, че не е готов, печете още няколко минути.При мен доста повече :).
  Изчакайте да изстине и го охладете за няколко часа в хладилник.  Намажете го с боровинковото сладко и поднесете.




Благодаря на Ани че сподели тази лесна и вкусна рецепта.

четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Пукани люти чушлета


Тук няма точни количества. Всичко зависи от това колко чушлета искате да имате.Аз първия път пробвах със 100 грама.

люти чушки
захар
сол
оцет
олио
настъргани моркови
 скилидки чесън
магданоз

Чушлетата се опукват( пекат се на огън,скара,котлон) от всички страни.
Още топли си поливат с марината  приготвена от останалите продукти.
Марината трябва да покрие чушките.

вторник, 2 февруари 2016 г.

Орехови меденки Танина


Започвам пред пролетно почистване , като ще покажа рецепти които отдавна стоят в редакция. Повечето са снимани с телефона и все чаках да им дойде време за по- добри снимки, но истината е че ми омръзна да ги премятам. А рецептите са ни харесали и затова съм ги щракнала.
Тези меденки знам от свекърва ми , а тя от своя приятелка. Рецептата е тръгнала от Северна България, минала е през Смолян и през Пловдив.Аз ги приготвих за Хелоуин.
Доста по- различни са от обичайните меденки. По хрупкави са.



1ч.ч. захар
2 с.л. мед
щипка сол
2 яйца
1 ч.ч. олио
1 к.л. канела
2 равни к.л. сода
1 с.л. кисело мляко
1 ч.ч. смлени орехи
Брашно колкото поеме за средно твърдо тесто

Яйцата се разбиват със захарта,меда щипка сол. Прибавя се олиото, канелата и содата разтворена в киселото мляко. Прибавят се орехите и накрая брашното. Тестото се разточва с дебелина 1 см. и се изрязва с формички по избор. Меденките се пекат на 180 градуса.
По желание може да се слепят с мармалад.


С тези рецепта , поставям началото и на една нова категория изкушения - "Старите бабини тетрадки". Вече се сдобих с няколко тетрадки на мой познати, в които те са съхранили своя опит и опита на техните майки и баби.