Малкият ми син гледал телевизия и си избрал този сладкиш. И след като ентусиазирано ми обясни за пая с шоколадче, както той го нарече, не можах, да не му го направя.
Рецептата е на Ненад.
За основата:
- 300 г брашно
- 150 г студено масло
- 2 яйца
- 100 г захар
- 50 г какао
- 1 с.л. вода
- 1 с.л. шоколадов ликьор
За пълнежа:
- 250 мл течна сметана
- 80 г натурален шоколад
- 2 яйца
- 1 пакетче ванилия
- сол
За основата сложете брашното, нарязаното на кубчета масло, захарта, какаото и яйцата в кухненски робот и разбъркайте. В движение добавете водата и ликьора. може да омесите тестото и с ръце, но трябва да работите бързо. Сплескайте тестото, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Сипете сметаната в тенджерка и я оставете да кипне. Дръпнете я от огъня и добавете шоколада, начупен на парченца. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи.
3. Разбийте яйцата с помощта на миксер. Добавете захарта на струйка, без да спирате да разбивате. Добавете поизстиналия ганаш внимателно и разбъркайте с помощта на шпатула.
4. Във форма с диаметър 26 см разстелете равномерно с ръце тестото - по дъното и стените. надупчете тестото с вилица и го печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути.
5. Изсипете пълнежа върху леко изстиналата основа и печете още 20 минути.
6. Нарежете шоколадовия тарт на триъгълни парчета и поднесете с топка сладолед.
2. Сипете сметаната в тенджерка и я оставете да кипне. Дръпнете я от огъня и добавете шоколада, начупен на парченца. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи.
3. Разбийте яйцата с помощта на миксер. Добавете захарта на струйка, без да спирате да разбивате. Добавете поизстиналия ганаш внимателно и разбъркайте с помощта на шпатула.
4. Във форма с диаметър 26 см разстелете равномерно с ръце тестото - по дъното и стените. надупчете тестото с вилица и го печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути.
5. Изсипете пълнежа върху леко изстиналата основа и печете още 20 минути.
6. Нарежете шоколадовия тарт на триъгълни парчета и поднесете с топка сладолед.
В рецептата беше пропусната захарта в пълнежа. Аз сложих 4 с.л. . Ако искате да е по- сладко сложете повече.