неделя, 7 юни 2015 г.
Зелени орехчета с мед
Преди една - две седмици се сдобих с пресни орехчета. Мислех да правя сладко от тях, но рецептата, която ми казаха беше много съмнителна и реших да се разтърся за повече информация. И попаднах на това:
Зелените орехчета са изключително богати на витамин С, тиамин, органични киселини, желязо, фосфор и много други полезни вещества. Подобряват храносмилането, обмяната на веществата и оказват общоукрепващо действие, увеличават защитните сили на организма, облекчават хронични кожни заболявания, действат кръвопречистващо, изгонват паразитите от тялото, много помагат при възпалителни процеси в устната кухина (устата се жабури със спиртната настойка след измиване на зъбите). От тях се приготвя настойка. Берат се в началото на юни, когато са достатъчно пораснали, но все още са млечни и нямат твърда ядка. За един литър водка са необходими 40 орехчета. Режат се на четвъртинки, слагат се в голям буркан и се заливат с водката. Престояват 40 дни на светло, след което се прецеждат и настойката се съхранява на тъмно. Приема се 3 пъти по 1 чаена лъжичка на гладно, в продължение на 7 дни. Д-р Хулда Кларк препоръчва спиртната настойка, заедно с пелин и карамфил по схема за пречистване от паразити – 7 дни по 3 ч.л. от настойката дневно, 7 дни по 1 щипка смлян и пресят пелин през 2 часа и 3 пъти по 1 щ.смлян карамфил първия ден, 3 пъти по 2 щ.карамфил втория ден, 3 пъти по 3 щ. карамфил от третия до седмия ден.Има и друга рецепта за върлите противници на алкохола – зелените орехчета се смилат с машинка за месо, смесват се с пчелен мед в съотношение 1:1, след което се наливат в бутилка или буркан и се запечатват. Настойката се държи на тъмно в продължение на 40 дни, след което може да се употребява. Пие се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден преди хранене.
източник:
и това:
Зелени орехи, събрани преди 24 юни, се прекарват през месомелачка, смесват се 1:1 с мед, сместа се излива в бутилка, затваря се и се оставя да престои един месец на тъмно прохладно място. Съдържанието на бутилката периодично се разклаща.
Приема се по 1 чаена лъжичка, 3 пъти на ден преди ядене.
И двете статии ме заинтригуваха и реших да направя втората рецепта.
Ще ми се, да прочетете и статията към нея мисля ,че ще ви е интересна.
Ето и моя краен продукт получен от смлените на блендер орехчета смесени в съотношение 1 към 1.
Сега чакам да минат 40 дни на тъмно.
Бързах да покажа рецептата преди на орехчетата да се е образувала черупка.
Prekrasno predlozenie.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеМного благодаря за рецептата и линка!
ОтговорИзтриванеМоля! Дано да ви е било интересно и полезно!
ИзтриванеЧудесно е, че включваш и такива рецепти в блога си, Нати. Много полезна публикация. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ,Кате. Доста се колебах дали да запачна подобни публикации. Самата аз имах дълги посещения при лекари и болници покрай малкия ми син. Не можаха да решат проблема ни. Накрая се обърнахме към билкар и след 1 месец проблема беше разрешен и не се е появявял отново.Затова гледам по различен начин вече на така наречената алтернативна медицина. и понеже тези неща ми станаха интересни реших , че имат място в блога.
ОтговорИзтриванеНатали, настойката я знам, но това е доста интересно. Моят орех далеч не е готов , щото са супер дребни още орехчетата, но планирам да набера към края на месеца и да заложа. а ти ще споделиш резултати преди аз да почна проби. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЩе споделям :)
ИзтриванеА за настойката мисля и аз догодина да я пробвам, че около мен вече доста наедряха орехите. Целувки ,Мъхче!
Нати,
ОтговорИзтриваневсяка година правим у дома зелени орехчета по различни изпитани рецепти.Обикновено правя ликьор, а също и нарязани на четвъртинки орехчета в мед.Но твоето предложение - смлени в блендер повече ми хареса.Орехчетата помагат за много заболявания, даже и за лечение на пародонтоза, укрепват имунитета, лекуват щитовидната жлеза, стомаха и червата.Приложението им е много функционално.Благодаря за подробната информация и рецепта.
Поздрави !
И аз бях впечетлена от това колко е полезен ореха. И ще последвам примера ти да приготвя повече неща от него. Уви ,догодина! Поздрави!!!
ИзтриванеА аз направих грешка,като не прочетох рецептата,а по спомен го правих и вместо на тъмно ги държах на слънце на прозъреца.Дали сега получената течност ще бъде изобщо полезна..или просто изхабих продуктите?
ОтговорИзтриване