вторник, 30 май 2017 г.
Ягодово парфе
за блата:
2 яйца
2 с. л. брашно
2 с. л. захар
на върха на чаена лъжица бакпулвер
1 ванилия
крем:
500 г. ягоди
400 г. заквасена сметана
200 мл. течна сметана
200 г. захар
1 ванилия
20 г. желатин
за глазурата:
4 - 5 големи ягоди
200 мл. вода
1/2 ч.ч. захар
10 г. желатин
за декорация:
200- 300 г. ягоди
Яйцата се разбиват със захарта докато удвоят обема си. Внимателно се прибавя пресятото брашно смесено с бакпулвера и ванилията.Разбърква се със шпатула, докато се усвои брашното.Сместа се изсипва в тортена форма с падащ ринг 26 см., покрита с хартия за печене.
Пече се на 180 градуса до порозовяване.Оставяме да се охлади и махаме хартията за печене.
крем
Пасирайте ягодите и претрийте пюрето през цедка за да отстраните семките.
Разтворете желатина в 50мл. студена вода.
Разбийте двата вида сметана със захарта в купа и прибавете ванилията и ягодовото пюре.Разбъркайте добре.Разтопете желатина на водна баня докато се разтопи( но в никакъв случай не допускаме да заври,защото губи желиращите си свойства.).Прибавяме и желатина към сметановата смес.
Изстиналия блат връщаме във тортената форма и стягаме с ринга. Върху блата поставяме крема и оставяме в хладилник за няколко часа, докато крема се стегне добре.
глазурата:
В касерола намачкваме ягодите и добавяме захарта. Оставяме да пуснат сока си.
Оставяме желатина да набъбне в 50 мл. студена вода
Към намачканите ягоди добавяме 200 мл. вода и слагаме на котлона.Загряваме почти до завиране, Махаме от котлона и прецеждаме.Към горещата течност слагаме набъбналия желатин и бъркаме докато се разтвори. Оставяме да се охлади, но не да се желира напълно.
Нарязваме останалите ягоди и ги подреждаме върху стегнатия сметанов слой. Заливаме ягодите с охладената ягодова глазура, като я разпределя ме равномерно.Оставяме тортата да стегне добре за няколко часа,най-добре за 1 нощ.
Нати,
ОтговорИзтриванемного отдавна не съм правила парфе.Настъпват топли летни дни, благодаря за напомнянето.Чудесно парфе се е получило.
Поздрави !
Ели, аз не бях правила парфе до сега, но много ми хареса.Поздрави!
ИзтриванеНат, чудо е!!! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, много!
Изтриване