събота, 24 януари 2015 г.
Салата от тученица (фелд) с лек млечен сос
Видях тази салата в "Палитра от вкусове" и реших да пробвам. С това растение се запознах в Босна и много ми хареса. Много съм доволна , че все по- често го срещам в "Кауфланд" Така и не разбрах дали това е тученицата , но така пише на опаковките , които си купувам. Според снимките в Интернет това е фелд, но това едва ли е чак толкова важно.
100г. маслини
3- 4 с.л. кисело мляко
тученица ( фелд)
2 скилидки чесън
копър
зехтин
сол
Махнете костилките на маслините и ги поставете в дълбока купа. Прибавете киселото мляко, пресования чесън и нарязания на ситно копър. Добавете тученицата ( фелд), солта и разбъркайте . Прибавете тънка струйка зехтин, разбъркайте и готово.
Нямах прясна мента по това време, но ми е интересно, какво ли би се получило.
Ако не ви се намира тученица (фелд) , смятам , че спокойно може да се замести със зелена салатка.
неделя, 18 януари 2015 г.
Френска селска торта
За мъжът, който ме усмихва,който е с мен и в хубавите и в тежките моменти, който понякога ме вбесява и който безкрайно обичам! Защото ми показа , че любовта не е мит и ми подари най- голямото съкровище- себе си и двете ни момчета!
Мило Честит Рожден ден!
Много се колебах , каква торта да направя, но някак си накрая тази ми се наби в съзнанието. И понеже скоро ядохме шоколадова торта реших че няма , какво повече да му мисля!
За блатовете се доверих на Ани.
1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50 г стопено, охладено масло
400 г брашно
за крема:
1 кг. заквасена сметана
10 с.л. пудра захар
1/2 бурканче - сладко от боровинки
300г. орехи
Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 7 топки. Отделете 2 от тях настрана. Останалите 5 ще използваме, за да направим блатове за тортата. Средно една топка да тежи около 110 г. Ако са по-малки добавете малко тесто от резервните две топки.
Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземете кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете отново на хартия за печене и до разточете до желания диаметър.
Прехвърлете в тавата заедно с хартията, и печете 3-4 минути на 170 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 5 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете върху един блат ринга, фиксиран на 25 см, натиснете леко и изрежете точен кръг. Помогнете си с нож, ако е необходимо.
По същия начин изрежете и останалите блатове, така че да получите идеално равни блатове за кръгла торта.
За крема разбийте сметаната с пудрата захар на ръка.
Сглобяване на тортата:
В тортена чиния сложете първия блат. Стегнете го с ринга за торта и го намажете с крем. Сложете тук там сладко от боровинки и поръсете с орехи. Сложете втория блат намажете с крем, поръсете с орехи. Сложете третия блат , намажете го с крем сложете малко сладко от боровинки, поръсете с орехи.Сложете четвъртия блат , намажете с крем и поръсете с орехи. Завършете с петия блат намазан обилно с крем и поръсен с орехи.
Оставете си малко крем и орехи за да измажете тортата отстрани, приберете го в хладилник. Хубаво е тортата да престои една нощ на студено. На следващия ден махнете ринга и завършете тортата с отделения крем и орехите.
Умишлено сложих сладко само на два от блатовете , защото не исках то да доминира във вкуса ,а да е само нотка. Ако решите да сложите повече от мен е добре да намалите захарта в крема.
И понеже януари при нас е изпълнен с много празници ще покажа и тортата, която направих за рождения ден на малкото ми момче.
Това е Шоколадова мус торта, която е една от любими те ми рецепти. Ето тук е рецептата.
петък, 2 януари 2015 г.
Бананови катми
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
3 банана
2 ванилии
масло за намазване на тигана
Бананите се намачкват добре с вилица или се пасират с пасатор.
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се млякото и пресятото брашното, смесено с бакпулвера , содата и ванилията. Най- накрая се добавят бананите. Всичко се разбърква добре до хомогенност.
Загрява се тиган с незалепващо покритие . Маже с е с малко масло и се сипва една супена лъжица от сместа. С лъжицата леко се разстила. Котлона се намалява леко. Пекат се по 3 - 4 катми в зависимост от тигана. Като започнат да се появяват балончета от едната страна се обръщат от другата.
Аз пробвах и без да мажа тигана с масло, но тогава катмите се запичат по- бързо и покафеняват. Не ги правете по- големи защото трудно ще се обърнат. Заради банана отвътре остават по- влажни от обикновената катма. Докато са топли ароматът на банан е доминираща . Като изстинат бананът остава като лека интригуваща нотка. Аз се влюбих в горещите.
Последната снимка е правена от големия ми син, който започна живо да се интересува от снимането на нещата , които е правила мама. Вече си обсъждаме как да е аранжирана снимката и заедно я подреждаме и снимаме.