Искам да честитя празника на един човек, който не познавам лично.
Йоли, мила, честит рожден ден!
Желая ти да си здрава, все така лъчезарна и позитивна!Нека винаги си обградена от хора, които те обичат и са готови да ти подадат ръка в тежките моменти и да са с теб за да споделят щастливите и значими събития и дни! Мечтай и осъществявай мечтите си и нека те стават все по дръзки и големи!
И Йоли, най-вече бъди себе си, защото си неповторима!
А сега ако сте пропуснали невероятно вкусния Орехов пай на Йоли, моля поправете тази грешка. Пригответе го и му се насладете!
250 г брашно
1 яйце
125 г пудра захар
125 г меко масло
1 щипка сол
1 ванилия
200 г пудра захар ( аз сложих захар на кристали)
250 г едро нарязани орехи
200 мл сметана
1 с.л.мед
*
Разбийте добре маслото със захарта. Добавете яйцето, солта и ванилията. Сипете брашното и омесете меко тесто. Сложете го в хладилника за 20 минути да се стегне.
* С размерите на дъното на тортена форма изрежете кръг от хартия за печене. Разточете 2/3 от тестото върху хартията и го пренесете във формата заедно с нея.От останалото тесто направете ленти и облепете като борд стените на формата. Надупчете маслената кора с вилица.
* Сипете захарта в тенджерка. Добавете 1 с.л.вода и я стопете на бавен огън до златист карамел. В отделен съд загрейте до кипване сметаната. Внимателно я смесете с карамела и бъркайте докато получите хомогенна маса. Накрая прибавете орехите, разбъркайте и оставете всичко да изстине. Към студената орехова смес добавете меда. Изсипете сместа върху масленото тесто, загладете и изпечете пая в предварително загрята на 180*фурна. Да ви е сладко!
Идеята за поздрава беше на Тики, а аз разбрах от Гери.