И от майка ми и от баща ми родът ни идва от Враца и нейните околности. Летата си прекарвах там поделена между бабите ми. Имам невероятни спомени от там.От 5 годишна живея в Пловдив и обожавам този град, но винаги като чуя за Враца и нещо ми трепва, ностолгично.
Прабаба ми живееше в Мездра точно срещу "Станкето" ,така наричаха завода за хасе. Там имаше магазинче, в което продаваха закуски. Още си спомням вкусът им.Вчера сърфирайки из интернет , случайно попаднах на тази статия с рецепта и разбрах, че са се казвали
" кимерки".Днес рано ,рано сутринта ги направих и да - вкусът им беше същият!
За тестото:
- 800 г. брашно
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 1/2 пакетче жива мая ( около 20 г.)
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. топла но не гореща вода
- 1 белтък
- 2 с.л. олио
За плънката:
-2 големи глави лук , нарязани на ситно
- 500г. кайма
- чубрица
- сол
- черен пипер
-кимион
- 2 с.л. доматено пюре
Лукът се нарязва на ситно и се запържва, докато стане златист. Добавя се каймата и се бърка, докато и тя се запържи и раздроби. Добавят се доматеното пюре и подправките. Всичко хубаво се разбърква и се оставя да се охлади.
В топлата вода се слага маята и захарта. Добавя се 1 с.л от брашнота и се оставя 5- 10 минути да шупне.
Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат всички останали продукти и шупналата мая.Омесва се меко тесто и се оставя да втаса на топло.
От тестото се късат топки, колкото юмрук. Разточват се и в средата се сипва от плънката. Оформят се топки и се нареждат в тава. Отново се оставят да втасат на топло за 30- 40 минути.
Питките се намазват с жълтък и съвсем малко олио. Пекат се на 200 градуса, в предварително загрята фурна , около 20 мин.
Рецептата е адаптирана от тук.