сряда, 18 януари 2017 г.
Сладкиш Париж- Брест
Ти слънчев остров си във бурното море,
оазис във горещата пустиня!
Ти огънят си във студена нощ и повей свеж във зноен ден!
Когато падам ти ме вдигаш и сълзите ми попиваш в прегръдката си силна.
И думи не намирам да ти кажа колко много те обичам!
Нещо сладичко за моята половинка. Порасна с още една годинка.
120 мл. вода
150 мл. прясно мляко
120 г. масло
160 г. брашно
4 яйца
щипка сол
за млечния крем:
500 мл. прясно мляко
4 жълтъка
40 г. брашно
2 ванилии
2 с.л. захар
за масления крем:
250г. меко краве масло
140г. пудра захар
за украса:
ягоди
В тенджерка сложете водата, прясното мляко, маслото и щипка сол.Сложете на огъня и когато заври, изсипете брашното наведнъж. Бъркайте с дървена лъжица, енергично, докато тестото се отдели от стените на съда и стане на топка. Отстранете съда от огъня и изчакайте около 5 минути, докато тестото се охлади леко.
Добавете първото яйце и бъркайте енергично с дървена лъжица, докато се усвои от тестото.По същия начин добавете и останалите яйца едно по едно докато всяко се усвои от тестото.
Върху хартия за печене очертайте кръг с диаметър около 24 см. Сложете тестото в шприц или пош и щприцовайте по вътрешната страна на кръга. Плътно до него щприцовайте още един кръг, а отгоре в средата на двата кръга друг. Изпечете в предварително загряна на 180 градуса фурна за 20- 25 минути или до златисто. Не отваряйте фурната.
Охладете сладкиша.
За млечния крем, разбийте жълтъците със захарта, добавете брашното, разбъркайте и постепенно добавяйте млякото. Сложете на котлона и бъркайте докато кремът се сгъсти. Охладете добре.
Разбийте маслото с пудрата захар. Постепенно добавяйте от изстиналия млечен крем и разбийте с миксер.
Разрежете хоризонтално с нож големия еклер и с помощта на шприц напълнете с крем. Украсете с ягоди и поръсете с пудра захар.
Специални благодарности на Ивана, за рецептата с която подслади празника ни.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Отново му желая всичко най-добро! Прекрасно изпълнение, хем романтично, хем сладко и вкусно! Поздрави, Нат!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви да бъдете живи и здрави, а сладкиша е неустоим. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, мили дами!
ОтговорИзтриване