събота, 25 май 2013 г.

Тунел с ягоди


Когато видях тази рецепта за пръв път в "Сладко и солено " си казах, че задължително ще я направя! Заради дъждовете миналата година нямаше нормални ягоди.Но сладкиша така и не ми излезе от главата!
Продуктите и начина на приготвяне буквално преписах от "Сладко и солено", като направих малки промени според наличността в хладилника си. Понякога желанието да направя нещо конкретно ме връхлита толкова силно, че не остава време за пазаруване. В някой по- планиран момент ще направя този прекрасен десерт и със заквасената сметана, както го е показала Веси,но едно казвам със сигурност, "Тунелът с ягоди" стана страхотен  и изпращам специалните си благодарности на Веси за прекрасната идея!

Продукти:
4 яйца
1/2ч.ч.захар
2с.л.олио
1ч.ч.брашно
1 ч.л. бакпулвер
1с.л.какао


за крема:
200мл сладкарска сметана
200г кисело мляко
175г крем-сирене Филаделфия
2-3с.л.захар ( или захар на вкус)
1 пак.желатин(10г)
няколко капки ванилова есенция
ягоди за пълнеж

    Разбиват се яйцата и захарта с миксер. Добавя се олиото на тънка струйка. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към яйчената смес, като се разбърква внимателно с лопатка. Сместа се разделя на две - към едната се добавя какаото. Застила се голяма правоъгълна тава с хартия, намазнява се леко и се излива първо кафявата смес. Заравнява се с широк нож и върху нея се излива на тънки ивици бялата. Внимателно се заравнява и тя. Блата се пече не повече от 7-8мин.  в загрята на 180С фурна . Охлажда се и се отлепя от хартията.
  Приготвя се форма за кекс(30х10). От блата се отрязва правоъгълно парче с размерите на отвора на формата, останалото се поставя на дъното и стените като цяло парче.

Приготвя се крема: желатина се залива с 2-3с.л. вода и се оставя да набъбне. Разтопява се в МВ или на водна баня. Киселото мляко се разбърква със захарта, сиренето крема и ванилията.
  Сладкарската сметана(добре охладена) се разбива на пяна и се добявя постепенно към сместта с киселото мляко . Накрая се добавя желатина и се разбърква добре.

  Във формата се изсипва 1/3 от крема и се разнася равномерно по дъното. Отгоре се нареждат ягодите, една до друга, по средата, с дръжчицата надолу. Отгоре внимателно се нанася останалия крем, като се внимава да не останат кухини. Най-отгоре се заравнява и се поставя отрязаното за капак парче от блата, като се притиска добре.
    Сладкиша се оставя да престои 2часа в хладилник и се обръща на поднос.







9 коментара:

  1. Нати, прекрасен е десертът. Много ефектен и много вкусен. Със сигурност си заслужава чакането.
    Поздрави! =)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,заслужаваше си!Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  2. Чудесен тунел:) Много апетитен и вкусен!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда изключително изкусително, Натали! Прегръдки! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,ще се радвам ако те изкуша! Прегръдки и целувки от мен!

      Изтриване
  4. Много ефектен и вкусен тунел! Чудесна и интересна идея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкош, разкош, разкош!!! Тук съм с кафето! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Това тунелче е невероятно ефектно,Наталия,и при теб се е получило красиво и уникално апетитно!Прегръдка и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване