сряда, 24 юни 2015 г.

Чийзкейк с череши и 3 годинки блог


Това беше любов от пръв поглед,. Оказа се и любов от първа виличка. Благодаря на Пепчо  за рецептата! Почерпете се . "Под Гъбката" навърши 3 годинки на 13 юни.

1 пакет какаови бисквити ( аз използвах "Еверест")
100 г . едро смлени орехи
100 г . масло
1яйце

за крема:
400г. крема сирене
400г. заквасена сметана
400 мл. сладкарска сметана
захар на вкус
2 пакетчета желатин

за заливката:
500 г. череши
5 с.л. захар
1 пакетче желатин


Бисквитите се смилат в блендер на ситно или се натрошават.
В купа се смесват ядките, мекото масло и яйцето. Разбъркват се докато станат на трохи.
Дъното на форма за торта ( 26см.) се покрива с хартия за печене.Бисквитената смес се разстила върху хартията и се притиска плътно.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Веднага се изважда и се охлажда.

Желатинът се разтваря в 30-40мл. студена вода и се оставя да набъбне.
Крема сиренето, захарта и заквасената сметана се смесват и се разбъркват докато се получи еднородна смес.
Сладкарската сметана се разбива до твърди върхове.Прибавя се внимателно към крема сиренето и се разбърква.
Набъбналия желатин се нагрява без да се допуска завиране. Изсипва се към крема и се разбърква хубаво.
Крема се изсипва върху изстиналата бисквитена подложка и се изравнява.Прибира се в хладилник за поне 2 часа, да изстине добре.

Желатина за заливката се разтваря в 30-40мл. студена вода.
Почистените от костилките череши се поставят в малка тенджерка, заедно с 2-3 лъжици вода и захарта.След завирането се варят 3-4 минути и се отстраняват от котлона. Остават се да се охладят леко и се прибавя набъбналия желатин. Разбърква се докато желатинът се разтопи.
Като се охлади сместа и започне леко да желира се разпределя върху готовия сладкиш равномерно и отново се връща в хладилника.







10 коментара:

  1. Сега и аз на свой ред да ти честитя, много е вълнуващо, това е хубаво събитие за нас, защото всеки знае колко труд вкарва във всяка публикация и рецепта. Прекрасен сладкиш, щом е с череши, трябва да е великолепен! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Честити ти три годинки под гъбката, Натали :)
    Много още по три да го списваш, със същото желание и да ни радваш с вкусни сладки и солени рецепти :)
    Много се радвам (ще се повторя), че сте харесали сладкиша и вие :)
    Прегръдка и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита годишнина! Чийзкейка изглежда невероятно, предполагам и вкусът е фантастичен.

    ОтговорИзтриване
  4. Честита трета блогогодинка, Нати! Десетки още по три да го водиш така добре, както до момента. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Нати, честита ти годишнина! Колко вкусно си избрала да подсладиш празника. :) Нека и блогът винаги подслажда настроението ти. :) Желая ти здраве и вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита 3 -та година блог, Нати ! Пожелавам ти никога да не губиш вдъхновение и желание при списването на твоето кулинарно местенце.Когато човек има силно желание и полага усилия всичко постига с Божията помощ.От сърце ти желая здраве и продължавай все така да показваш интересни кулинарни рецепти.В старата ни българска кухня ще откриеш цяла съкровищница от рецепти, които в днешно време са малко позабравени.А чийзкейкът е чудесен за този повод.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  7. Честита трета блогодинка! Пожелавам ти да списваш блога с нестихващо вдъхновение и сладост!
    Поздрави и прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита ти годишнина на блога, Нат! Бъди здрава и все така вдъхновена! Много приятели и читатели ти желая ! Чудесен летен чийзкейк!

    ОтговорИзтриване
  9. Честити 3 годинки "Под гъбката",Нат!Продължавай да списваш с удоволствие това чудно местенце,а десерта няма как да не е любов от пръв поглед и хапка,очарователен е и при теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви мили дами ,че бяхте с мен на този 3 рожден ден! Вниманието ви и милите ви думи
    ме стоплиха и зарадваха много! Още веднъж едно голямо благодаря!

    ОтговорИзтриване