събота, 30 април 2016 г.

Козунак със заквасена сметана в хлебопекарна


Миналата година правих козунак по традиционната ми рецепта, но пробвах и със заквасена сметана по рецептата на Роси. Тази година повтарям.

3 яйца + 1 белтък
200 г. заквасена сметана
180 г. захар
60 г . масло + 40 мл. олио
25 г. прясна мая
кората на 1 портокал + 2 с.л. портокалов сок
кората на 1 лимон
1 капсула ванилия
около 750 г. брашно*

*количеството брашно зависи от големината на яйцата и сметаната. Затова може да е нужно по - малко или повече.


за плънката по желание:
локум
стафиди. сушени боровинки
няколко лъжици ром за накисване на сушените плодове
мармалад


за намазване на козунака:
1 жълтък
1ч.л.олио
1ч.л.прясно мляко



Стафидите и сушените боровинки се накисват поне за час- два в рома.

В купичка се слага маята, 1 ч.л. захар, 1с.л. брашно и 50мл. топла вода или прясно мляко( но не горещи),  оставя се докато шупне
Брашното се пресява.
Маслото се разтопява и към него се добавя олиото.
Яйцата се разбъркват със захарта.

Сложете яйчената смес в контейнера на хлебопекарната, добавете сметаната, шупналата мая, кората от лимона и портокала, ванилията и рома.  Прибавете половината брашно и пуснете машината да меси. Аз пускам на програма за тесто.Добавяйте постепенно пресятото брашно, докато спре да се маже по бъркалките и тестото стане еластично и не лепне. Започнете постепенно да добавяте мазнината  лъжица по лъжица, като изчаквате хубаво да се поеме от тестото и тогава се добавя следващата лъжица.
Тестото трябва да е меко като възглавничката на ухото ви и да не лепне.
Когато свърши цикъла на месене, нулирайте машината и пуснете още веднъж отначало за още един цикъл месене. Оставете да втаса.

Оформете козунаците кръгли или като плитки и с плънка по желание. От тази доза излизат 2 големи или 3 по- малки козунака.Прехвърлете оформените козунаци в тавички намазани с олио или постлани с хартия за печене. Оставете на топло да втасат отново, след което ги намажете с жълтъка разбъркан с олиото и прясното мляко. Поръсете обилно със захар и печете на 180 градуса около 40 минути.



8 коментара:

  1. Христос Воскресе! Любима рецепта и винаги става! Чуден е станал и вас козунакът!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Во истина Воскресе! Благодаря, Траяна!Наистина винаги става и определено е в графата любими!

      Изтриване
  2. Нат, този козунак е любим на толкова много хора и с причина! Чудесно си се справила, а пък с тези пъстри яйчица...Честити великденски празници, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Люси! Честити празници и на тебе!

      Изтриване
  3. Нати,
    и ние правим козунака в хлебопекарна.Става много добре и не губим време.Твоят също е чудесен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, наистина спестява време, а е вкусен и знаеш какво има в козунака.
      Благодаря ти.Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Честит Великден, Нати! Здрави и благословени да сте! Прелестен козунак!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Кате! Весели и усмихнати празници!

      Изтриване