сряда, 6 юли 2016 г.

Жълт кантарион в зехнин



Преди 2 години ми подариха  кантарион в зехтин.Скоро след това се изгорих жестоко, като залях почти цялата си длан с врящо олио,Намазах го веднага с тази смес и  и след 10 минути отново повторих намазването. До вечерта нямаше и помен от изгореното само леко зачервяване, което продължих да мажа с това масло от кантарион. Оттогава винаги държа в хладилника от тази смес,като вече си я приготвям сама.

Слагат се цветове от жълт кантарион в буркан или шише до гърлото.Билката се нарежда плътно в буркана. Заливат се със зехтин. Слага се марля на гърлото и стои на слънце за около 40 дни. Течността става кървавочервена на цвят. Прецежда се и се сипва в тъмни шишенца с капачка. Може да стои в хладилника година. Ако се появи мухъл – просто го махнете. Маслото не е повредено.

Използва се противовъзпалителното му действие за мазане на рани, при изгорено, попарено с вряла вода, натъртване, навяхване, циреи, за разтривка при ишиас, ревматизъм, лумбаго, болки в гърба, спортни травми, алергии по кожата, херпес, ухапвания и др. При нощно напикаване се разтрива с това масло основата на гръбначния стълб. При колики може да се разтрие коремчето на бебето.








А ето и други полезни свойства на жълтия кантарион за които не знаех и прочетох тук.



Жълтият кантарион, наричан още звъника, Hypericim perforatum e древна билка, която лекува много болести.
Наричат го още Христова кръв, заради червения цвят който пускат стъблата му при рязане и киснене. Надобява кръв. Ценни са стъблата с листата и цвета. Бере се след 24 юни. Може да се използва както сурова, така и сушена. Тя съдържа гликозити, червен пигмент, хиперацин, флавоноиди, танин, смоли, етерично масло.
Улеснява зарастването на рани. Действа нервноуспокоително, противомикробно, пикочогонно, противоглистно. Използва се за вътрешно и външно лечение. От жълт кантарион се правят чай, тинктура и масло. Много добре действат и седящи бани с тази билка, като цяла кофа стръкове жълт кантарион се залива с вода. Стои една нощ. На другия ден се кипва и се изсипва към водата за банята. Тя трае 20 мин.

Чай от жълт кантарион.

Най-разпространеното приложение на жълтия кантарион е под формата на чай. Най-традиционната рецепта за приготвянето на чай е като се попари една пълна чаена лъжичка билка с ¼ л. вода. Кисне малко. Може да направите и по-концентриран чай като залеете 2 суп. л. от билката с половин литър вода. Ври 5 мин. Прецежда се и се пие по 100 мл. 15 мин. преди ядене 3-4 приема на ден.
Мария Требен препоръчва на младите момичета в годините на половото си развитие да изпиват по две чаши чай от жълт кантарион дневно, защото той подпомага развитието на женските органи и редовността на менструацията. Чаят трябва да бъде захлупен, защото жълтият кантарион съдържа етерично масло.
В аптечната мрежа се продават и кутии с пакетирани торбички чай от билката.

Какво лекува жълтият кантарион.

Жълтият кантарион лекува депресия, потиснатост, мрачни мисли, безсъние, неврастения, страхова невроза, главоболие, хистерия, мигрена, тригеминусна невралгия, истерични пристъпи, смущения в говора, сомнамбулство, болно гърло, възпаление на носа, менингит, сенна хрема, бъбреци, рани, охлузена кожа, възпалено ухо, нощно напикаване, плеврит, пневмония, язва, колит, гастрит, киселини в стомаха, стомашни спазми, нервен стомах, жлъчка, подагра, артрит, акне, леки форми на туберкулоза, бяло течение, сърдечно-съдови смушения, диария, ревматизъм, изгаряне, натъртване, навяхване, циреи, като кръвоспиращо средство при хемороиди и обилна менструация, подувания на жлезите, лумбаго, ишиас, слънчеви изгаряния, колики на кърмачета, епилепсия, действа и профилактично при рак.

Жълт кантарион при депресия.

При депресия Димков препоръчва да се приема по 1 кафяна чашка преди ядене от отварата на жълт кантарион, която се приготвя като 2 суп. л. билка се сварят за 5 минути в половин литър вода.
Мария Требен препоръчва седящи вани с жълт кантарион съчетани с чай от билката.

Жълт кантарион за стомах.

При язва и гастрит се препоръчва в народната медицина да се изпива по 1 суп. л. масло от киснатите в зехтин цветове на жълт кантарион два часа след ядене.
За нервен стомах Ванга препоръчва да се пие отвара от жълт кантарион вместо вода. По време на лечението не се пие алкохол и не се пуши.
За остър гастрит Ванга препоръчва по 10 капки от тинктура на жълт кантарион, която се приготвя като се напълва буркан 400 мл с жълт кантарион и се залива с 100 мл силна гроздова ракия. Държи се 40 дни на стайна температура. Прецежда се. Капките се капят върху бучка захар и тя се лапва и стои в устата, докато се стопи.
За язва Ванга препоръчва да се направи смес от по 20 г жълт кантарион, черен оман, бял равнец, копър. Вземат по 2 суп. л. от тази смес и се заливат с половин литър кипяща вода. Ври 5 минути. Прецежда се. Подслажда се. Разделя се на 4 части. Пие се преди закуска, обяд, вечеря и сън.
При колит Преподобна Стойна препоръчва да се смесят по 100 г стръкове жълт кантарион, листа от градински чай и цвят лавандула. Вземат по 2 суп. л. от тази смес и се заливат с литър вряща вода. Като кипне се вари 30 мин. Пие се по 1 винена часа два пъти дневно. И друга рецепта – вземат се 20 г. мента и по 30 г жълт кантарион и лайка + 50 г маточина и камшик. В 1 литър кипяща вода се слагат 2 суп. л. от сместа. Ври 10 мин. Кисне 2 часа. Пие се по 1 кафена чашка 6 пъти на ден.
При киселини в стомаха Слава Севрюкова препоръчва 2 суп. л. жълт кантарион да се залеят с половин литър вряща вода. Кисне 2 часа. Прецежда се. Пие се сутрин на гладно по 1 чаена чаша.
При стомашни болки преподобна Стойна препоръчва да се взема по 1 суп. л. от следната смес: 4 суп. л. жълт кантарион, 100 мл чист зехтин и 50 г мед.

Жълт кантарион като афродизиак.

Много често смущенията при половото желание се дължат на депресивни състояния. Жълтият кантарион лекува безпокойство и депресия. Така, че той подпомага нервната система. Той действа и върху метаболизма на черния дроб, който от своя страна балансира хормоните.
Това действа благоприятно на половия хормон. Препоръчва се чай от жълт кантарион да се пие вместо вода най-малко две седмици. Тогава ще се появят и първите резултати. Чаят от жълт кантарион се приготвя като в литър вряща вода се пуснат 3 суп. л. билка. Захлупва се с похлупак и кисне 15 мин.

Жълт кантарион при акне.

В народната медицина махат белези от акне маслото, получено при кисненето на жълт кантарион в зехтин. Пие се и два пъти дневно чай от по половин чаена л. жълт кантарион и равнец, залят с 250 мл вряла вода и киснал 10 минути.

Жълт кантарион при анемия.

Слава Севрюкова препоръчва при анемия да постави за десет дни 200 г жълт кантарион в литър червено вино. Пие се по 2 ракиени чашки преди и след ядене.

Жълт кантарион при безсъние.

Преподобна Стойна препоръчва:
Прави се запарка от 2 суп. л. жълт кантарион в 400 мл вода за 15 мин. Взема се по 100 мл на четири пъти през деня.
Прави се смес от по 1 суп. л. жълт кантарион, глог, валериан, комунига и лайка. Прави се запарка от 2 суп. л от тази смес с половин литър гореща вода. Приема се по половин чаша на 4 приема дневно.

Жълт кантарион за бъбреци.

Жълтият кантарион има диуретично действие. При проблеми с бъбреците се приготвя чай от жълт кантарион – 6 г, пача трева – 8 г, коприва – 10 г, полски хвощ – 15 г. Това е за цялото лечение дозата! Залива се с 250 мл вряла вода половин суп. л. от тази смес. Запарва се 10 мин.
Прецежда се и се доливат още 2 ч. гореща вода. Още 10 мин ври. Чаят се приема три седмици студен на гладен стомах по 125 мл на 4 приема дневно.
Сварява се само за три минути чай от салвия – 2 ч. л. + половин литър вода. Прецежда се и му се добавя по 1 суп. л. жълт кантарион, маточина и мента. Кисне 10 мин. Прецежда се.
Залива се една суп. л. от следната смес по 10 г жълт кантарион, лайка, кориандър, комунига, сладник и 20 г ленено семе с 1 чаена чаша вряла вода. Два месеца се пие по половин чаша на два приема дневно след храна.

Жълт кантарион при витилиго.

Половин година се мажат белите петна два пъти дневно с масло, приготвено от накиснат жълт кантарион в зехтин. Да се излагат на слънце!
Може да се приготви и мазило като към зехтина с жълт кантарион се добави 200 мл царевично олио и 1-2 капки етерично масло за аромат – по желание.
Търкат се белите петна със силна отвара от жълт кантарион и сок от магданоз и целина.
Масажират се белите петна с купчета лед, приготвени от отвара на жълт кантарион.

Жълт кантарион при главоболие.

При главоболие се приема чай от жълт кантарион. 1 суп.л. от билката се заливат с 250 мл вода и ври 5 мин. Той действа успокоително.

Странични ефекти на жълтия кантарион.

Жълтият кантарион засилва действието на някои лекарства, а на други – отслабва. Затова се посъветвайте с лекар, ако пиете други лекарства. Не се приема и с противозачатъчни. Може да ги неутрализира. Хора с ниско кръвно налягане да внимават с приема на жълт кантарион.
Може да го свалят още. Жълтият кантарион може да промени фоточувствителността на човек. Когато се употребява жълт кантарион не трябва да се излагате на слънце и да се мажете с фотозащитни кремове.
Тази публикация няма за цел да предоставя медицинска помощ, диагностика или лечение. 

4 коментара:

  1. Нати,
    и аз всяка година правя това масло.Даже ако имам слагам и червен кантарион.Той има още по - силно действие от жълтия.Но тази година жълтият кантарион така е нацъфтял буквално навсякъде.Скоро набрах в един изоставен двор.Много подробно си описала всичко за тази билка.С благодарност.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,до скоро не разпознавах червения кантарион, но билкар ми го показа и тази година намерих.Ще го имам използвам, поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Това е едно малко чудо. Дано не забравя и при първа възможност ще си направя. Прекрасно лято, Нати!

    ОтговорИзтриване