неделя, 12 февруари 2017 г.

Хляб от лимец



Започнах този хляб доста предпазливо, с резерви и без очаквания. Оказа се ,че ми хареса много! Доста по-плътен, но с прекрасен аромат. Исках да е само с лимец без примеси.

500 г. брашно от лимец
300 мл. топла(но не гореща) вода
1 кубче прясна мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио или зехтин
брашно за до омесване

В съд разтворете маята с 50 мл. топла вода, захарта и 2 с.л. от брашното.Оставете да шупне маята.
В съд за месене изсипете останалите 250мл. топла вода, олиото или зехтина, сместа с маята,солта и постепенно добавяйте и брашното.Бъркайте с вилица докато е възможно, след това продължете да месите на ръце,Тестото ще остане лепкаво.
Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло за около 50 минути.
На набрашнен плот с набрашнени ръце премесете отново тестото и го оформете в желаната форма.Прехвърлете го в тавичка (постлана с хартия за печене). Ако желаете оформете с остър нож шарки по желание. Покрийте го и оставете отново да втаса, докато се надигне.
Загрейте фурната на 210 градуса. Сложете хляба и 10 минути печете на 210 градуса, а след това намалете фурната на 190 градуса.Изпечете хляба до готовност (при мен беше около 40- 45 минути).





Рецептата видях тук.


2 коментара:

  1. Нати,
    хлябовете с брашно от лимиц стават много вкусни, няма да останеш разочарована.Чудесен хляб се е получил, надавам се и вкусен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,беше вкусен.Определено не очаквах че ще ми хареса, но се изненадах.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване