петък, 27 октомври 2017 г.

Сладкиш "Африканска кралица"


Много мой вкус , защото обожавам и кокос и шоколад. Сладкишът не е прекалено сладък , но на мен така  ми хареса.


за блата:
2 яйца
60 г. - захар
125 г. масло
200 г. брашно
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
100 мл. прясно мляко


за кокосовия слой:
300 мл. прясно мляко
50 г. грис
80 г. меко масло на стайна температура
80 г. захар
100 г. кокосови стърготини
2 ванилии

за глазурата:
200 г. черен шоколад или тъмен кувертюр


Приготвяне на блата:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и какаото.
Маслото  се разбива със захарта на крем с миксер. Добавят се яйцата едно по едно, разбиването продължава, като се изчаква сместа да поеме първото яйце, преди да се прибави второто.
Към сместа се прибавят , като се редуват пресятата смес със брашното и млякото.Разбърква се добре.
Получената смес се изсипва в 26 см. тавичка ,постлана с хартия за печене. Пече се в предварително загряна на 180 градуса фурна до готовност.

Изважда се от фурната, маха се хартията за печене и се оставя да изстине.

Приготвяне на кокосовия пласт:
В тенджера се варят млякото с гриса и маслото, като се бъркат докато се сгъстят.Прибавят се захарта,кокосовите стърготини и ванилията.
Сместа се разстила върху шоколадовия блат.

Глазурата:
шоколадът се разтопява на водна баня и с него се залива изстиналия напълно сладкиш.
Според рецептата ,преди сервиране трябва да престои няколко часа в хладилник. Така обаче глазурата дори да се реже с горещ нож се чупи. Което разбира се не влияе на вкуса ,а само на вида.



6 коментара:

  1. Нати,
    чудесно изглежда сладкиша.И аз много обичам аромата на кокос,често го ползвам за различни неща и в сладолед или сладкиши.Прекрасен за почерпка е този сладкиш в това студено време навън.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,знами и ти си като мен любителка на кокоса :)
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Да, и по мой вкус - кокос и шоколад, не прекалено сладко;
    това е разкошно предложение, харесах и плодовата ти торта, а и още...
    Благодаря Наталия, сърдечни поздрави и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диянка, радвам се че са ти харесали сладките ми предложения.Определено десертите са ахилесовата ми пета :)
      Поздрави и усмихнат уикенд!

      Изтриване
  3. И на мен хареса, дори неопитала, но решена да го направи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ!
      Сладкишът е лесен, но още веднъж повтарям не е много сладък. Така че, ако обичаш по- сладко увеличи малко захарта в крема и блата.
      Поздрави от мен!

      Изтриване