четвъртък, 26 януари 2023 г.

Крем супа от кестени

Много обичам кестени. Отдавна се каня да ги пробвам приготвени по различен начин,а не само печени или варени.Миналата година правих сладкиш ,но не ми допадна. Но супата ми хареса много. Снимката е с диви или конски кестени ,защото забравих да си оставя от  сладките кестени . Но готвих с питомен или сладък кестен.Ето статия за видовете кестени.


1,500 кг. кестени

150г.  глава целина

1 глава лук

2 стръка мащерка

200 мл. животинска сметана

1,5 зеленчуков бульон ( или вода)

50 мл. бренди

1 с.л. олио

2 с.л. масло

черен пипер на вкус

сол


Кестените се  цепват на върха и се сваряват за около 20- 30 минути със вода.След като се сварят още топли се обелват.

Лукът и целината се нарязват на ситно и се задушават за кратко в сгорещеното олио и масло.

Прибавят се кестените и след няколко минути, като се позапържат, се добавя брендито,шом течността се редуцира леко се долива бульона ( водата) и подправките.  Супата се оставя на умерен огън за около 30 минути.

След това се отстранява мащерката и се добавя сметаната.Супата се пасира .


 


1 коментар:

  1. Килограм и половина...хм, това нещо няма обелване:)), много ги обичам, но това белене е кошмар.

    ОтговорИзтриване