понеделник, 13 май 2013 г.

Курабии






  1 чаена чаша мазнина /1/2 масло, 1/2 олио/ или мас и олио
 6 яйца
1 и 1/2 чаена чаша захар
 1 чаша кисело мляко
 2 бр. амонячни соди
  кората от 1  лимон
 ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
 брашно, колкото поеме за меко тесто


 Отделя се един жълтък за намазване и се разбърква с няколко капки олио.

 Яйцата се разбиват, прибавя се захарта и се разбива с миксер до стопяването й. Прибавят се на тънка струйка разтопената мас и олио, киселото мляко и амонячната сода(разтворена в няколко капки лимон) и содата бикарбонат и ванилията. Настъргва се кората от лимон и се прибавя брашното.    Тестото трябва да е меко, да се меси лесно, но да не стои хлебно.Като се омеси се слага за час в хладилника. След като се извади от хладилника от тестото  се откъсва  една топка и се разточва на кора с дебелина  1 см. Другото тесто си се връща в хладилника. Изрязват се фигурки с формичките и се поставят в тава, намазана с олио. Трябва да има разстояние между курабийките поне сантиметър, да не се слепят при печенето. Намазват се отгоре с жълтък и се поръсват със захар . Пекат се в предварително загрята фурна на 180градуса. Като порозовеят се вадят и се оставят малко да изтинат и след това се махат от тавата, иначе се лесно се чупят.
Докато са топли миришат силно на амонячната сода, но като изстинат неприятната миризма изчезва.


8 коментара:

  1. Традиция за нашия Великден. Много вкусни си ги приготвила, Нати. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,благодаря ти.Наистина исках нещо традиционно.Поздрави!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Траяна,радвам се че са ти харесали.Хубава седмица!

      Изтриване
  3. Чудесни са! И това е една от старите рецепти, радвам се че я сподели, за да подсетиш!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,голямо търсене падна.Нямах рецепта за курабии и разпитах всечките си познати.Реших този път да пренебрегна интернета и да заложа на стари семейни рецепти.
      Усмихната седмица!

      Изтриване
  4. Ах, как обичам курабийки! За мен сърчицето ако може:), и каква красива снимка! Поздрави, Нат и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване