понеделник, 24 март 2014 г.

Козуначените кифлички на Лети



От една седмица си мисля за козуначени кифлички. И неделята вече нямаше на къде.
Рецептата видях при Лети. Не съм променяла нищо и следвах нейните инструкции. Само добавих на част от тях стафиди и сушени боровинки, предварително накиснати за 2 -3 часа в гореща вода.
Аз ги направих в хлебопекарна. Станаха много вкусни и пухкави. Преписвам и двата варианта : за месене на ръка и за месене с хлебопекарна.

Продукти:

250 мл. прясно мляко,
3 яйца,
120 гр. захар,
80 гр. масло,
4-5 с.л. олио (или зехтин),
1 ампула ванилова есенция,
½ равна ч.л. сол,
½ кубче прясна мая,
около 700 гр. брашно

За пълнеж на кифличките:
Може да използвате конфитюр, сладко, течен шоколад или локум

За мазане и поръсване отгоре:
1 яйце + 1с.л. вода, разбито с вилица
кристална захар за поръсване 

Пресейте брашното два пъти, прибавете солта.
  Размийте в купичка маята с малко от топлото прясното мляко (то трябва да е топло, но не горещо, горе долу с телесна температура), докато се получи кашичка. Прибавете 1с.л. от брашното и 1 с.л. от захарта, разбъркайте и оставете за 10-15 минути, маята да "шупне".
  Загрейте прясното мляко, изсипете захарта  в него и бъркайте докато захарта се разтвори. Оставете млякото да се охлади до телесна температура, трябва да е топло, но не горещо.
  Направете кладенче в средата на пресятото брашно, изсипете шупналата мая, солта, разбитите с вилица яйца, ванилията, топлото мляко с разтопената в него захар. Замесете меко тесто. След това продължете да месите, като прибавяте малко по малко, разтопеното масло, смесено с олиото (или зехтина). Месете тестото продължително, докато  започне да образува шупли. Сложете в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса, докато удвои обема си.

*** Замесването на тестото може да стане и в хлебопекарна. Трябва да сложите в контейнера на хлебопекарната продуктите в следния ред: млякото с разтворената захар (охладено до телесна температура), разбитите с вилица яйца, ванилията, шупналата мая (която предварително сте разтворили в малко от топло мляко, прибавили сте 1 с.л. брашно и 1 равна с.л. захар и сте оставили 10-15 минути да "шупне") и най накрая пресятото брашно, смесено със солта. Пуснете хлебопекарната на програма месене на тесто. Наблюдавайте процеса и когато месенето приключи, но още преди да стартира втасването, спрете и пуснете хлебопекарната отначало на програма месене на тесто, да измеси отново,, след това отново спрете преди втасване и пуснете трети път месенето, като тогава малко по малко (по 2-3 ч.л.) добавяте разтопеното масло, смесено с олиото. Прибавяте нови лъжички, едва след като мазнината се е усвоила и така до изчерпване на количеството. После затворете хлебопекарната и я оставете да продължи цикъла с втасване на тестото. ***

   Втасалото тесто се разделя на три топки. Всяка топка се разточва на кръг, от който подобно на торта се отрязват триъгълни парчета. Работете върху намазнен плот, за да не залепва тестото. В широката част на всяко триъгълно парче се слага от избраната плънка - може да е конфитюр или пък течен шоколад, а може и парченце локум. Завива се като кифличка. Кифличките се подреждат в тава на разстояние една от друга, оставят се на топло да втасат втори път, мажат се с разбитото с 1 с.л. вода яйце поръсват се с кристална захар и се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато станат златисто кафяви.
   
Лети, благодаря за рецептата.

9 коментара:

  1. Меки, вкусни с приятна плънка!
    Честито Благовещение, Нати!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Благовещение, Нати! Прекрасни кифлички!

    ОтговорИзтриване
  3. Нати, честито Благовещение! Все благи вести да те спохождат!
    А кифличките са едни малки душички, чудни са. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Нати, грабвам си една от тези пухаквелки за сутрешното кафенце. Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  5. Нати, прекрасни кифлички...какво мога повече да кажа, освен че ми се виждам малко повече твоите и ще взема да си грабна една :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни и много апетитни кифлички,Нат!С пожелание за приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви дами, че се отбихте! Хубава седмица ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване