събота, 19 април 2014 г.
Торта " Династия "
Много любима торта! За пръв път я правех преди 3 години за първия рожден ден на малкия ми син. Сега я направих за 80 годишен юбилей. Уви установих че 12 часа през нощта не е продуктивното ми време за украса и въобще за тортоправене. Въпреки че външният вид е малко неугледен вкусът и е прекрасен.
Тъй като мина доста време от първоначалното записване на рецептата не мога да си спомня източник. Спомням си че беше от някакво списание, но то вече е някъде в архивите, ако въобще е оцеляло.
за блата:
10 белтъка
300 г. захар
300 г. смлени орехи
3 с. л. брашно
кората на 1 лимон
3 ванилии
за основния крем:
1 литър прясно мляко
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
10 жълтъка
кората на 1 лимон *
2 ванилии
за двата вида крем :
250г. масло
100 г. пудра захар
200г. черен шоколад ( аз винаги слагам 100г. черен и 100 г. млечен)
Блат
Белтъците се разбиват на сняг.На тънка струйка се прибавя захарта и се разбива добре. На няколко етапа се добавят се смлените орехи, пресятото брашно , на стърганата лимонова кора и ванилията. Сместа се разбърква внимателно с лопатка. Разделя се на 3 равни части. Всеки блат се пече в предварително загряла фурна на 150 * градуса. В тавичка покрита с хартия за печене.
Основен крем
Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавят се брашното, ванилията, лимоновата кора. Разбърква се добре и бавно се налива по малко от млякото, като се бърка постоянно. Постепенно се добавя цялото количество мляко, като неспира да се разбърква.Поставя се на огъня и се бърка до получаването на гъст крем. След като изстине се разделя на 2 части.
Крем 1
Маслото се разбива на пухкав крем с пудрата захар и към него постепенно, като се бърка с миксер, се добавя едната част от изстиналия основен крем.
Крем 2
Шоколадът се разтопява на водна баня и се прибавя към втората част от основния крем.
Тортата се сглобява така- блат, маслен крем, шоколадов крем и така до края.
*Вторият път не сложих кора от лимон във крема и така ми хареса повече. Иначе лимоновия вкус доминира в тортата.
*При вторият път пекох блата на 180 градуса и не намерих съществена разлика във вкуса.
Но значително се съкрати времето за печене.
*Отново при вторият ми опит поставих начупеният шоколад в едната част от горещия крем и разбърках до пълното му усвояване, така си спестих водната баня.
*Вторият път изпекох на един път блата в голямата тава от фурната и после разделих на три ленти. Така получих трите блата. Е получи се правоъгълна , а не кръгла торта .
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Толкова е изкусителен външният вид, че няма как да не пожелая поне няколко парченца от нея. Нежна украса, специален и красив повод! Светло посрещане на Великден!
ОтговорИзтриванеАз я намирам за много красива и неустоимо вкусна, особено с този шоколадов крем! :)
ОтговорИзтриванеЧестит да е повода, Нат, и още много поводи за празнични торти пожелавам! :)
Хубав и светъл празник!
Нати, прекрасна е тортата, а с тези рози се превръща в специална. Честити празници, мила!
ОтговорИзтриване