Този сладкиш видях първо при Роси, след това при Дияна.
100 г .шоколад
125 г. масло
150 г. захар
3 яйца големи или 4 малки
120 г. брашно
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
250 г. меко сирене тип " Крема"
2 ванилии
1 ч. чаша изчистени вишни или череши
1 щипка сол
Фурната се загрява на 180С.
Вишните или черешите се почистват от костилките..
Шоколадът с маслото се стопява на водна баня, след което леко охлажда. Двете яйца се разбиват с ¼ч.чаша захар, малка част от ваниловата захар и щипката сол. В кухненски блендер се разбива крем сиренето, яйцето, останалата захар /1/2 ч.чаша/ и ваниловата захар. Желателно е да се получи леко гъста и кремообразна смес.
Смесват се и пресяват заедно брашното с бакпулвера. Към разбитите яйца се налива маслено-шоколадовия сос и на етапи брашното с бакпулвера. Разбъркването е непрекъснато, но не много силно, до получаване на кексово тесто.
Тавичка или форма за кекс се намазват с мазнина и покриват с хартия за печене.
Вишните/череши се отцеждат от марината и поръсват с 1 с.л. брашно или нишесте.
Започва реденето на сместа:
Първо на дъното се налива 1/2 от шоколадовата смес, следва млечно-яйчената, поръсва се с част от плодовете. Следва отново шоколадово тесто, плод.
Поставя се в затоплената фурна и се пече от 35-40 до 50 мин, според големината на съда, дебелината на слоя тесто и желаната степен на плътност, с проба до суха клечка. При мен за кексова форма 26х12 см. - 40 мин.
Умирам си за този сладкиш... Прекрасен е и може да се експериментира с него. Поздрави, Нати!
ОтговорИзтриванеДа и става много вкусен и е много красив като се разреже.Хубава седмица, Гери!
ИзтриванеКакви други плодове са подходящи за този сладкиш освен череши или вишни ? Много ми харесва ,но не съм сигурна дали ще намеря череши
ОтговорИзтриванеВиждала съм този сладкиш и със сливи.А ако държите да опитате с череши може да ползвате замразени.
ИзтриванеПрекрасен и в твое изпълнение, Натали, чудесно изглежда и
ОтговорИзтриванес радост, и с твое позволение естествено, бих го включила към рецептата.
Ще се радвам да ви е допаднал и на вкус, сега поздрави и хубава нова седмица!
Диянка, много ни хареса! Благодаря за рецептата! Разбира се , че можеш да го включиш, където решиш.И на теб хубава и усмихната седмица!
ОтговорИзтриванеох,ох,този сладкиш на Дианка наистина бе хит миналото лято,Нат и ти сега ни го припомни по толкова убедителен и апетитен начин,страхотен ти е станал!Хубава,слънчева и ползотворна нова седмица!
ОтговорИзтриванеОх, подсети ме каква вкусотия е :) Ще го правя пак. Толкова примамливо стои във формичката, чуден ти се е получил, Наталия, чуден! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСнежи и твоя вариант на този сладкиш много ми хареса! благодаря за милите думи! Поздрави и от мен!
ИзтриванеАх, този сладкиш, как ме подсети за него! Пробвах го и аз още миналата година:), потвърждавам положителните отзиви и коментари! Нати, чуден ти се е получил! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Аз не се класирах миналата година, но сега поправих този пропуск :)
ИзтриванеЦелувки!
Натали, страхотен е този кекс! Толкова ароматно звучи, а и така апетитно и подканващо се е разпукал!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Не ми стана ясно самото смесване прочетете рецептата внимателно! и ще разберете за какво пиша а съм направил поне двеста кекса !
ОтговорИзтриване