неделя, 20 юли 2014 г.

Кекс с крема сирене, шоколад и череши





Този сладкиш видях първо при Роси, след това при Дияна.

100 г .шоколад
125 г. масло
150 г. захар
3 яйца големи или 4 малки
120 г. брашно
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
250 г. меко сирене тип " Крема"
2 ванилии
1 ч. чаша изчистени вишни или череши
1 щипка сол


Фурната се загрява на 180С.
Вишните  или черешите се почистват от костилките..
Шоколадът с маслото се стопява на водна баня, след което леко охлажда. Двете яйца се разбиват с ¼ч.чаша захар, малка част от ваниловата захар и щипката сол. В кухненски блендер се разбива  крем сиренето, яйцето, останалата захар /1/2 ч.чаша/ и ваниловата захар. Желателно е да се получи леко гъста и кремообразна смес.
Смесват се и пресяват заедно брашното с бакпулвера. Към разбитите яйца се налива маслено-шоколадовия сос и на етапи брашното с бакпулвера. Разбъркването е непрекъснато, но не много силно, до получаване на кексово тесто.
Тавичка или форма за кекс се намазват с мазнина и покриват с хартия за печене.
Вишните/череши се отцеждат от марината и поръсват с 1 с.л. брашно или нишесте.
Започва реденето на сместа:
Първо на дъното се налива 1/2 от шоколадовата смес, следва  млечно-яйчената, поръсва се с част от плодовете. Следва отново шоколадово тесто,  плод.
Поставя се в затоплената фурна и се пече от 35-40 до 50 мин, според големината на съда, дебелината на слоя тесто и желаната степен на плътност, с проба до суха клечка. При мен за кексова форма 26х12 см. - 40 мин.

13 коментара:

  1. Умирам си за този сладкиш... Прекрасен е и може да се експериментира с него. Поздрави, Нати!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да и става много вкусен и е много красив като се разреже.Хубава седмица, Гери!

      Изтриване
  2. Какви други плодове са подходящи за този сладкиш освен череши или вишни ? Много ми харесва ,но не съм сигурна дали ще намеря череши

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виждала съм този сладкиш и със сливи.А ако държите да опитате с череши може да ползвате замразени.

      Изтриване
  3. Прекрасен и в твое изпълнение, Натали, чудесно изглежда и
    с радост, и с твое позволение естествено, бих го включила към рецептата.
    Ще се радвам да ви е допаднал и на вкус, сега поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Диянка, много ни хареса! Благодаря за рецептата! Разбира се , че можеш да го включиш, където решиш.И на теб хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. ох,ох,този сладкиш на Дианка наистина бе хит миналото лято,Нат и ти сега ни го припомни по толкова убедителен и апетитен начин,страхотен ти е станал!Хубава,слънчева и ползотворна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, подсети ме каква вкусотия е :) Ще го правя пак. Толкова примамливо стои във формичката, чуден ти се е получил, Наталия, чуден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи и твоя вариант на този сладкиш много ми хареса! благодаря за милите думи! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  7. Ах, този сладкиш, как ме подсети за него! Пробвах го и аз още миналата година:), потвърждавам положителните отзиви и коментари! Нати, чуден ти се е получил! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Аз не се класирах миналата година, но сега поправих този пропуск :)
      Целувки!

      Изтриване
  8. Натали, страхотен е този кекс! Толкова ароматно звучи, а и така апетитно и подканващо се е разпукал!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Не ми стана ясно самото смесване прочетете рецептата внимателно! и ще разберете за какво пиша а съм направил поне двеста кекса !

    ОтговорИзтриване