неделя, 10 юли 2016 г.

Червен кантарион


Като дете прекарвах летата си при бабите си. Прабаба ми имаше две книги за билки ,които обожавах.Беше се превърнало в ритуал разглеждането на всяка от тях. Бяха с красиви рисунки и все още си спомням за тях. Още тогава, бях научила имената на доста билки, но не ги свързвах с конкретно растение.Жълтия кантарион и белия равнец бяха първите билки, които научих.За червения кантарион бях чела и чувала,но не познавах.Едва миналата година билкар ми показа растението, което току що бе набрал. И така втора година успявам да го намеря. Оказа се че много малко хора го разпознават, затова реших да го покажа и аз.

Наименование на латински: Centaurium erythraea (Erythraea centaurium Pers., Centaurium minus Moench, C. umbellatum Gilib.)
Семейство: Gentianaceae – Тинтявови
Български народни наименования: бабино биле, бабиче, горчивка, горчило, катриот, китчица, посечниче, трескавиче, червен кантарион, червена звъника


Описание: Червеният кантарион е едногодишно или двугодишно тревисто растение с тънък корен. През първата година при двугодишните растения се образува само приосновна розетка, а стъбло – през втората година. Стъблото е ръбесто, голо и е разклонено само в горната си част. Достига на височина до 30–40 см. Розетъчните листа са продълговати до обратно яйцевидни, тъпи, а стъблените са срещуположни, продълговато ланцетни, заострени. Цветовете са дребни, многобройни, розово-червени, разположени на върха на стъблото в щитовиден полусенник. Те имат петзъбна чашка и петлистно венче с дълга тръбица и къса коронка. Тичинките са 5 със спираловидно усукани прашници. Стълбчето е с двуделни близълца. Плодът е двугнездна многосеменна кутийка, която се разпуква по два шева. Цъфти през лятото.
Разпространение: Червеният кантарион се среща навсякъде по сухите тревисти и каменливи места, из ливадите, между храсталаците по хълмовете и край изкопите, а понякога из културите като плевел.
Употребяема част: Стръковете – Herba Centaurii
Време за бране: В началото на цъфтежа (юли – август)
Начин на бране: Стръковете се отрязват с ножица на 15–20 см от върха на стъблото.
Начин на сушене: На сянка или в сушилня на температура до 40°С
Описание на готовата дрога: Изсушената билка има зелен, а цветът – червен цвят и горчив вкус. Няма миризма.
Съхранение: На сенчесто, проветриво и сухо място.
Съдържание: Червеният кантарион съдържа горчивите гликозиди еритаурин и агликонът му еритроцентаурин, генциопикрин (генциопикрозид) – секоиридоиден гликозид, центапикрин, генциофлавозид, еритрамин, амарогенин, негорчивият гликозид квертиама рин, флавоноидният гликозид центаурин, 0,6–1% алкалоиди, основният между които е еритрицин (генцианин), генцианидин, генциофлавин, олеанолова киселина, фенолни киселини, тритерпени, восък, етерично масло, витамин С, смоли, фитостерин.
Действие: Съдържащите се в дрогата генциопикрин, амарогенин и други горчиви гликозиди възбуждат чувствителните към горчиво вкусови рецептори на езика и рефлекторно чрез блуждаещите нерви засилват стомашната секреция. Така дрогата повишава апетита, улеснява храносмилането, възбужда перисталтиката. Стимулира отделянето на жлъчен и панкреатичен сок, има и газогонно действие. Билката проявява нежно очистително действие, а приета след храна е отлично средство против стомашни киселини. Има имуностимулиращо действие. Експериментално е доказано, че алкалоидът генцианин има противоглистни свойства. Червеният кантарион притежава антипиретично действие и е бил използван като заместител на хинина. Това действие се дължи отчасти на съдържащата се в него фенолна киселина. За генциопикрина е установено, че притежава противомаларийни свойства. Растението лекува ревматизъм и подагра, а алкалоидът генцианин проявява силни противовъзпалителни свойства. Билката има много добри детоксикиращи свойства. Регулира кръвната захар.
Приложение: При липса на апетит, хроничен атрофичен гастрит, запек, метеоризъм, болезнени диспепсии, възпаление на черния дроб, някои форми на анемия, чревни паразитози, трескави състояния, диабет. Тинктурата от тази билка спомага за бързо възстановяване след продължително боледуване, както и при някои заболявания като бронхиална астма, язва на стомаха, повишена или понижена киселинност, хепатит, камъни в бъбреците, екзема, нередовна менструация, главоболие. Външно се прилага при бавно заздравяващи рани. Народната медицина препоръчва чай от стръковете на червения кантарион при болки и киселини в стомаха, стомашен катар, запек, метеоризъм, туберкулоза на червата, чревни кръвоизливи, лениви черва, глисти, болести на черния дроб, жлъчката и далака, недостатъчна и нередовна менструация, бяло течение, малария, хемороиди, епилепсия, очна слабост, диабет и др.

Червеният кантарион е билка с доказани качества при лечението на анемия и възстановяването на организма след болестта. Приемането на лъжица тинктура от червен кантарион всеки ден в продължение на три седмици преди хранене оказва благоприятен ефект при леченеито нажлъчна недостатъчност, проблеми с далака, черния дроб.Приемането на 3 лъжици вино с червен кантарион след хранене пък помага при запек. Профилактиката с червен кантарион пречи на образуването на газове в стомаха, възбужда апетита, тонизира стомаха, засилва отделянето на стомашен сок и подобрява храносмилането. Билката има свойството да регулира кръвната захар, поради което се превръща в неделима част от домашната аптечка на всеки диабетик. Редица кожни заболявания също се повлияват добре от лечението с бани от червен кантарион. Външното приложение на билката намира приложение и при бавно зарастващи рани.

  • ЗапаркаЧервен кантарион – билка срещу махмурлук – 1 чаена лъжица от билката се запарват с 400 мл. вода. Изпива се на три пъти, 30 мин. преди ядене. Проблемът е, че запарката от червен кантарион е силно горчива. Ето защо повечето хора предпочитат спиртния разтвор (тинктура).
  • Тинктура – накиснете 100 грама прясна или изсушена билка в 400-500 мл. алкохол и оставете сместа да престои две седмици. Преди да използвате прецедете сместа.
  • Вино – накиснете в литър вино две шепи от изсушената билка (съотношението е 1:10) и добавете 1-2 супени лъжици мед. След две седмици сместа се прецежда и се пият по две супени лъжи от нея преди ядене.
  • Бани – във вода се разтваря запарка от червен кантарион.
Внимание: Билката червен кантарион не е препоръчителна за бременни жени, тъй като може да предизвика преждевременни контракции.

Тази публикация няма за цел да предоставя медицинска помощ, диагностика или лечение.


2 коментара:

  1. Нати,
    червеният кантарион се намира много трудно по нашия край.Срещала съм го много рядко, но го познавам.Благодаря ти,че го представи, защото той е по - полезна билка от жълтия кантарион.Издирвам го от доста време, но не можах да намеря и тази година.Успях скоро да си закупя сушен, ще приготвям с него една рецепта за лечение на язва.Който иска и има билката нека я приготви - 1 литър чиста гроздова ракия, 1 кг.мед, 1 литър чист зехтин, 2 връзки червен кантарион.Стои 40 дни и се прецежда.Взема се по 1 с.л. преди храна - сутрин и вечер.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,благодаря за рецептата!Поздрави!

    ОтговорИзтриване