вторник, 13 юни 2017 г.

Тарталети с малини и шоколад и 5 години блог.


Започнах този блог на шега, но с много желание!Сега 5 години по- късно желанието ми е все така силно.Все така обичам да готвя и да снимам. Все така се ядосвам когато снимките ми не се получават, както си ги представям, но това не ме спира, напротив. Виртуално в блог пространството  се запознах с много хора, от които научих много нови неща . Хора ,които ме изненадваха и провокираха да пробвам все нови и нови неща.
За мое съжаление не винаги имам време да пиша и публикувам, но "Под Гъбката" ме разтоварва и зарежда.
Благодаря на всички които посещават това мое специално местенце. Дано ви е приятно и полезно.


за основата:
250 г. брашно
1 яйце
125 г. захар
125 г. меко масло
щипка сол
1 ванилия


за малиновия слой:
385 г. малини може и замразени
3 с.л. захар
10 гр. желатин

за глазурата:
200г. черен шоколад
200 мл. течна сметана

 Разбийте добре маслото със захарта. Добавете яйцето, солта и ванилията. Сипете брашното и омесете меко тесто. Сложете го в хладилника за 20 минути да се стегне.
Разпределете сместа във форми за тарталети, намазани с олио и посипани с брашно.
Изпечете до зачервяване,  на 180 градуса в предварително загряна фурна.Извадете тарталетите от формите и ги оставете да изстинат напълно.


Разтворете желатина в 50 мл. студена вода
Сложете малините в касерола със захарта и 2 с.л. вода.Оставете сместа да заври. Махнете от котлона и минете малиновата смес през цедка за да отстраните семките.В горещата( но не вряла) малинова смес прибавете набъбналия желатин и бъркайте до пълното му разтопяване.Оставете сместа да се охлади и леко да се желира.
Разпределете малиновата смес в черупките от тарталети и приберете в хладилник до пълното и желиране.

За глазурата:
Загрейте сметаната до завиране.Дръпнете от огъна и прибавете начупения шоколад. Бъркайте докато шоколада се разтопи напълно и се получи гладка шоколадова смес.Охладете.
Разпределете глазурата върху малиновия пласт и приберете в хладилник докато се стегне и глазурата.


11 коментара:

  1. Честита 5-та блогогодинка, Наталка!
    Пожелавам ти с хъс да продължаваш да готвиш и пишеш!
    Черпя се с една тарталетка, че да има и за други!
    Прегръдка с пожелание за хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  2. Нати,
    пожелавам ти още дълги години да водиш с желание и хъс този твой много интересен блог.Твоите снимки са много, много по - добри от моите.Честита 5 - та блогогодинка ! Наздраве !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти!Снимките ти са съвсем наред! Пък и при теб съдържанието е много важно!Представяш ни безкрайно интересни и здравословни неща!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Честита пета блогогодинка, Нати! Много вдъхновение, още повече вкусни ястия с красиви снимки към тях и повечко свободни минутки за любимото местенце. :)
    Десертът е прекрасен! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Отново ще те поздравя за прекрасният и уютен блог, който водиш и ще ти пожелая да продължаваш да го пълниш с красиво съдържание. Честити 5! Поздрави, Нати!

    ОтговорИзтриване
  5. Черпя се и аз, макар и непоканена, но все пак тук е имало рожден ден!
    Желая вдъхновение за нови кулинарни творения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията, Весела! И винаги си поканена :)

      Изтриване
  6. Нат,благодаря за петгодишното удоволствие...Радвай се на творческо дълголетие!

    ОтговорИзтриване