неделя, 9 декември 2018 г.

Меденки


Най- накрая меденки! Честно, не знам колко рецепти съм пробвала и все не ги одобрявам на вкус.Все нещо не им достига.Или брашното ми идва в повече, или ми миришат прекалено на олио.Но най- накрая съм доволна от крайния резултат.
Изчетох страшно много рецепти включително и от два бабини тефтера. Съставките са едни ,но варират количеството на меда и олиото.
Това е моята комбинация .

- 2 яйца
-1 ч.ч захар
- 1 кафена чаша мед ( измерен беше 130 г.)
-1 ч.ч. непълна олио
-1 и 1/2 ч.л. сода бикарбонат
-1 с.л. канела
-1/4 ч.л.  кармфил на прах
- 1/4 ч.л. джинджифил на прах
- брашно около 400 - 440 г.

*чаената чаша беше с вместимост 200 мл.
* брашното е ориентировъчно за да не пиша- брашно, колкото поеме :). При мен беше точно 440 г. ,но все пак ,зависи от големината на яйцата и колко точно мед ще сложите. Затова прибавете 400 г. и добавяйте ако е необходимо.

начин на приготвяне :
Смесете всички продукти и омесете меко не лепнещо тесто. Не се увличайте да слагате прекалено много брашно защото това ще развали сладките.
Разточете го и изрежете желаните формички. Аз използвах обикновена чаша защото исках класическа форма. Подредете меденките в тава за печене постлана с хартия за печене. Изпечете  в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10  - 12 минути. Следете ги зависи от дебелината на разточване. Не бива да покафеняват. Оставете да изстинат в тавата защото отначало са много меки и чупливи.
Като изстинат пожелание слепете с мармалад или топнете в разтопен шоколад.

3 коментара:

  1. Нати,
    меденките са традиционни за Коледа и винаги ги правим.Ще пробвам и твоята комбинация, чудесни изглеждат и съм сигурна,че са много вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,досега меденките не бяха в Коледната ми селекция за сладки, защото вкусът на рецептите, които пробвах не ни допадаше.Но сега най-накрая попаднах на комбинация ,която ни харесва и определено ще бъдат често приготвяни.
      Весели празници!

      Изтриване
  2. Интересно, наистина на пръв поглед рецептата е като останалите, но явно съотношението на съставките прави магията. Чудесни са, Нати! Поздрави!

    ОтговорИзтриване