събота, 1 декември 2018 г.

Празнуваме Андреев ден



С Андреев ден започва върволицата от празници в нашето семейство, която приключва в края на януари.Ще ми се да споделя рецептите за  две салатки и ядна разядка, защото много ни харесаха. Снимковия материал ми е беден :) защото от готвене не ми остана време да вадя фотоапарата а щракнах набързо с телефона. 

Ще започна с рецептата за Мезе от люти чушки с бекон :

- 10 броя люти чушки "Шипка"
- 125 г. крема сирене ( използвах българското)
- 50 г. синьо сирене
- 20 бр. тънки резани бекон
 - малко кетчуп

Чушките се измиват и разполовяват по дължина, като се запазват дръжките.
Почистват се от семките.
В купа се намачква синьото сирене и се смесва с крема сиренето.
С малка лъжичка се напълват чушките със сместа от сирена.
Всяка се увива в резен бекон. Подреждат се в тава покрита с хартия за печене и се пекат 15 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
Когато са готови се с четка се намазват с малко кетчуп.
Рецептата видях в новото мобилно приложение Кулинариум.


Следващата рецепта видях при Люси . Малко я промених, защото я направих в последния момент и нямах време за пазар.Горещо ви препоръчвам да видите оригиналния вариант.
Но и икономичния ми беше достатъчно вкусен, защото малиновия дресинг беше уникален!
Зелена салата със сирене, малинов дресинг и пъдпъдъчи яйца

за дресинга:

100-150 мл пюрирани малини ( замразени)
Около 180-200 мл олио
около 1 1/2  ч.л.  горчица
1-2 с.л. захар
1 ч.л. сол ( на вкус)


Още:
- 1 опаковка бейби спанак 
-1 маруля
- 12 пъдпъдъчи яйца
- краве сирене


Оставяме малините да се размразят. Най- добре от предната вечер.
Сваряваме яйцата за 3- 4 минути.
Измиваме и подсушаваме спанака и марулята.
В купа пюрираме малините с пасатор. Добавяме половин чаена лъжичка горчица ,разбъркваме с телена бъркалка и постепено добавяме олиото.  Добавяме и половин чаена лъжица сол и 1 с.л. захар. Опитваме и добавяме още горчица, сол и захар ,ако е необходимо.
Дресинга по моя вкус беше :
-150г. малини
- 100 мл. олио
- 1 ч.л. горчица
-1/2 ч.л. сол
-1 и 1/2 с.л. захар
Но мисля че трябва да се опитва, защото всеки ползва различна горчица. Идеята е малините да се усещат и горчицата да не доминира. Трябва да има и леко сладка нотка.

В голяма купа се разбъркват бейби спанакът и накъсаната на едро маруля. Отгоре се нареждат пъдпъдъчите яйца нарязани на половинки и сиренето нарязано но кубчета.Сервирайте дресинга отделно . 

Салата със зеле, царевица и майонеза :

- една малка зелка
- 1 консерва царевица 
- 2 опаковки майонеза
-1- 2 скилидки чесън
- сол
 - черен пипер

Зелето се нарязва на ситно. В голяма купа се поставя зелето,царевицата и майонезата.Разбърква се добре.Прибавя се пасирания чесън, черния пипер и сол на вкус.
Всичко се разбърква добре.
Към тази салатка много вървят и варени яйца, но тъй като имах в другата не съм сложила.

Накрая като подредих масата се оказа че е малка :)




Традиционно винаги си правя питка по тази рецепта, защото винаги става.



Имаше и пилешки крилца по тази рецепта , без соса.
И разбира се  свински пържолки на скара.
Но празникът беше празник заради  хубавите хора с което го споделихме.


Няма коментари:

Публикуване на коментар