събота, 9 февруари 2013 г.

Питка за здраве


 Това е питата на свекърва ми, която в нашето семейство се прави по всички специални поводи.Страшно вкусна е, а досега винаги се е получавала. С тази пита се омъжих,с тази пита черпихме когато се родиха момчетата,когато проходиха. Както казах тя е с мен на всички празници.Затова,когато реших да раздам за здраве естествено се сетих за нея.Повода ще ви разкажа следващия път.

1 кг. пресято брашно
1 кубче жива мая
2 яйца ( от които 1 жълтък се оставя за намазване на питата)
125 г.  меко но не течно масло
1 с.л. сол
2 с.л. захар
400 мл. топла вода


Пресятото брашно се слага в съда в който ще се меси и от него се махат две шепи.Не знам защо точно толкова ,но явно това е дозата.
Маята се разтваря във водата  и със захарта.
В брашното се слага солта, яйцата , маята  и се замесва меко тесто.Дели се на три топки.
Разточва се първата кора  и се маже с масло.Разточва се втората кора, слага се върху първата и също се маже с масло.Разточва се и третата кора и се слага върху първите две.Маже се с останалалото масло. Реже се на 12 парчета и всяко се завива на кифлички, които се слагат в намазана с масло тава.Първата кифличка  се слага по средата ,а другите се нареждат окола нея във  формата на лъчи.Оставят се да втасат поне 30 минути. После питата се маже с жълтък и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна за 40 минути.

12 коментара:

  1. Великолепна питка,Наталия!
    Как хубаво й личат пластовете!
    Да сте здрави като гранит ви пожелавам!
    Този начин на оформяне бе първият и за мен,когато се престраших да замеся първата си питка.Винаги се получава ефектно!
    Сърдечни поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря! А това с гранита да ти се връща :) че ако не сме здрави за никъде не сме. Хубава неделя!

      Изтриване
  2. Чудесна е, не се и съмнявам. Спомням си за моята първа пита с мая... Не беше особено вкусна (имаше вкус на обикновен хляб), а за формата да не говорим... Иначе бухна де, успях и да я изпека. Като цяло се страхувам да работя с мая заради въпросното втасване, ама май трябва да оправя този пропуск. Иначе със содените питки нямам грижи.
    И за да не е само на думи, ето доказателство за "питката" ми: http://gigata.snimka.bg/cooking/moite-vkusotiiki.215217.7543107
    Нати, твоята е просто върхът! Като слънце грее.
    Поздрави с пожелание за здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле,Гери ако това на снимката е първата ти пита, ти направо си майстор.Как е бухнала само! Преди много,много години :) моята първа питка замина в боклука и дълго време избягвах всичко с тесто. Но сега наваксвам :) Така че ти категорично нямаш проблеми проблеми с маята.
      Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  3. Много апетитна пита, искам да се наема някога да направя такава разкошотия винаги като се зарека ме спира мисълта , че ще изхабя продуктите , ще пробвам с по малко количество.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, с тази рецепта няма да похабиш продуктите.Като я чете човек изглежда трудно но не е. Поздрави и ако се престрашиш показвай :)
      Усмихната неделя!

      Изтриване
  4. Разкошна пита, Натали! Несъмнено е много вкусна! :)
    Сърдечни поздрави и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много красива пита, наистина е подходяща за скъпи празници! Разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря! И да знаеш, че си откраднах идеята за кърначетата :)

      Изтриване
  6. Това тесто е изпитано и няма грешка!
    Красива и вкусна питка си направила, независимо по какъв повод!
    Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,благодаря за милите думи.Извинявай за късния отговор,но децата бяха болни и знаш как е...

      Изтриване