събота, 5 октомври 2019 г.

Един шеметен ден

Една закъсняла с месец и нещо публикация.Но искам да запазя споменът на един шеметен ден ,който започна в 6,00 и завърши към 1 през нощта.
Един ден преди дългоочакваната почивка се падна именният ми ден. Реших с огромна доза оптимизъм ,че ще се справя, с работата, стягането на багажа и защо пък да не врътна нещо домашно за мезе  ,че да почерпя колегите.
Речено сторено.
Станах в 6 за да започна с подготовката .Направих крушите в бутер тесто ,Подредих ги  в тавата и ги оставих да ги изпека на работата за да са топли.
Замесих каймата за пикантните кюфтенца .
И така натоварих мъжете ми с торбички и торбаленца и изпълнена с планове тръгнах за работа.
 Представих си как на спокойствие ще си изпека крушите и ще подредя една красива маса.Ще седнем и ще се почерпим, ще си налеем питиета и ще отпразнуваме имения ми ден и последния работен ден преди отпуската на всички ни.
Реалността беше малко по-различна.
Всъщност,половината Пловдив мина я за кафенце,я да хапне. Имахме и една резервация за руска група.Май бяха към 30-35 човека и доста закъсняха.В някакъв момент все пак изпекох кюфтенцата и сложих крушите във фурната. Като ги наглеждах на къси прибежки.
Намятках всичко на масата .Щракнах с телефона няколко снимки прелитайки от бара до кухнята и в крайна сметка опитвахме кой когато може,защото просто нямаше как да седнем всички заедно.
В късния следобед успях да се добера до вкъщи  и се строполих на дивана. След кратка реанимация се захванах с багажа.И тук ми дойде блестящата идея ,че трябва да взема и по- плътни дрехи. Все пак щяхме да ходим на море,но и да посетим разни планински местности.
Разбира се всички подобни дрехи бяха прибрани защото лятото в Пловдив не е шега работа.
Обикновено си гравитираме между35 - 38 градуса.
Изкарах всички есенни детски дрехи - дълги ръкави и дълги панталони.Получи се купчина с размерите на планински връх.Обаче ме осени прозрението ,че децата не са ги пробвали от пролетта.Набързо издадох заповед да се пробват!
Стратегически това беше добро решение защото се оказа че 90% от дрехите на големия не му стават. Някак си тайно и подмолно за месец месец и нещо беше пораснал с доста сантиметри!
Но когато към 10 и нещо при 40 градуса в апартамента ги накарах да си пробват и якетата мисля ,че минах границата! Децата ме изгледаха с такива погледи ,че аз се осъзнах и избухнах в  бурен,истеричен смях. Те също.Вечерта за тях завърши весело. А аз затворих куфарите.Пожелах им лека нощ. И отидох да правя брауни бисквитки. Бях обещала на големия и той ми напомни около 99 пъти през деня.
Към 1 часа си легнах в една притихнала и разхвърляна къща ,защото нямах сили да прибера всички останали дрехи.А на другия ден в 6 тръгнахме за Троян, но с брауни бисквитки за из път и един щастлив батко и една спяща майка.

 Пълнена франзела

1 франзела
400г. - крема сирене
2 печени червени чушки
12 маслини
сирене
1 скилидка чесън
риган


В купа се поставя крема сиренето.Към него се добавят нарязаните на ситна чушки и маслини.Прибавя се сиренето, ригана и пасирания чесън.Всичко се разбърква с вилица.
Франзелата се издълбава внимателно и се пълни с получената смес със крема сирене и чушки.Увива се във фолио за свежо съхранение и се поставя в хладилник поне за 4 часа или цяла нощ.
Преди сервиране се нарязва на филийки.





Круша в бутер тесто

4 круши
120 г. синьо сирене
1 пакет прясно бутер тесто ( охладено,не замразено)
1 яйце за намазване
Разрежете крушите на две половини без да ги белите. Почистете семките. Във вдлъбнатините в който бяха семките, разпределете синьото сирене.Притиснете добре.
Разрежете бутер тестото на 8 квадрата и във всеки поставете половинка напълнена круша.Завийте от всички страни и оформете като бонбон. Поставете в тава постлана с хартия за печене. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25минути.
Сервирайте топли със свежа салата.
Рецептата видях при Йоли




Пикантни кюфтенца

500 г. телешка кайма
1 яйце
1 ситно нарязана печена люта чушка
1 ситно нарязана печена червена чушка
около 1 ч.ч. трохи от хляб( аз сложих вътрешността на издълбаните франзелки)
3 сл. кисело мляко
1 с.л. сос "Уотчестър"
1ч.л. джинджифил
1 - 2 скилидки чесън пресован
риган
сол
черен пипер
кимион

Всички продукти се омесват заедно.Оформят се кюфтенца и се пекат на скара или грил тиган.


Рецептата е адаптирана от тук



Рецептата за пикантните ядки.


2 коментара:

  1. Напоследък и при мен времето бързо лети Нати.Всичко е толкова красиво на Вашата трапеза.Хапките с франзела и кюфтенцата са прекрасни.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване