сряда, 1 април 2020 г.

Фокача с розмарин



- 500 г. брашно
- 1 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. сол
-1/2 ч.л. захар
- 250 мл. хладка вода
- 3 с.л. зехтин

за намазване на фокачата:
- 1 стрък розмарин
- 9 с.л. зехтин
-2 скилидки чесън


В дълбока купа се слага водата,захарта,маята, солта и зехтина. Разбърква се с вилица.Започва постепенно да се добавя брашното и продължава да се ръзбърква с вилица ,докато се получи меко лепнещо тесто. Тестото се слага на плота и продължава да се меси на ръка, докато се получи меко тесто,което не лепне.
Оставя се да втаса 40 минути.

За намазване :
В зехтина се пресова чесъна и се добавя нарязания розмарин.Разбърква се.

Голямата тава на фурната се намазнява със зехтин. Тестото се разточва с големината на тавата и после се прехвърля в нея.
С върха на пръстите се правят малки ямички в тестото.Разпределя се сместа от зехтин,розмарин и чесън. Фокачата се оставя да втасва  още  20-30 минути.

Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 15 минути.




Няма коментари:

Публикуване на коментар