вторник, 3 август 2021 г.

Кекс с вода


Малкият ми син много обича кекс.Аз рядко правя точно кекс ,но той беше категоричен, че иска точно кекса на баба. Естествено звъннах на свекърва ми , но рецептата беше в странни мерни еденици. Като например брашно - 2 компотени купи и вода 1 компотена купа и т.н.

Понеже няма как да имам компотената купа отпреди 20- 30 години ,че и повече, реших да се разтърся из готварските си книги за подобна рецепта. Тази е със същите продукти ,но в разбираеми за мен мерни еденици. Малкият беше доволен и разбира се разряза кекса още топъл, така че нямяше време за снимки.


- 6 яйца

- 250 г. захар

-300 г. брашно

- 6 с.л. олио

- 100 мл. вода

- кората на един лимон настъргана

- ванилия ( ако е но пакетчета от синтетичната слагам 2 )

- 1 ч.л. бакпулвер

Брашното се пресява с бакпулвера.

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се водата ,олиото и брашното с бакпулвера.Всичко се разбърква добре и се изсипва в кексово форма намазана с масло и посипана с брашно.Пече се на 180 градуса.По желание след изпичане се поръсва с пудра захар. 

2 коментара:

  1. Много лесен кекс Нати.Рядко правя кексове напоследък.Само за почерпки и гости.Лятото тук е много горещо и освен дини нищо друго не ни се хапва.Но записвам рецептата за по - хладните дни от годината.
    Поздрав сърдечен от Варна !

    ОтговорИзтриване
  2. Уф, и при нас е много горещо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване