четвъртък, 28 юни 2012 г.

Крем пита







Едно предложение от пожълтелите страници на старите тетрадки.Това е първата рецепта,която съм си записала като дете и все още я правя.Връща ме  към вкусните неща,които приготвяха бабите ми.Уви,  повечето загубени за мен като рецепти.Дано някъде, някой е запазил техния кулинарен опит.


125 гр. масло
половин пакет домашна юфка-100-150 гр. (купете си от финната)
1 литър прясно мляко
2 ч.ч. захар
4 яйца
7-8 с.л. брашно
2 ванилии


Юфката се изсипва в тавичка.Отгоре се нарязва на парченца маслото.Слага се във фурната, на 200 градуса,колкото да се разтопи маслото.Вади се.
Сварява се гъст крем от : млякото, жълтъците, 1 ч.ч. захар и брашното.Прибавя се ванилията.
Още горещ,кремът се изсипва върху юфката.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавя към тях останалата чаша захар. Разбъркват се и се изсипват равномерно  върху крема.Сладкиша се връща отново във фурната (на 200 градуса) за няколко минути докато порозовеят белтъците. Оставя се да се охлади.





 


Мисля че,дъхът на масло,ваниловият крем и леката и въздушна глазура ще допаднат на всеки.
За по интензивен вкус на ванилия бихте могли да използвате естествена шушулка вместо синтетичната.Изберете сами.

Няма коментари:

Публикуване на коментар