събота, 23 март 2013 г.

Сарми с лапад


 Винаги преди пости кроя големи планове.Това ще си сготвя,онова ще направя.Какво пък толкова, има толкова много неща за ядене, който не са с животински произход.Че има има,но обикновено се приготвят с яйца ,сирена...За да са по-вкусни...
Предната неделя видях лапад и веднага си представих сарми.Никога преди това не бях яла точно от лапад, но така си ги представих.И така сдобих се с няколко връзки и се прибрах.
Разтворих книгите за рецепта,но такава нямаше.Не ми се сърфираше из интернет и затова се пробвах с идеята която ми беше в главата.Сармичките станаха много вкусни,липсваше им само малко мляко с чесънче за сосче.Но какво да се прави, пости!
 Накрая бих искала да кажа че е хубаво да сложите малко повече олио( зехтин), защото иначе ще станат много сухи, ориза си обича мазнинка.

2 връзки лапад
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
150 гр. ориз
гореща вода в съотношение 1 към 3 с ориза ( 1 част ориз, 3 части вода)
сол
черен пипер
олио




Нарежете измитите и почистени - лук и чесън.Задушете ги в 3 -4 лъжици олио, за 2- 3 минути.
Добавете измития ориз и го запържете докато стане стъклен.Добавете  горещата вода,солта и черния пипер и сварете ориза на бавен огън докато поеме почти всичката вода.Дръпнете от огъня и похлупете или завийте с кърпа.Оставете го да почине и да поеме цялата течност и леко да се охлади.
Сложете тенджера с вода и оставете да заври.Прибавете сол и започнете да попарвате измитите лападови листа . Внимава се листата да не се преварят.Всяко листо се топва за няколко секунди и се вади веднага.
Завийте сармичките и ги наредете в намаслена с олио тавичка.Полейте ги с няколко струйки олио и запечете във фурната.Не е необходима дълга топлинна обработка, тъй като всичко е готово.Просто малко да се запече.
И няколко  снимки с обещание за пролет.




8 коментара:

  1. Като разказвах на майка ми, че съм си готвила лапад с ориз и баща ми започна да обяснява колко са вкусни сарми от лапад... Никога не съм опитвала, но твоите изглеждат чудесно, Нати. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти!Опитай ще ти харесат.Поздрави!

      Изтриване
  2. Наталия, чудесно си ги приготвила! Много са вкусни!
    Аз им прибавям стафиди и орехи. А си права - за непостещите, млечно-чесновият сос е задължителен!
    Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,Задължително ще пробвам и твоя вариант,много вкусно ми звучи с орехчета и стафиди.А ти слагаш ли чесън?

      Изтриване
  3. Наталийка,от всички зеленийки лападът ми е най-любим и приветствам тези сармички с две ръце,разкошни са!Честит и благословен празник за цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря ти!Със закъснение честит празник и на теб и семейството ти!
      Целувки!

      Изтриване
  4. Много красиви снимки на цветя, придружени с вкусни сармички, много подходящи за настоящите пости, Натали!
    С пожелание за хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ина,мисля че никога няма да се уморя да снимам цветя :) много ги обичам и винаги ме е жал да ги откъсна.Затова ги снимам :) Пращам ти целувки!

    ОтговорИзтриване