неделя, 16 юни 2013 г.

Манастир "Св.Св. Козма и Дамян"

 На 2 км. от Куклен се намира манастирът "Св.Св Козма и Дамян".
От Пловдив се стига за броени минути, ако разбира се, успеете да налучкате точните посоки на поставените табели. Похвално е, че са поставени, но посоката , която показват е малко неопределена и обикновено между две улици :) - ха иди и разбери накъде да тръгнеш.

Преди много време, някой ми беше казал, че манастирът е в развалини и аз тръгнах с това  убеждение.Представете си каква беше изненадата ми като видях това....







 Да кажа, че бях изумена, едва ли би описало точното ми състояние.
Манастирът е прекрасен!
За мен беше невероятна комбинация.
Новата част е много красива, а старата църква е мистична! Какво имам в предвид ли?
Как да кажа?
Не са много местата в които чувстваш, че си на специално, свято място, изпълнено с хубава енергия.Там където си умиротворен,смирен и щастлив без причина.
В старата църква на манастира се почуствах точно така, макар да не мога да опиша точно палитрата от чуства, които ме обзе.Идете и вижте дали и за вас е така.





Над манастира има аязмо с лековита вода, заради която е построена тази Света обител.
Смята се, че водата лекува предимно болести на нервнато система ( но не само).
А над аязмото има огромна поляна, на  която можете да починете, да поиграете с децата си,  да запалите огън и да избягате от делника.

Няма да пиша историчиски данни, ако ви интересуват- потърсете.
Исках да споделя едно специално за мен изживяване, с надеждата да подтикна някога, някой да си изживее своите специални мигове в този уникален манастир!


И след всичко това ще споделя че си бях забравила фотоапарата и  в последния момен взех един които категорично отказва да снима извън града по незнайни за мен причини.Мислих че едвали ще има нещо за снимане.Леле добре че го взех, че сигурно щях да си изгриза пръстите от яд :) А ико имате нужда от доказателства, колко е вълшебно мястото... както виждате има снимки.. . капризното апаратче проработи!


А сега малко отклонение от темата.
На 13.06 "Под гъбката" стана на 1 годинка.Имах грандиозни планове за виртуална почерпка, които  тотално се провалиха.Няма да обеснявам защо.Но не мога да не благодаря на няколко човека: На Стефчето и на Дани за това че ме стимулираха всяка по свой начин!Благодаря ви безкрайно момичета!
Ще благодаря и на себе си че събрах куража да направя" Под Гъбката".
А на всички вас, които си отбивате, или отбивате и споделяте по нещо с мен... не знам какво да кажа! И това е така защото ми е трудно да обесня колко ми е хубаво, че сме се докоснали по някакъв начин. Вие мен и аз Вас!

11 коментара:

  1. Натали, това място изглежда вълшебно и съм сигурна, че всеки би изпитал чувствата, които ти си изпитала! Петата снимка ми е фаворит. :)
    Честита годинка! Пожелавам ти много читатели, вдъхновение и удовлетворение! Радвам се, че с нещо съм допринесла за създаването на твоето виртуално местенце. Благодаря за хубавите думи! :)

    Прекрасен ден и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубавите думи си си ги заслужила,че и повече,Дани! Целувки!

      Изтриване
  2. Прекрасно място,не съм била там. Благодаря за разходката!

    ОтговорИзтриване
  3. Натали, приказно е! Не съм посещавала досега манастира, но след твоето представяне вече бих желала да го посетя. Невероятно място! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. * Честита годинка на блога и много, много вдъхновения!!!

      Изтриване
    2. Кате, благодаря ти! А за манастира, ако съм те заинтригувала, страхотно!!!

      Изтриване
  4. Наталка, още много единички да има! Приятелства, хубави емоции и много радост да ти носи твоята "тайна градинка"! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф, благодаря! С теб "тайната ми градинка" е още по- вълшебна!

      Изтриване
  5. Натали,честита ти блогогодинка!Сигурна съм,че това занимание ти е осмислила голяма част от свободното време и донесло неповторими,сърдечни емоции!Нека все така ти е приятно тук,както на нас в твоята компания!Нека се събират все повече приятели!И благодаря,че ни разходи до тази обител,която наистина е забележителна!Личи си,че е била ремонтирана основно,качествено и скоро,направо грее комплекса!
    Имаше наскоро една европрограма за обновяване на подобни обекти,възможно е да е по нея.
    Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, наистина имаше моменти в които "Под Гъбката" ме вадеше от опасни депресивни състояния :)
      Благодаря ти, за милите думи и най- вече за това че се отбиваш при мен и с коментарите си ме караш да те чувствам близка!

      Изтриване