понеделник, 16 февруари 2015 г.

Тулумбички


Много , много ги обичам! Но много бавно стават! Уви, получиха се по- скоро като тиквени дръжки, но такъв ми беше щприца. Затова пък вкусът им беше божествен!

250 г .брашно
50 г. масло
50 г. олио
5 яйца
20 г. захар
щипка сол
450 мл. вода


за сиропа:
4 заши захар
5 чаши вода
3-4 ванилии

олио за пържене


Водата с мазнината, захарта и солта се загряват до кипване. Прибавя се брашното наведнъж. Бърка се с дървена лъжица докато се получи гладко тесто. Оставя се да се охлади. След това към него се прибавят едно по едно яйцата, като се бърка докато всяко от тях се усвои от тестото, Едва тогава се слага следващото.
От приготвеното тесто се щприцоват тулумбички в мазнината загрята до температура 160 - 170 градуса.
Тук трябва да добавя, че скоро се сдобих с готварски термометър. Не че го използвах. Просто
олиото не трябва да е прекалено горещо защото тулумбичките ще се изпържат много бързо отвън, а ще останат сурови отвътре. Затова котлона не трябва да е на максимална степен, а две степени по- ниско.
Тулумбичките се изпържват до златисто жълт цвят.
Заливат се с горещия сироп.
 За сиропа водата и захарта се слагат на огъня и врат 3-4 минути. Дръпва се от огъня и се прибавя ванилията.




И едно кратко надзъртане в Стария Пловдив.




10 коментара:

  1. Снимките ти са "жестоки", Нати! Трябва вече да поснимаме заедно. :)
    Толумбичките са ми любими и на мен. Приличат на тиквени дръжки, но гарантирано са убийствено сладки. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. По принцип много трудно бих се изкушила по толумбички,може би защото винаги ми идват отровно сладки,но някой ден трябва да си направя по мой размер сладост и да знаеш,че само ти ще си "виновника",Нат,уникално съблазнителни толумби!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Роси, честно си признавам ,че от дете това са едни от любимите ми десерти! Иначе обичам да съм "виновна" за подобни престъпления :)
      Прегъдки!

      Изтриване
  3. Баба ми навремето правеше много толумбички и еклери от точно такова тесто.Не съм фен на сладкото и не съм била много очарована.Според мен трябва да са не толкова сладки , сладостта им леко трябва да се загатва.
    Поздрави Наталия !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Ели, какво да ти кажа ,ако гледаме от здравословна гледна точка то всичко им е сгрешено на тулумбичките. И са пържени и са греховно сладки. Но уви точно такиви си ги обичам. А ти си от малкото късметлии дето не обичат сладко.
      Разбира се храната е въпрос на избор и аз дълбоко уважавам хората, който са имали смелостта, куража и волята да се откажат от рафинираната захар. Аз засега губя битката по всички фронтове.

      Изтриване
  4. Обичам ги, но не мога да ги ям!
    Снимките са прекрасни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Натали, и аз се изкуших от привлекателните толумбички, дори се замислих не е ли добре да приготвя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, ако ти се яде неща убийствено сладко, запретвай ръкави :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване