петък, 24 юли 2015 г.

Супа топчета


Всеки си ама рецепта за супа топчета. Правила съм я по много начини, без задушаване на зеленчуците, но няма какво да се лъжем на мен така ми е най- ароматна.
И да си призная , че вече не знам колко пъти съм ги снимала тези топчета и все не ми се получават снимките. Така ,че  явно няма да я снимам по-добре - предавам се :)

300 г. кайма
1 глава лук
2 моркова
по желание 3-4 малки кубчета глава целина
1 шепа ориз
1-2 картофа
магданоз
сол
черен пипер
кимион
2-3 с.л олио
около 2 литра гореща вода

за застройката:
1 жълтък
2-3 с. л. кисело мляко


Нарежете лука,картофите и морковите на малки кубчета.
Размесете каймата с черния пипер, кимиона и 2 с.л. ориз. Оформете малки топчета.
Задушете морковите, целината, лука и част от магданоза в олиото за няколко минути докато поомекнат.Може да прибавите 2-3 с.л. вода за да се избегне пърженето.
Прибавете водата и изчакайте да заври. Пуснете топчетата, картофите и ориза. Намалете на тих огън до къкри. Като омекнат картофите и ориза направете застройката.
В касерола разбийте жълтъка с киселото мляко и бавно наливайте от горещата супа като бъркате не прекъснато и енергично :).
Като се изравнят температурата върнете застроената супа към останалата, добавете магданоза. Дръпнете от огъня. (Застроената супа не бива да завира повторно).

четвъртък, 23 юли 2015 г.

Турско реване с прясно мляко



В Бодрум опитах от това реване и много ми хареса, а на половинката ми, му стана любимо. Не е така отровно сладко като обикновеното.


6 яйца
120 г. брашно
120 г . захар
ванилия ( аз използвах течна)

за сиропа:
1 литър мляко
300 г. захар ( може да се намали малко)
ванилия

Разделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг и постепенно се добавя половината захар.
Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато увеличат обема си. Прибавя се ванилията.
Постепенно се прибавят белтъцит,http://undermushroom9.blogspot.com/2015/06/blog-post_20.htmlе като се редуват със пресятото брашно. Бърка се внимателно със шпатула за да не спаднат белтъците. Пече се на 180 градуса.
Оставя се да изстине, разрязва се и се залива с горещия сироп.
Сиропа се приготвя като се сварява млякото със захарта. След като заври се оставя 3- и 4 минути на слаб огън като се внимава да не загори. Накрая се прибавя ванилията.

Рецептата видях тук

неделя, 5 юли 2015 г.

Тирамису



500 гр. сирене Маскарпоне
5 пресни яйца (само жълтъците)
100 гр. захар
200-300 г. бишкоти Савоярди
4 силни кафета еспресо - горещи ( хубаво е течността от кафетата да е поне 250мл може и да остане ,но по- добре отколкото да не стигне)
50 гр. ром
какао за поръсване

Жълтъците се разбиват, заедно със захарта, докато побелеят в термоустойчива купа, след което се слагат на в по- голяма тенджера с кипяща вода, на  водна баня ,и се продължава да се бъркат  още около десетина минути, докато сместа се сгъсти.  След сваляне от котлона съдът се слага веднага в студена вода, за да се пресече варенето и се бърка, до охлаждане.
Маскарпонето се разбива с миксер и към него се прибавя яйчения крем . Бърка се с дървена лъжица или шпатула. 
Еспресото се разбърква с рома.
В по-голяма правоъгълна тавичка  се редят ред бишкоти, който се напояват обилно с кафето, отгоре се слага 1/2 от крема, отново ред бишкоти, напоени с кафе и се завършва с втората половина крем.
Тирамисуто се охлажда за една нощ в хладилник и преди сервиране се поръсва с горчиво какао ( най - лесно и равномерно става с цедка) .



сряда, 1 юли 2015 г.

Кошничка от кашкавал


Някъде бях чела за тези кошнички, но после не успях да ги намеря и така действах по памет.
Настъргах кашкавал. Сложих голям тиган с не залепващо да се нагрява. Обърнах една купичка за супа на обратно. Като се нагорещи тигана наръсих кашкавала във формата на голям кръг. Изчаках да се разтопи хубаво и да се зачерви. После с помощта на дървена шпатула преместих кашкавала ,който приличаше на палачинка, върху обърнатата купичка. Оставих да се охлади и напълних готовата кошничка със овкусена зелена салата.
Ако решите да си направите подобни кошнички трябва да имате предвид че трябва да се напълнят с избраната салата непосредствено преди сервиране.