четвъртък, 4 август 2016 г.

Лешникови сладки



Прекрасни сладки с изключително интензивен лешников аромат.


Продукти:

100 г.сурови лешници
100 г. брашно
100 г. масло нарязано на малки кубчета (на стайна температура)
85 г. захар

течен шоколад


Лешниците се запичат за няколко минути на сух, горещ тиган с незалепващо покритие.

Ако лешниците ви не са били предварително бланширани, а са с кафявата ципа, след запичането, може да я махнете.Така сладките ще станат с по- светъл цвят. Моите ядки не бяха от магазина и за това след като си ги счуках си бяха с кафявата ципа, така че си поиграх да я махна.Става лесно.

След това лешниците се смилат с блендер на ситно брашно.
В купа смесете смлените лешници,пресятото брашно,захарта и маслото.Омесете с ръце всичко, докато се получи еднородна смес.Не е необходимо да месите продължително , а само колкото да се смесят добре продуктите.
Разделете тестото на 4 части и оформете дълъг фитил от всяка от четирите части.Всеки  фитил
обвийте в фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника поне за 1 час, най- добре за една нощ.
След това нарежете фитилите на малки парченца с приблизителна големини от 8 г.
Всяко парченце оформете като малко топче.
Получените топчета поставете върху хартия за печене на разстояние едно от друго и печете на 160 градуса в предварително загрята фурна за около 15 минути. Или докато се зачервят, но не ги препичайте.
Оставете да се охладят напълно и после слепете с течен шоколад.



Добре е когато оформяте топчетата да работите с по един фитил ,а другите да стоят в хладилника за да са стегнати.
Ако искате топчетата да запазят формата си, след като ги оформите и поставите в тавата пиберете в хладилника за 1 час и тогава печете.
Аз нямах чак такова търпение и след като ги оформих директно ги изпекох. Както се вижда леко са се разляли.

11 коментара:

  1. Обожавам маслени сладки,а и лешниците са едни от любимите ми ядки...,така че само оставя да ги направя :) !Прекрасни са Наталка и хич не са се разляли!поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, и аз ги обожавам и маслените сладки и лешниците,а в комбинация са неустоими!Сигурна съм ,че ще ти харесат ако ги направиш. Имат само един недостатък- свършват бързо :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Нати,
    много лесни и много вкусни сладки.Чудесни са, не виждам нещо смущаващо във формата.А лешниците са едни от най - вкусните ядки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,наистина са лесни, а лешниците им придават разкош.В последно време се старая да намалявам сладките неща и когато приготвям нещо дълго обмислям какво ще бъде.Тези сладки бяха като пиршество за сетивата ми :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Страхотно изглеждат, Натали! А за вкуса нямам съмнения! Жалко, че не си близо...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жалко наистина! Но ако кажеш пращам веднага, ти само да си ги намажеш с шоколадче,че да не се разтекат :)
      Имам лешници :)

      Изтриване
  4. Нати, страхотни са и снимки и сладки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Нат,разкошни сладки си приготвила,убедена съм,че с течния шоколад са станали върховни!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, Наталия! :) Направих днес сладките, много са вкусни! :) Но, не ми стигнаха 15 минути във фурната, пекох около половин час, идеални станаха! Измерих точно 48 топчета по 8 грама. Благодаря за прекрасната рецепта! :)

    ОтговорИзтриване