неделя, 14 май 2017 г.

Телешко с пресен лук



300- 400 г. телешко месо
7-8 връзки пресен лук*
50- 60 мл. соев сос
1/2 ч.л. къри
1/4 ч.л. лют червен пипер
2-3 скилидки чесън
3-4 с.л олио

Месото се нарязва на малки тънки парченца и се маринова поне за половин час в соевия сос,кърито и пресования чесън.
Лукът се почиства,измива и нарязва но ситно.
В уок тиган (или друг дълбок тиган) се загрява олиото. След като се сгорещи мазнината се добавя месото и се задушава докато се изпари сосът отделен от телешкото.Проверете месото дали е омекнало( ако е нарязано на тънко се сготвя бързо, ако не е добавете много малко вода докато се сготви.) Добавете нарязания пресен лук и продължете задушаването до готовност.

* количеството на пресния лук е приблизително ,тъй като моят беше набран от градината ми и си беше доста.
* подправките също са ориентировъчни, като готвя аз пробвам и рядко ги меря, така че започнете с по- малко количество и добавяйте според вкуса си.

Мога да добавя ,че това е любимо ястие на половинката ми. Даже докато се мъчих със снимките той ме уведоми че ако се моткам още малко, едва ли ще остане нещо за мен.
Зимата го приготвям със стар лук но сега реших да пробвам с пресен.



2 коментара:

  1. Нати,
    понеже баща ми е ловец винаги приготвям дивеч със стар лук, но твоята подсказка за телешкото е чудесна според мен и за дивеч, и за агнешко.Единственото неудобство при телешкото месо е,че по - трудничко се сварява и обработва.Трябва да е наистина хубаво и прясно.Чудесно ястие се е получило.
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, аз имах късмет с домашно отглеждано телешко и наистина беше много крехко. С дивеча нямам никакъв опит. Поздрави и от мен1

    ОтговорИзтриване