понеделник, 3 юли 2017 г.

Качамак



В детството ми баба много често правеше качамак.
Обичах да я гледам как го бърка в голям дълбок тиган .После изсипваше готовия качамак в тава,още горещ, правеше едно кладенче в което слагаше масло. А във второ кладенче слагаше малко сирене и го покриваше с част от качамака.Само след няколко минути маслото се разтопяваше в златисто езерце, а сиренето омекваше.И така се събирахме всички около масата.Аз като градско дете, харесвах повече ритуала по приготвянето от колкото вкуса на качамака.Сега след години обичам и вкуса и спомените, които ми носи. В къщи никой освен мен не оценява качамака затова количеството е дадено за една порция. Така ще е по-лесно и за изчисляване на нужното количество за повече порции.



За 1 порция:
50 гр. царевичен грис
250 мл. вода
щипка сол

сирене
масло

В дълбока касерола се слага водата и солта.Когато водата заври се изсипва гриса.Вари се на слаб огън, като се  бърка се енергично с телена бъркалка за разбиване.След 2-3 минути качамакът е готов.
Сервира се полят с разтопено масло и настъргано сирене.



2 коментара:

  1. Нати,
    баща ми толкова много обича качамака,че всеки ден да му правя няма да му омръзне.Добавям различни притурки към него за да е различен.Моята баба го бъркаше с точилка в една чугунена тенджера с обло дъно и така след като се обърне и нареже с конец става много вкусен.Твоят също е чудесен, гарниран с различни неща е много, много вкусен.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, и моята баба така правеше. Но не го режеше с конец.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване