неделя, 11 февруари 2018 г.

Булгур по марокански


200 г. булгур
200 г. нахут
1 глава лук нарязян на малки кубчета
1 морков нарязан на малки кубчета
1 червена чушка нарязана на малки кубчета
100 г. спанак
2-3 с.л.олио
800 мл. зеленчуков бульон или вода
1/4 ч.л.чили
1 портокал
1 ч.л. кимион
1/4 ч.л. кориандър смлян
1 ч.л. джинджифил смлян
50 г. стафиди
сол



за соса:
2 големи глави лук нарязан на полумесеци
100 г стафиди
4 с.л.мед
1/2ч.л. черен пипер смлян
1/2 ч.л. куркума
20 г. масло
1 с.л. олио
60 мл. вода
1/2 ч.л. джинджифил смлян
сол

за сервиране:
пресен лук
лимон
магданоз

Накиснете стафидите за соса поне за половин час във вода.
В касерола сложете олиото и маслото и в тях сложете лука, изцедените стафиди,меда и подправките. Задушете за няколко минути после добавете водата и оставете соса да къкри на слаб огън ,докато омекне напълно.

В тенджера задушете лука за няколко минути в олиото.Прибавете моркова и чушката и продължете да задушавате още 3 - 4 минути.След това добавете бульона(водата) сокът на портокала, кимионът, джинджифила,канелата,чилито и оставете сместа да заври. Добавете булгура,нахута,стафидите и варете на тих огън докато булгура поеме по- голямата част от течността и омекне.Прибавете спанака и оставете още няколко минути на слаб огън .Посолете на вкус.
Сервирайте булгура поръсен с пресен магданоз, пресен лук и лучения сос .По желание поръсете с малко сок от лимон и зехтин.

3 коментара:

  1. Много интересно ястие Нати.Записвам си рецептата за проба.Моята баба навремето много готвеше булгур.Беше негов голям почитател.Ястието е богато и много интересно.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,получи се много ароматно и с доста различин от обичайния вкус.Много ми допадна сосът от лук.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно, на мен ще ми допадне със сигурност!

    ОтговорИзтриване