вторник, 6 февруари 2018 г.

Торта "Рафаело"


Имам тайна и неугасваща любов към кокоса! Тази торта е нежна и деликатна, но запомняща се!Една от любимите ми!

за 1 блат:

- 3 яйца
- 3 с.л. захар
- 3 с.л. брашно

приготвят се 2 блата

за крема:
- 1 консерва кондензирано мляко (подсладено)
- 240 г. меко масло
- 80 г. кокосови стърготини
- 2 ванилии


за напояване:
-част от сокът на един компот от кайсии

за декорация :
- 20 г. кокосови стърготини

Приготвяне на крема:
Маслото се разбива с миксер.На тънка струйка се прибавя кондензираното мляко.Прибавят се кокосовите стърготини и ванилията.Всичко се разбърква добре.Кремът се оставя в хладилник за 2 часа.


Приготвяне на блатовете:
Брашното се пресява.Белтъците се отделят от жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбиват със захарта, докато удвоят обема си. Прибавя се брашното и се разбърква.Белтъците се прибавят внимателно на 2- 3 пъти,като се бърка внимателно с шпатула. Сместа се изсипва в форма за торта(24 см.)  постлана с хартия за печене и се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна.
По същия начин се приготвя и втория блат.

Готовите блатове се оставят да се охладят напълно.
В тортена чиния се поставя първият блат, сиропира се леко със сокът от компота.Маже се с част от крема.Върху него се слага втория блат.Сиропира се със съвсем малко компот.Отгоре и отстрани тортата се измазва със останалия крем.Готовата торта се поръсва с  кокосовите стърготини.

5 коментара:

  1. Много лесно запомняща се рецепта за торта Нати.Записвам я за проба, а кокосът и на мен е любим.Чудесна торта, много красива и кокосово изкушаваща.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,наистина е много лесна , а вкусът е страхотен!
      Хубава седмица и от мен!

      Изтриване
  2. Интересен вариант на торта Рафаело!

    ОтговорИзтриване
  3. Божествена красота! Тортата изглежда толкова изящна, красива и празнична! Сигурен съм, че е и много нежна и деликатна като вкус. Браво!

    ОтговорИзтриване